Poveste de pelerin

scris de Ziua Veche
4 afisari

.In curtea Schitului nu este nimeni. Soarele amiezii dogoreste puternic, tinand calugaritele ascunse in chilii. O calugarita batrana a iesit din cerdacul umbros in curte. Se sprijina intr-un toiag in zadar, pentru ca nu poate sa mearga. Cu douazeci de ani in urma maica Ierusalima zbura cu avionul pana la Tel Aviv. Acum, nu mai poate face nici zece pasi pana la bucatarie. Au invins-o batranetile si boala.


 

Pelerinaj la Mormantul Sfant

 

In 1988, maica Ierusalima a calatorit singura in avionul care zbura la Tel Aviv. A strigat in avion cu voce tare: „Este cineva din Romania?” Nu era nimeni. La iesirea din aeroport a vrut sa ia un taxi. Nu avea bani evreiesti sa plateasca si s-a adresat unei femei corpolente, cu parul rosu: „Romania, Romania! Sekeli pentru o suta de lei!” Si i-a intins o hartie de 100 de lei, un „Balcescu” albastru. Femeia a zambit si a scos din geanta un teanc de sekeli. I-a indesat in palma, peste suta de lei, alungandu-i nedumerirea cu o propozitie scurta: „Sunt si eu romanca, din Pitesti!” Pana sa ajunga la Ierusalim, a schimbat o parte din bani. Stia ca a doua oara nu o sa mai aiba norocul sa-i iasa in cale o romanca generoasa. Prima calatorie la Mormantul Sfant a facut-o in 1988, atunci cand in Romania vremurile erau grele. A avut bani sa plece cu avionul pentru ca fusese toata viata zugravita de lux. Pe atunci se purta „calciul” si ea era maestra in dantelarii pe tavane si pereti. In 1990 a zburat din nou spre Israel. Care, de aceasta data, era plin de romani, bucurosi ca se pot misca liberi prin lume.

 

Viata ca o chemare

 

La 54 de ani a simtit in adancul sufletului dorinta puternica de a se apropia de Casa Domnului. Un timp s-a framantat si nu a vrut sa spuna nimanui nimic. Pe neasteptate a plecat la o manastire din varful muntelui, unde a ramas zece ani. A lasat in urmă tot ceea ce era lumesc si s-a dedicat trup si suflet Domnului. S-a mutat la o alta manastire, construita aproape de casa ei, fara sa fie cuprinsa de regret pentru alegerea facuta. Pelerinajul la Mormantul Sfant i-a lasat in suflet amintiri care au rascolit-o, indemnand-o sa opteze pentru calugarie. Acum, la 74 de ani, se gandeste cu nostalgie la locurile vazute in Tara Sfanta. In Vinerea Mare a participat la Prohodul Mantuitorului slujit de Patriarhul Ierusalimului impreuna cu escorta sa formata din protopopi, preoti si diaconi. Sambata dimineata s-a plimbat pe Muntele Maslinilor, intorcandu-se la pranz la Biserica Mormantului Sfant. Pe lespedea Mormantului, preotii au pus vata groasa pentru Lumina Sfanta care vine, de unde este luata de popor. Patriarhul Ierusalimului s-a rugat in trei limbi: „Sa ne rugam sa vina lumina!”. La orele 13.30 s-au deschis usile de la Sfantul Mormant si inauntru a izbucnit o vapaie de foc albastruie-alba. Patriarhul a luat din vata aprinsa si a bagat focul intr-o cutie, strigand: „ Veniti de luati Lumina!”. De la lumina Patriarhului s-au aprins mii de lumanari. Era Sambata Mare a Pastelui. 

.Finalul ca o meditatie

 

Maica Ierusalima ofteaza si se aseaza pe coltul patului. Prea multe bucurii aici, la manastire, nu i-au ramas. O dor toate oasele, mai ales mijlocul si trebuie sa fie ajutata de calugaritele mai tinere cand merge prin curte pe unde iese rar. Sta si mediteaza in chilia ei curata si mica. „ Mai meditez asa cum stiu eu! Altceva ce sa fac?”. Cel mai mult regreta ca nu mai este in putere, sa poata urca pe dealurile din jur de unde sa priveasca spre culmile muntilor din zare. Acolo mergea in tinerete cu sotul ei, in fiecare vara, la stana din Saua Dracilor, la ravasitul laptelui si la tocmeala branzei pentru iarna. In suflet i-a ramas un singur dor puternic: dorul de Cer. Stie ca intr-una din zile va pleca si ea acolo, unde nu exista nici durere de oase, nici avioane. Despre Ierusalim, va ramane in veci, doar cu amintirea.

0 comentariu

Amza 28-09-2010 - 18:06

Merita toata sustinerea posibila doamna Udrea pentru ca este printre putini oameni politici de la noi care chiar isi arata interesul fata de cetateni!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult