Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Peisaj fermecător de iarnă- lacul Poiana Rusca 2017 (FOTOREPORTAJ)

Peisaj fermecător de iarnă- lacul Poiana Rusca 2017 (FOTOREPORTAJ)

scris de Doru Dragomir
161 afisari

Este de mult cunoscut faptul că frumusețea peisajului, a naturii crează emoție și admirație, dar este mai puțin conștientizat faptul că noi românii risipim ceva foarte prețios – tocmai aceste peisaje de basm ale României.
Risipim aceste frumuseți, pur și simplu fiindcă nu le mediatizăm, nu le promovăm, într-un cuvînt nu le valorificăm.
Am parcurs zilele trecute un traseu nou- Timișoara- Caransebeș- Teregova- Poiana Rusca, în plină iarnă, un drum al cărui final m-a impresionat profund – lacul Poiana Rusca.
Acest lac, format în urma construcției barajului aferent, realizat relativ recent, între anii 2002-2005, crează în mijlocul munților Poiana Rusca un cadru natural de excepție, cu multiple posibilitați de practicare a sportului, vara – înot, canotaj, drumeție motocros, ciclocros, iar iarna – schi fond.
Din punct de vedere tehnic, barajul este extrem de zvelt, o construcție din beton în dublu arc, înalțimea de 75 m și lungimea la coronament de 335 m, la altitudinea de 635 m, formează un lac de 51 milioane mc apă și suprafața de 139 ha. Hidrocentrala aferentă din Feneș are o putere instalată de 40 mw si este prima din țară complet automatizată.
Din discuțiile cu reprezentanții comunei Teregova rezultă dorința lor de a vedea cât mai mulți investitori pe malurile lacului. Zona nu este parc național! Sunt doar câteva cabane și pensiuni, iar prețul terenului este de doar câțiva euro/mp.
Pentru un investitor cu viziune și idei, nu ar fi dificilă realizarea unor hoteluri cochete, baze sportive, pârtii de schi alpin și sanie, iar pentru vara , de ce nu?, a unui frumos teren de golf.
Sutele de stațiunii montane din Alpi, din țările Europei de Vest nu s-au realizat de la sine, ele sunt rezultatul și urmarea implementării unor proiecte vizionare, atrăgătoare, de-a lungul a zeci de ani de muncă creativă, stațiuni vizitate și de către mulți turiști români, doritori de confort si servicii de calitate.
În realizarea unor proiecte de infrastructură turistică, la Poiana Rusca, dar și oriunde în țara noastră, este imperios necesar ca autoritațile statului român – finanțe, justiție, mediu și multe altele, să fie partenerul investitorilor, iar statul să promoveze si să susțină investițiile în producție, dar și servicii – hoteluri, restaurante, cafenele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult