Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Manifestări româneşti fascinante de Ziua Copilului

Manifestări româneşti fascinante de Ziua Copilului

scris de Teodor Seran
0 afisari

Debutul oficial al verii este marcat ca de fiecare dată prin sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului, stabilită, începând cu 1954, după model american şi chinez în prima zi a lunii iunie.

ziua copiluluiDe la festivismul grandios impus de autorităţile comuniste, anii democraţiei post-decembriste au impus un alt tip de festivism, auster şi marcat de discursuri ipocrite, rostite din vârful buzelor, destinate exclusiv formei fără conţinut. Ca de obicei şi în acest an, sărbătoarea destinată Zilei Copilului a fost o parodie ieftină, cu gust amar pentru lumea copilăriei.

În prospectele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului destinate zilei de 1 iunie se menţionează că această zi „este un eveniment mult aşteptat nu numai de copii, dar şi de adulţi, deoarece este o ocazie de a ne întoarce la inocenţă şi de a ne bucura împreună la Sărbătoarea copilăriei. În această zi, toată lumea are voie să se simtă iar copil, să zâmbească, să râdă şi să cânte!”. Încântător şi fascinant!

Altfel spus, în celelalte zile ale anului, toată lumea este tristă, nu zâmbeşte, nu râde şi nu cântă. Concluzia este valabilă pentru România unde se zâmbeşte mai puţin şi unde despre cântat, nici nu poate să fie vorba. În această zi, toate autorităţile îşi amintesc de copii şi organizează manifestări, în cadrul cărora se ţin speach-uri pompoase, în care se menţionează în mod obligatoriu că, de fapt „şi autorităţile au fost cândva copii!” şi mai mult decât atât: „în fiecare om se regăseşte un suflet de copil!”  Înduioşător şi adevărat!

Pentru   cei mici, care sunt sărbătoriţi în această zi, aceste declaraţii sincere nu au o importanţă deosebită, fiind mult mai importantă cantitatea de dulciuri pe care aceştia o aşteaptă de la cei mari.

În sala mare a Consiliului Judeţean s-au adunat toate personalităţile administrative şi religioase din judeţ. Aceştia sunt invitaţi rând pe rând la rostirea unei alocuţiuni de rigoare. Festivităţile sunt deschise de către Arhiepiscopul Nifon Mihăiţă, care menţionează în cuvântul său că adulţii au multe „apucături”, din care cauză nu reprezintă un model pentru copii! În final, Sfinţia Sa împărtăşeşte „binecuvântare” pentru toţi copii si pentru toţi cei prezenţi. Toate cuvântările se ţin cu zâmbetul pe buze şi cu declararea omniprezentă a iubirii sincere faţă de copii.

Preşedintele Consiliului Judeţean le mărturiseşte celor de faţă că „a avut o copilărie fericită!” şi că acum la vârsta de 42 de ani, încă se consideră „copilul părinţilor”. Potrivit vârstei mărturisite se poate deduce faptul că actualul preşedinte a fost „un copil fericit” pe timpul dictaturii comuniste. Ar trebui să înţeleagă din această declaraţie, actuala generaţie oropsită de sărăcie, că pe timpul dictaturii toţi copii au avut parte de o copilărie fericită? Dacă proverbul cu gura păcătosului este adevărat, înseamnă că aşa este! Cu multă grijă faţă de copii, Preşedintele Consiliului Judeţean le recomandă tuturor „să mănânce o prăjitură şi să bea un suc de ziua lor!”.

Cu miere în glas şi tot cu zâmbetul pe buze rosteşte un discurs şi primarul Municipiului, care le recomandă copiilor să se bucure cât mai mult de ziua lor. Nu menţionează însă şi motivul pentru care aceştia ar trebui să se bucure copios şi chiar să sară în sus de bucurie. Micuţii prezenţi în sală nu înţeleg prea mult din cuvintele mieroase şi pline de bunăvoinţă ale vorbitorilor. Ei ştiu doar că azi este ziua lor şi că s-ar putea să primească în dar dulciuri, jucării şi cărţi. Acest lucru este important, nicidecum fardatele intenţii declarate ale autorităţilor.

În finalul manifestărilor, „minunea” chiar se  produce şi copii primesc daruri de la Arhiepiscopie, de la Consiliul Judeţean şi de la Primărie. Aflate toate bineînţeles, în parteneriat cu fundaţii şi asociaţii, cu activitatea declarată necondiţionat binelui tinerei generaţii. Manifestarea ultrafestivistă mieroasă se încheie cu obişnuita serbare oferită de copii de 1 iunie pe mai toate meridianele pământului, în semn de recunoştinţă pentru deosebita grijă pe care adulţii o manifestă faţă de ei.

Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului afirmă că în ultimii ani grija acestei instituţii faţă de copii a crescut, datorită faptului că au fost accesaţi mai mulţi bani europeni, prin promovarea unor proiecte. Drept mulţumire pentru această grijă sporită, copii cântă: „Avem dreptul de a fi soare şi lună/ Avem dreptul de a trăi o viaţă mai bună!”…

Într-o atmosferă generală de veselie, în întreaga ţară primarii, preşedinţii şi episcopii sunt alături de copii şi sărbătoresc la o prăjitură si un suc ziua acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult