Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim

Minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim

scris de Ziua Veche
175 Afisari

Vechiul Ierusalim, cel mai cunoscut loc din intregul Israel, este cetatea in spatele a caror ziduri stau laolalta, in perfecta armonie, biserici si moschei –  lacasuri de cult ale crestinilor, evreilor si musulmanilor.

 

{gallery}gallery/03/ierusalim{/gallery}

 

Milioane de credinciosi, dar si turisti,  fac anual pelerinaje si vizite la locurile sfinte, pentru a strabate “drumul durerii” parcurs de Mantuitor in calvarul Sau catre Golgota unde a fost rastignit pe Cruce. Inima intregii crestinatati se afla aici, reprezentata de Biserica Sfantului Mormant (supranumita si Biserica Sfintei Invieri) construita pe Golgota – muntele calvarului, in interiorul careia se afla o alta bisericuta cunoscuta sub numele de Capela Sfantului Mormant, care marcheaza locul in care Iisus a fost inmormantat dupa uciderea sa pe Cruce, in cele trei zile pana la Inviere. Primele lucrari pe locatia Sfantului Mormant au fost incepute in anul 335, de catre Imparatul Constantin cel Mare, a carui mama, Sfanta Elena, se spune ca in urma unui vis, a unei revelatii divine, a descoperit pe acest loc moastele Sfintei Cruci.

{gallery}gallery/03/ierusalimvechi{/gallery}

Biserica Sfantului Mormant, ridicata pe Muntele Golgotei, a devenit incepand cu secolul al IV-lea cel mai important loc de pelerinaj al crestinilor din intreaga lume. Cea mai mare parte a ei se afla in grija Bisericii Ortodoxa din Ierusalim, care este considerata biserica-mama a intregii crestinatati, fiindca la Ierusalim a avut loc Pogorarea Duhului Sfant peste ucenici si apostoli in ziua de Cincizecime dupa Inaltarea la Cer a Domnului Iisus Hristos. In Cetatea Vechiului Ierusalim isi au sediul patriarhatele bisericilor ortodoxa si catolica, cele doua ramuri ale crestinismului, care au divizat biserica crestina dupa Marea Schisma din 1054.

Minunea anuala a Focului Sfant

In fiecare an, de Sambata Mare, in Biserica Sfantului mormant se intampla un miracol. La amiaza Sambetei Mari, preotii ortodoxi intra in Biserica Sfantului Mormant, pentru slujba de Inviere. Patriarhul intra in Capela Sfantului Mormant pentru a se ruga. Iar Lumina Sfanta se aprinde, inexplicabil, singura, deasupra Capelei Sfantului Mormant, prezentandu-se sub forma unei ploi luminoase, a unui foc care coboara din cer, a unor fulgere sau alte infatisari. Aceasta lumina, spun cei care au vazut-o –  si nu sunt deloc putini –  nu arde in primele minute, chiar daca credinciosii isi cufunda capul sau mainile in ea. Se spune ca Lumina Sfanta nu se arata decat de Pastele ortodox si doar la ortodocsi, si ca orice alt non-ortodox ar incerca sa o obtina nu va reusi niciodata. In legatura cu acest fenomen exista istorisiri inca din Evul Mediu. In urma cu sute de ani, cand turcii l-au scos pe patriarhul ortodox din biserica si au incuiat-o pentru ca nimeni sa nu poata aprinde lumanarile, se spune ca atunci cand patriarhul a rostit “Hristos a inviat!” Lumina Sfanta a tisnit ca un fulger, despicand una din coloanele bisericii, si a ajuns astfel la credinciosi. Multi pagani s-au convertit la ortodoxism vazand minunea.

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS