Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Martisorul la Muzeul Satului

Martisorul la Muzeul Satului

scris de Ziua Veche
3 afisari

“Mic obiect de podoaba legat de un fir impletit, rosu cu alb, care se ofera in dar ca semn al sosirii primaverii, mai ales femeilor si fetelor, la 1 martie”. Asa scrie in Dictionarul explicativ al limbii romane la cuvantul martisor.  In contradictie cu atmosfera din Piata Romana descrisa de colega Mihaela Carlan, la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” nici vorba de vreo “faraoanca”. Linistea si bunul gust erau prezente duminica pe aleile Satului. Artisti plastici din toate zonele tarii au venit sa-si vanda creatiile, la preturi de doua ori mai mici decat cele practicate in zona cu “faraoance”.

Martisoarele, ce respecta intocmai definitia, au teme pur romanesti, care vestesc sosirea primaverii: ghiocelul, trifoiul cu patru foi, gargarita sau cosarul. Pentru a alunga duhurile rele vizitatorii au putut cumpara vrajitoare confectionate din foi de porumb impletite si boabe de fasole pictate. Si pentru ca erau la Muzeul Satului, unii au achizitionat costume traditionale romanesti sau produse de artizanat. Printre ei, si un grup de tineri japonezi. Am zabovit prin sat pret de vreo doua ore, timp suficient sa fac fotografii si sa nu regret locul ales. Pe la “faraoance” n-am trecut. 

{gallery}gallery/02/martisoare{/gallery}

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult