Domnul Ise Daijirô Mitsunari (64 ani) preşedinte al companiei japoneze Aomorry Engineering and Ship Company se află în hotelul de 5 stele Albatros în Hamburg. În următoarele trei zile are întâlniri de afaceri în domeniul transporturilor maritime.
În holul hotelului, pe o masă pătrată joasă, de culoare neagră, se găseşte o splendidă grădină japoneză „tsukiyama”. Grădina este amenajată într-un vas de ceramică neagră cu diametrul de 40 cm. Pe nisipul strălucitor sunt trase perfect cinci adâncituri. Într-o parte sunt câteva pietre de râu sidefii şi o piatră calcaroasă cu orificii. În mijloc se află un rest dintr-o creangă contorsionată. Domnul Mitsunari este extaziat:
– Minunat! Minunat! O adevărată tsukiyama. Cât respect pentru natură!
Se întoarce la recepţie:
– Vă rog… de unde aţi cumpărat-o? Este originară din Mashiko?
Persoana de la recepţie spune:
– Un moment…
Caută în registru.
– Este achiziţionată de la compania Tamekisu Daiisen din România.
Compania SC Tamekisu Daiisen SRL din localitatea Răstoaca, judeţul Vrancea, România, a fost fondată în anul 2003 de domnul Toma Daianu, după ce un prieten al său arhitect i-a povestit despre grădinile japoneze şi i-a arătat fotografii… Acolo la Răstoaca este şi argilă şi nisip argintiu şi multe
pietre şlefuite de apa Siretului şi multe crengi cu forme speciale. Astăzi SC Tamekisu Daiisen SRL are o cifră de afaceri de 1,2 milioane euro şi exportă 50% din producţie în capitalele din Uniunea Europeană. Desigur, nu a fost uşor. A trebuit să înveţe management financiar, plan de afaceri şi mai ales cum să ducă la capăt proiectul. Acum are planuri de dezvoltare în domeniul ceramicii şi decoraţiunilor interioare exotice.
(Rubrică realizată împreună FNTM.)