Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Mangalia – marea deziluzie a sezonului estival 2014

Mangalia – marea deziluzie a sezonului estival 2014

scris de Teodor Seran
49 afisari

 Cine s-a hotărât să îşi petreacă concediul la Mangalia în acest sezon estival şi-a asumat riscul neplanificat de a regăsi acelaşi oraş anost ,  cu plaje neamenajate, murdare şi asaltate de alge, cu faleze peticite şi trotuare crăpate.

Plaja cu alge in Mangalia-Saturn

Plaja cu alge in Mangalia-Saturn

Pe 2 martie 2014, primarul Mangaliei, Cristian Radu, declara pompos: „Deja se lucrează la cele două proiecte de reabilitare a falezelor Mangalia-Saturn şi Jupiter-Neptun”.

Pe 2 iulie 2014, primarul a împlinit doi ani de mandat.  Nici până la această dată nu au început lucrările de reabilitare ale celor două faleze, anunţate de primar. Dovada că acesta a minţit este starea în care se prezintă cele două faleze şi staţiunea în ansamblul ei. În mod sigur, Cristian Radu nu a călcat niciodată cu piciorul pe faleza Mangalia-Saturn, doar astfel explicându-se faptul că nu a observat crăpăturile şi gropile din faleză precum şi treptele distruse, care reprezintă un pericol real pentru picioarele turiştilor.

Plaja din faţa fostului hotel „Siemmens” este nefuncţională, cu apă murdară, înţesată cu alge şi plină de bolovani colţuroşi şi alunecoşi ascunşi pe fundul apei. Deşi acesta este golful unde se adună în fiecare seară cârduri de lebede, autorităţile locale nu apreciază acest dar al naturii, prin preocuparea de a oferi acestor păsări delicate un ambient natural adecvat, precum şi turiştilor posibilitatea de a le admira, fără a respira aerul cu miros de alge putrezite. În golful alăturat, denumit peiorativ de localnici, „Golful Gâştelor”, apa este înţesată în mod identic cu bolovani, o baie în mare, reprezentând un risc de rănire sau chiar de picioare rupte. O plimbare pe faleza care duce spre „Farul Genovez” se poate face doar ocolind permanent gropile şi crăpăturile din asfalt.  Dacă ar fi interpelat,  în mod sigur primarul ar practica jocul „cu   aruncatul pisicii” în curtea celor de la Apele Române. Care la rândul lor, mint şi ei de îngheaţă apa mării, afirmând în mod public că apa mării este curăţată anual de bolovani. Despre responsabilitatea autorităţii locale pentru soarta staţiunii se vede treaba că primarul uită să îşi aducă aminte.

Acordeonist trist
Clovnul de la mare
Primaria Mangalia

Plaja de la „President” este vizitată de diverşi „coloraţi”, care colindă plaja, oferind produse alimentare îndoielnice, cosmetice sau haine second-hand. Poliţiştii locali  sunt inexistenţi şi atât. Se observă cu uşurinţă că Mangalia sezonului estival 2014 a devenit un kitsch per ansamblu, care nu poate oferi turiştilor mai nimic, cu excepţia unui porumb fiert, sau a unei beri leşinate la pahar, achiziţionate la chioşcurile de pe faleză. Îndrăgitul Festival „Callatis” a sucombat de mult, autorităţile locale invocând  motivul ipocrit al „inexistenţei fondurilor financiare”. Scoica din „Golful Turistic” a fost dezvelită, barcazul-scenă căpătând o înfăţişare jalnică. Imaginea de „scoică” a dispărut, fiind aruncată cu nonşalanţă în adâncurile mării, fără a se ţine seama că ea devenise un brand naţional. Pe barcazul-scenă au loc  în fiecare seară spectacole super-kitsch denumite generic „Vacanţa ta la Mangalia” (So beautiful!), în cadrul cărora sunt invitaţi cântăreţi anonimi „second-hand”, cu pretenţii financiare reduse. Plaja de la „President” a devenit extra-exclusivistă, gradul de ocupare cu şezlonguri şi umbrele cu stuf, ajungând la 80%. Desigur, vina aparţine tot Apelor Române, sau propietarilor de hoteluri, ar motiva primarul Cristian Radu, care uită de existenţa unor  pârghii legale, care i-ar permite să administreze eficient staţiunea, în interesul binelui public. Primarii Mangaliei uită permanent că oraşul este o staţiune de interes naţional şi internaţional. Aşa cum arată în prezent oraşul, nici măcar cerinţele interesului local nu sunt satisfăcute. Cel puţin pe timpul verii, oraşul ar trebui să arate ca o bijuterie. Străbătând oraşul per-pedes, ca orice turist curios, descoperi că în oraş, străzile şi trotuarele par a fi măturate mai rar.  Este adevărat că în sezonul estival mizeria este şi opera turiştilor, dar chiar şi aşa fiind, care este reacţia Primăriei şi a Consiliului Local? De ce „se doarme în front?”

Modul deplorabil în care se prezintă staţiunea în acest sezon estival conduce la o întrebare inevitabilă: este posibil ca Primarul şi Consiliul Local să fi lasat la o parte treburile publice, pentru a se ocupa de „căpătuială”, după modelul fostei „echipe mangaliote”, care a funcţionat în mandatul primarului Claudiu Tusac? Doar astfel se poate explica inexistenţa totală a declaraţiilor de avere şi de interese, postate pe site-ul oficial al Primăriei, deşi, neafişarea acestora încalcă prevederile Legii nr. 176/2010. Dacă intenţionaţi să veniţi în perioada următoare la Mangalia este bine să vă gândiţi de două ori. Preferabil ar fi să alegeţi alte destinaţii de vacanţă, cum ar fi Corbu sau Sulina. La Mangalia, faima de odinioară nu mai poate compensa o realitate tristă şi de necontestat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult