Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Pentru cine nu bat clopotele la Târgovişte

Pentru cine nu bat clopotele la Târgovişte

scris de Teodor Seran
16 afisari

Clopotniţa este locul de unde se anunţă pentru comunitate evenimente importante care fac parte din viaţa noastră zilnică. Moartea este un eveniment important, poate cel mai important cu care trebuie să ne confruntăm. Spaima care ne cuprinde sufletul atunci când suntem în faţa morţii este risipită de sunetul clopotelor tânguitoare care ajută sufletul omenesc să se ridice uşurat până la cer. Clopotele vestesc durerea  sufletului şi în acelaşi timp o alungă. De aceea, muritorii au ales ca tânguirea lor să însoţească trecerea oamenilor spre alte tărâmuri. Aşa este datina şi ea nu poate fi întreruptă. La Târgovişte, sufletul morţiilor nu mai este însoţit când urcă spre cer, de dangătul clopotelor. Un abuz de tehnicitate face ca sufletul morţilor să nu mai fie însoţit către înaltul cerului de suspinul trist al clopotelor.

Clopote «super-deştepte » acţionate prin satelit

Prin  anul 2009, Primarul Târgoviştei a vrut să rupă gura Târgului şi a Europei comandând la nişte ateliere de turnătorie specializate din Baia Mare, patru clopote din bronz pentru clopotniţa Mitropoliei. Meşterii maramureşeni  s-au întrecut pe ei înşişi, punând la bătaie întreaga iscusinţă, dobândită la ateliere vestite din Rusia, care le permite să obţină un sunet tipic ortodox, mai dulce şi mai grav. Inaugurate cu mare pompă de Sărbătoarea Floriilor din 2009, cele patru clopote sunt acţionate prin satelit din Germania, de lângă Frankfurt. În goana lor după implementarea unei tehnici sofisticate, edilii oraşului au uitat un lucru mărunt, dar esenţial: acela că toate clopotele din lume nu vestesc doar ţinerea unor slujbe importante în zilele de sărbătoare religioasă, dar şi un eveniment trist şi crucial, care face parte din viaţă: moartea fiinţei umane. Cele patru clopote noi cu sunet ortodox nu au fost programate pentru a vesti şi plecarea oamenilor pe alte tărâmuri lipsite de griji şi de durere.

Pentru cine nu bat clopotele

Mitropolia Târgovişte păstoreşte în raza ei de acţiune peste 2.000 de familii. La slujba din biserică şi la îngropăciune pentru morţi nu se mai trag clopotele şi nu se mai dă de veste Târgul despre moartea acestora. Clopotele vechi care făceau acest lucru au fost demontate şi lăsate de izbelişte. Funcţionarea incompletă a clopotelor noi, pentru care a fost plătită din bugetul public local o găleată de bani, prin eludarea tradiţiei laice ortodoxe a fost observată încă de la inaugurare, dar a primit aprobarea tacită atât din partea Consiliului Local Târgovişte cât şi din partea Înaltpreasfinţitului Mitropolit al Târgoviştei, dr. Nifon.

De la Floriile din 2009 şi până în prezent au trecut mai mult de doi ani, perioadă în care morţii care au aparţinut de Parohia Mitropoliei, au trecut la cele veşnice, fără ca nici un sunet de clopot să vestească acest lucru. De fiecare dată când în incinta bisericii se oficiază slujba tradiţională de îngropăciune, încalcarea tradiţiei creştine este flagrantă şi brutală. Sub ochii nepăsători ai mai-marilor Bisericii este sfidată tradiţia creştin-ortodoxă. Şi dacă morţii nu protestează pentru că nu mai pot, ciudat este faptul că nici cei vii, responsabili de acestă situaţie, nu scot o vorbă.

Tac clopotele, tac mâlc şi oamenii care ar trebui să fie responsabili de această situaţie. Undeva, la Patriarhia Română ar trebui « să se audă » tăcerea clopotelor.Cine contabilizează pentru câte suflete nu bat clopotele la Târgovişte?

1 comentariu

unchiul Sam 13-08-2011 - 14:04

Ar trebui ca la Mitropolie sa nu se mai oficieze inmormantari. Sunt zeci de biserici in Tgv care oot face asta

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult