Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Lopatar de ocazie, meserie de aur

Lopatar de ocazie, meserie de aur

scris de Ziua Veche
7 afisari

O plimbare de nici 30 de minute pe aleile din cartier e o adevarata aventura polara.In strada, vantul te ia direct in brate, te scutura bine si cauta nerusinat o fisura vestimentara prin care sa-ti arate ca si el a inghetat bocna. O fantezie apocaliptica ma determina sa fac un inventar rapid al marfurilor de baza din magazinul de la parterul blocului: paine da, apa, tigari, fructe, legume sunt si ele in cantitati suficiente pentru cateva zile.

 

 

Sania pe care o tarasc dupa mine se opinteste-n troiene si sfoara de care trag atarna parca tot mai greu. La scoala 146 – unde toamna trecuta a fost primul caz de gripa porcina din Capitala – rasuna fantomatic clopotelul de pauza. Nu l-o fi anuntat nimeni ca vacanta s-a prelungit? Ce oameni! Din vale de la Cotroceni urca spre noi strigatul ragusit al lopatarilor de ocazie. “Ranim zapada, ranim, raaaanim zapadaaaa!”, zbiara vocile in cautarea inzapezitilor. Incerc un dialog: “Cat cereti pentru o deszapezire din parcare?” Lopatarul (ranjind): “Haideti, ca ne intelegem noi”. Insist: “Dar nu puteti sa-mi ziceti asa orientativ ca sa stiu daca-mi permit?”. Lopatarul (usor dezorientat): “O sa vi se para cam mult. Dar o sa fiti multumita. Lucram stas, curatam totul, totul” si adauga repede “50 de lei”. “Mda, e cam mult. Dar merge treaba? Sunteti solicitati?”. Raspunde  printre dinti “merge” si se intoarce scurt pe calcaie, sacait de intrabarile mele fara nicio noima.

Pe scarile din parc, patru salariate de la ADP sector 5 stau sprijinite in lopata si deapana  povesti despre certuri si violente conjugale, despre barbati cam betivi si despre copii amarati. Rad si se tachineaza, fara sa dea prea multe atentie treptelor pe care coboara ingrozita o bunicuta ce trage dupa ea o mogaldeata camuflata intr-un costum de schi.

Partia nu s-a format inca. Sania noastra mofturoasa nu vrea sa alunece, nici impinsa, la vale. Plecam inghetate si un pic intimidate de cainii comunitari care si-au dat intalnire pe sub brazii din apropiere. Pe o straduta alaturata o autoduba derapeaza si e scuipata cat colo cu fundul in bratele indiferente ale unui copac cam singuratic. Ceilalti soferi asteapta plictisiti ca dubita si soferul ei ambitios sa-si faca numarul pe gheata. Nu se ofera nimeni sa-l impinga si, intr-un tarziu, culmea spiritului civic se manifesta in toata splendoarea sa: toata lumea da cu spatele la risc prin troiene, lasandu-l pe nefericit sa derapeze de unul singur in buclucul in care intrase.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult