Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Nesimtirea taximetristilor francezi

Nesimtirea taximetristilor francezi

scris de Ziua Veche
30 afisari

Clientul are dreptate intotdeauna in Londra – insa la Paris nu este altceva decat o iritare, conform unui reportaj publicat de BBC sub semnatura Emmei Jane Kirby care s-a confruntat cu ostilitatea prestatorilor de servicii din Franta. Atmosfera pariziana ii apare jurnalistei cat se poate de ostila cu o “Sena umflata, care se inghesuie prin oras ca o femeie irascibila in pantofi stramti”. Parisul poate fi orasul romantismului si Mecca turistilor – insa nu este unul din orasele recunoscute pentru calitatea serviciilor sale.

 

Jurnalista britanica s-a aflat in Paris cu un picior rupt in urma unui accident de ski, ceea ce i-a prilejuit o suma de experiente triste cu taximetristii francezi: “soferul s-a uitat la piciorul meu in gips si a plecat strigand: Nu iau schiopi cu mine, s-ar putea sa-mi zgarii masina cu carjele. Cumva stupefiata am chemat urmatorul taxi si l-am rugat pe sofer sa-mi permita sa stau in fata: N-o sa-mi rearanjez masina ca sa te simti tu bine – a venit raspunsul brutal”.

Problemele au continuat si cu soferul care s-a indurat de reporterita vatamata: “Un semn pe scaunul din spate, scris de mana, ma atentiona NU FOLOSITI TELEFONUL MOBIL DEOARECE IL DERANJEAZA PE SOFER. In aceasta situatie, desi am platit pentru cursa, nu am fost in stare sa-i cer acestui om sensibil la zgomote sa dea mai incet sonorul muzicii rap asurzitoare”. Concluzia: “parizienii angajati in industria prestarilor de servicii pur si simplu nu sunt de acord cu zicala: cine plateste, comanda muzica. “In America, chelnerul vine la masa ta si iti spune ca numele lui este Joe. Aici la Paris chelnerul se asteapta sa i te adresezi politicos cu ‘domnule’, la fel cum ti se va adresa si el tie. Este clar de la bun inceput ca nimeni nu este superior. Codul strict al bunelor maniere din Paris este un nivelator al claselor sociale. Sau poate ca parizienii sunt pur si simplu cinstiti. Chelnerul american Joe doar promite sa creeze o atmosfera placuta pentru ca isi doreste un bacsis consistent, insa in Paris asigurarea calitatii este o chestiune de mandrie personala. In brutaria de langa biroul meu, brutarul petrece 90 de secunde pentru a-mi impacheta cu indemanare o simpla briosa intr-un cornet artistic, choiar daca stia ca il voi rupe imediat dupa ce voi iesi”.

0 comentariu

gigel ultraflanel 25-09-2010 - 11:05

Tunisia,Sudan,Soros si niste evrei, ei da asta zic si eu diplomatie la nivel inalt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult