Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj La cersit in toale noi

La cersit in toale noi

scris de Ziua Veche
7 afisari

Canicula tine sub stapanire piateta din fata celebrei “Sagrada Familia”, una dintre minunile arhitectului Gaudi, nume care se confunda cu cel al Capitalei Catalaniei, Barcelona. Turistii veniti cu mic, cu mare, de prin toate cotloanele lumii, se organizeaza in ciorchini multicolori si nefiresc de galagiosi pe fierbinteala asta, care parca iti topeste dintii. Cu stoicism, se sta la coada pe mai multe randuri, pentru privilegiul de-a patrunde in catedrala dantelata, pe sub schele si macaralele care nu contenesc sa zumzaie, semn ca avem de-a face c-o tehnologie ultimul racnet, investitia facuta de edili necunoscand margini atunci cand e vorba de-o asemenea splendoare. Care trebuie neaparat sa stralucesca in negura timpului!


Vizavi, parcul secular iti da ghes inimii sa-i urmezi aleile si sa te lasi rasfatat de umbra tamaduitoare a oricaror tulburari calorice. Si ispitele nu se opresc aici! Terase racoroase, buticuri cu tot felul de nimicuri tentante! Impreuna cu Cristi, colegul alaturi de care am descins pe aceste meleaguri, ma prabusesc la baza unui copac cu o coroana cat parabolicele alea de pe vremuri. Mai mari decat roata carului! In asteptarea Andei, care a pus la lucru aparatul foto dotat cu-n “tun” imens. Abil, patrunde printre niste tanci care se harjonesc si iese din spatiul nostru vizual. Taman momentul sa savuram o tigara la “botul calului”. Pardon, al pomului.

Brusc, o voce care vine parca din ghenele iadului, ne indeamna intro rroma pitoreasca sa-i dam o papiroasa. Ca, de, suntem de-ai ei, “si io nu uit de unde am plecat!”. Hodoronc-tronc, pleosc! Autoarea panseului cu pricina este o piranda neaosa, cam trecuta, slaba si tucurie rau. Dar nu neaparat la piele, ca, de, asta e din neam, ci la straie. Daca n-ar fi glasuit puteai sa juri ca-i araboaica. Neagra din cap pana-n calcaie, c-o broboada la fel de cernita, ne explica ca “in toalele astea imi merge mai bine, lumea este mai darnica. E, viata te invata sa te deghizezi”.

Stupefiati de informatie, dar si de limbaj (de, femeie umblata-n lume), ne dam coate cand la orizont isi face aparitia parca sora geamana. Numai fusta, care de aceasta data are niste umbre maro inchis, o deosebeste de surata asezata pe bordura! “Hai c-a mers bine azi”, ii explica nou venita, zornaind o cutie de tabla, destul de plina. Soseste si Anda si-i facem un semn discret sa le traga-n poza pe femeile care, prinse in asa conversatie finantista, nu baga de seama stratagema noastra. Ne luam rucsacele si o “tundem” spre terasa la o Sangria, nu inainte de a primi o povata si mai naucitoare: “Nu va mai lasati lucrurile asa, fara paza, ca aici se fura rau. Zici ca sunt turisti si cand colo sunt praduitori”, au rasunat din spate vorbele cumpatate ale tigancii. Vezi bine, om al muncii, nu tepuitoare!

 

Articol aparut in numarul 22 al saptamanalului ziuaveche.ro

 

 

0 comentariu

oblioo 25-09-2010 - 04:36

E de la cocaina din sange.

oblioo 25-09-2010 - 05:03

Viata este frumoasa, in orice situatie, pentru cei „alesi”.

http://www.youtube.com/watch?v=mzgjiPBCsss&feature=fvsr

oblioo 25-09-2010 - 05:37
oblioo 25-09-2010 - 05:44
Tzepesh 25-09-2010 - 16:42

Toti sunt la fel. Dar criteriul pentru care trebuiesc sa fie „acolo” nu este „cum sunt”, ci „ce fac”. O mica diferenta de nuanta.

urbos 25-09-2010 - 16:58

Apropo taraturo, da tu asta din poza care te dai ziarista, vezi ca naparca de la Cotroceni a renuntat si la Politie. Scarnavia isi face din SPP garda personala precum SS-ul lui Hitler. Du-te si inscrie-te repede acolo lepadatura, ca sa-l aperi pe nebun cand va veni clipa. O sa te caut pe campul de lupta ca sa-ti scot matele puturoase, scarba dreaq.

informatorul 26-09-2010 - 23:14

esti scurta laminte

Andrrei Pleşu 27-09-2010 - 05:15

parca imi crescu si IQ-ul de atunci.

Pribeagul 29-09-2010 - 18:51

Cum naiba ca dupa atita democratie, libertate, egalitate, si alte asemenea margele colorate, am ajuns sa ne fie scirba sau… lehamite?

Dupa entuziasmul general, am dat de greu, pe urma ne-am impotmolit. Din buimaceala, primii care s-au trezit au fost „IMGBe face ordine”, uramti de mineri, si acum de intelectuali si de cei care impun si stabilesc „ordinea”. Se pare ca ultimii, pentru a fi mai eficienti, au pus in valoare si cunostintele si experienta unor „revolutionari de profesie”.

Toti au vrut si vor sa faca ceva. Ce anume este greu de pecizat, reprezentantii poporului fiind stabiliti prin alegeri libere.

Sa fie razmerita solutia? Nu cred, este ceva anacronic.

Sa-i lasm sa-si continue mandatul, sa belim bine ochii la ceea ce fac, si daca nu fac ceea ce trebuie = eliminarea risipei banului public (jaful veniturilor bugetare), organizarea aparatului de stat, in prezent de dimensiuni monstruoase, eliminarea salariilor si pensiilor nesimtite (avem cu ce sa ne „mindrim”, se pare ca un fost magistrat din Romania are cea mai mare pensie dintre pensionarii magistrati UE, 8800 Euro/luna), ordine in companiile de stat (o fruntasa „pe ramura” in domeniu declara un profit anul de 1 mil euro si acorda prime de Pasti, muraturi, porc etc, de 4 mil euro/an. In aceste conditii, cum sa aiba bugetul venituri?), eliminarea evaziunii fiscale si a coruptiei, pe cit posibil, si sigur este posibil mai mult – la alegerile viitoare sa nu mai alegem nici un actual ales.

Cumva, cumva, poporul trebuie sa reuseasca sa-si invete, educe, constientizeze alesii, ca el este stapinul lor si nu invers.

Si nu-i vorba de stapin si sluga, este vorba de putina decenta, este vorba de demnitate.

ValVerde 29-09-2010 - 19:32

Da d-le Pribeag,
pe acolo se incepe.

1. Poporul trebuie sa inteleaga ca alesii lor sint pusi acolo pentru a-i servi pe ei, „gloata” cum zice alamar, si nu invers.
2. Pentru ca alegatorii sa-si poata trage la raspundere alesii, acestia trebuie votati nominal. Cind politicienii se pot ascunde in spatele listelor de partid, devin alunecosi si nu-i poti prinde la mititica.
3. Pentru a combate coruptia trebuie sa actionezi pe doua fronturi:a) eliminarea oportunitatii de coruptie si b) asigurarea paznicilor incoruptibili.
La punctul a) cel mai usor este sa elimini statul din activitatea economica. Coruptia e in floare pe o schema relativ usoara: indivizii dau „tunuri” impotriva proprietatii de stat, dupa care mituiesc oficialii statului sa se uite in alta parte. E greu sa dai „tunuri” similare in dauna proprietatii private, pentru ca una e sa aperi bunul obstesc si cu totul altceva sa-ti aperi buzunarul propriu propriu. Firme capuse in dauna companiilor private e o aberatie, nu e asa?
Deja romanu de rind s-a mai desteptat cu Caritas si alte fonduri de investitii, asa ca micile economii sint mai sigure decit inainte.
La pct b) e mai greu, dar refuz sa cred ca nu mai exista romani onesti. Acestia vor fi ajutati de faptul ca oferta de coruptie va scadea udata cu limitarea rolului statului in economie.

In rest, asteapta candidatii care ofera solutia cea mai apropiata aspiratiilor d-tale.

E periculos sa lasi ideologia sa o ia inaintea propriilor interese.

Uite-te de exemplu la alamar. Nu cred ca are venit mai mare de $250,000 pe an. Pentru cei ca el, taxele sub Obama sint de fapt mai mici decit sub Bush.
Ce striga alamar: „Obama ne taxeaza”
Asta se intimpla cind esti prost informat si in general saracut cu duhul si fara capaciate de a judeca cu propriul cap.
Incepi sa te iei dupa cei care striga cele mai zgomotoase lozinci

Val Verde 29-09-2010 - 21:47

Ba comunistuleiar manaci rahat in publik?

Bai cretinule bai demagogule bai comunistule puti de la o posta bai lepra.

Acum vreo 6 luni prin martie iti citeam rahatul pe care il imprastiai pe internet ba boule.
Iti citeam aberatiile cand te ceratai cu domnul roadrunner si gura asta sparta de alamar.
Bai boule pai nu te inversunai tu si comunistul de Obama sa bagati pe gatul maselor americane natioanlizarea sistemului medical pe care l-ati numit”reforma sistemului medical”?

Atunci cand rageaei ca un bou ca Obama a obtinut o mare victori dar nu ne spuneati impotriva cui sondajele de opinie in SUA erau de 53% impotriva ta si a lui Obama.Astazi in sondajele din SUA opinia maselor este de 61% impotriva acestei „reforme” medicale ba boule.

Si vii tu acum aici si mananci rahat cu galeata si ne dai lectii ca in primul rand cei alesi trebuie sa serveasca poporul?Spanzura-te ba vierme comunist nu mai manca rahat.

Votezi pentru un comunist ca tine si dupa aceea vii paci si faci pe democratul.Ma cac in gura ta de comunist imputit.

Poporul american in proportie de peste 70% nu doreste o moschee langa locul atentatului din septembrie 2001.Obama vrea o moschee acolo.
poporul american in propoertie de 65% doreste ca reducerile de taxe ale lui Bush sa fie prelungite Obama le doreste sa expireze.
75% din poporul americii doreste ca companiile americane sa fie lasate sa foreze si extraga petrolul de pe teritoriul american Obama a stopat aceasta.
67% din pioprul american crede ca cel mai mare pericol pentru america il reprezinta Iranul cu arme nucleare Obama doreste sa fie prieten cu cretinul ala de acolo.

Bai ipoctritule bai demagogule nu mai manca rahat in public baaa ca pute de la o posta.Ma cac in gura ta de comuist imputit.

george nemteanu 30-09-2010 - 00:07

Ancuto,ma alungi din nou de pe aceste pagini. Am fost cititor constant al gazetei lui SRS inca de la aparitie. O luam de la chiosc in fiecare dimineata, apoi dupa ce am parasit Bucurestiul si tara am regasit-o prin ’95 pe internet. Am salutat aparitia Zilei Vechi, dar vai, dupa cateva saptamani m-am convins ca nu mai este ZIUA veche si am abandonat noua tribuna proputere. Dupa luni de zile m-am trezit in aceasta seara sa revin, cu sperante bineinteles, dar din nou vai , am dat de randurile tale care ma alunga din nou, probabil definitiv de aceasta data.

george nemteanu 30-09-2010 - 00:11

Am regasit ZIUA pe internet in 2005 , in mod eronat am scris ’95 .

ValVerde 30-09-2010 - 15:20

The Obama Factor
None of these movements are entirely new, but most were in sharp decline by the late 1990s. Their resurgence now is widely seen among government and academic experts as a reaction to the tectonic shifts in American politics that allowed a black man with a foreign-sounding name and a Muslim-born father to reach the White House.
Obama’s ascendancy unhinged the radical right, offering a unified target to competing camps of racial, nativist and religious animus. Even Patriots who had no truck with white supremacy found that they could amplify their antigovernment message by „constructing Obama as an alien, not of this country, insufficiently American,” according to Michael Waltman, an authority on hate speech at the University of North Carolina at Chapel Hill. Perennial features of extreme-right scare lore – including imagined schemes to declare martial law, abolish private ownership of guns and force dissidents into FEMA concentration camps – became more potent with Obama as the Commander in Chief.
Threats against Obama’s life brought him Secret Service protection in May 2007, by far the earliest on record for a presidential candidate. At least four alleged assassination plots between June and December – by militiamen in Pennsylvania, white supremacists in Denver, skinheads in Tennessee and an active-duty Marine lance corporal at North Carolina’s Camp Lejeune – led to arrests and criminal charges before Obama was even sworn in.
„We call it somewhat of a perfect storm,” says a high-ranking FBI official who declined to speak on the record because of the political sensitivities of the subject. With an economy in free fall and rising anger about illegal immigration, Obama became „a rallying point” for dormant extremists after the 2008 election who „weren’t willing to act before but now are susceptible to being recruited and radicalized.”

mn 01-10-2010 - 11:42

cum sa faci o lege a pensiilor iluzorie ,pe ce baza,decat daca exista pensionari ;dar cum sa existe pensionari fara o activitate depusa uite asa sa se afle in treaba,si nu vor sa se lase pacaliti de pdl,si basisb, boc,intr-un domeniu;si aceste domenii de activitati ,vreti sa ziceti ca nu mai sunt ;au disparut ,uite asa a vrut cine ziceti ,pai cine astia care au venit acum si s-au cocotat,si instalat sus ,nechemati,si hopa-hopa noi intram in unde ? sa zica ue unde ,care n-a miscat un deget ,aici pana de curand cand ne-am trezit cu ei bineinteles nepoftiti ,caci pensiile erau de la locurile de munca evaporate de basism;

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult