Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Prietenia romano-maghiara a eradicat pesta porcina

Prietenia romano-maghiara a eradicat pesta porcina

scris de Ziua Veche
25 afisari

Satul Picior-de-Munte din judetul Dambovita a devenit „zona de negustori de porci”

● Tirurile pline cu porci au o „reteta” de a patrunde prin vamele din vestul tarii, nedescoperita inca de Politie ● Din curţile largi ale piciorenilor, tirurile cu porci pleacă în fiecare dimineata spre comunele din judet, intorcandu-se de cele mai multe ori goale ● Raziile organizate de Politie si controalele organizate de DSVSA nu au reusit sa-i inlature pe comerciantii de porci ● Mafia samsarilor este mai puternica decat autoritatile.


La primele ore ale diminetii, un tir alb este parcat discret pe o ulita laterala a comunei Gura-Sutii. Soferul, un tip gras cu vesta de barman, coboara din masina, uitandu-se banuitor in jur. Apoi, vorbeste mai mult soptit cu cineva la telefon. In scurt timp in zonă isi fac aparitia cateva persoane din comuna, care au fost anuntate de venirea samsarilor. Vanzarea porcilor adusi din Ungaria se face „pe neve”, cumparatorul neavand posibilitatea de a vedea ceea ce cumpara, pentru ca usile laterale din spate nu sunt deschise decat la transbordarea porcului din masina in caruta. Pe ulita laterala ingusta au inceput sa apara carute, care se aliniaza pana departe spre camp. Cumparatorul vine, intreaba, i se spune rapid pretul, dupa care este intrebat scurt: „Il iei?” – „Il iau!”. Dupa ce burtosul cu vesta de barman numara discret banii, se deschid usile si porcul este achizitionat, fara a mai fi cantarit, pentru ca se vinde „la bucata”. De regula, soferul este insotit de un partener de afaceri, care sta „de şase”, aproape de sosea. Tirul cu porci se goleste treptat, pentru ca venirea clientilor este alimentata de puterea zvonului.

 

La un moment dat insa, soferul si partenerul sau dispar. Au primit un semnal ca in zona va fi un control. De data aceasta a venit primarul comunei, Constantin Dinu. In fiecare zi de joi vine sa controleze zona si de fiecare data gaseste cate un tir ticsit cu „marfa proaspata”. Porcii din Ungaria sunt crescuti in complexe industriale si atunci cand se schimba reteta de alimentatie, prin intrarea intr-o gospodarie particulara, se mai intampla sa moara, transformand asa-zisul „chilipir” intr-o paguba. Primarul crede ca oamenii nu sunt informati in ceea ce priveste calitatea porcilor unguresti. In comuna s-au organizat periodic controale in colaborare cu Politia si DSVSA, fiind confiscati porcii adusi pentru vanzare. Astazi, inspectorii sanitar-veterinari nu sunt prezenti in zona, iar samsarii au disparut. A ramas doar tirul, care este proprietate particulara si care nu poate fi controlat in lipsa Politiei. „Incercam sa le facem cunoscut oamenilor dezavantajul de a cumpara porci adusi din Ungaria, datorita riscului ca acestia sa moara!”  

Sa fie pesta sau o smecherie?

 

In comuna exista amenajat un targ arhaic pentru vanzarea animalelor, inclusiv a porcilor, care nu indeplineste conditiile sanitar-veterinare cerute de Uniunea Europeana. Chiar daca ar exista aceste conditii, in Romania vanzarea porcilor in targuri si oboare este interzisa datorita pestei porcine, o boala infectioasa epidemica si endemica, care se pare ca este imposibil de eradicat. Gurile rele (unii zic bune!) afirma ca, pesta porcina a parasit de mult meleagurile romanesti si ca de fapt, ea este „prezenta” datorita unor interese de alta natura. Chiar daca aceasta boala infectioasa ar disparea, nu exista inca banii necesari pentrru construirea unor targuri pentru vanzarea porcilor, dotate cu toate instalatiile sanitar-veterinare solicitate de normele UE. In prezent, vanzarea porcilor se poate face numai din gospodariile personale, traditia targurilor si oboarelor fiind in pericol de a disparea in cazul in care pesta porcina va mai poposi mult in Romania.

  

Inspectorii sanitar-veterinari au preluat puterea 

Daca pana acum cativa ani, cele mai importante personaje din lumea rurala erau primarul, politistul si popa, in prezent cei care fac si desfac totul in lumea rurala si urbana sunt inspectorii sanitar-veterinari, mai ales de cand acestia au primit si responsabilitatea sigurantei alimentelor. In acest domeniu, puterea inspectorilor DSVSA este deplina si nelimitata pentru ca in virtutea dezideratului sigurantei se pot lua orice fel de masuri, oricand si oricum. S-a ajuns astfel, ca din cauza unor interpretari abuzive si a unor exagerari in indeplinirea atributiunilor de serviciu, ca producatorii agricoli individuali sa fie condamnati la imposibilitatea de a-si vinde produsele proprii, pentru ca la orice produs, indiferent ca este branza, lapte sau carne, inspectorii sanitar-veterinari pot gasi ceva in neregula. S-ar parea ca in viitor producatorii agricoli individuali vor fi condamnati la disparitie, in timp ce „noi toti vom deveni consumatori de la supermarket!”, spune profetic primarul Constantin Dinu. S-a luat cu vorba si a uitat de ce a venit in zona. Aproape de sosea, burtosul cu vesta de barman s-a asezat pe iarba din marginea santului, asteptand sa plece dom’ primar, ca sa mai vanda cativa porci. La Gura-Sutii pesta porcina a fost alungata. Prietenia romano-maghiara va fi în continuare puternica si de nezdruncinat datorita cosmopolitilor samsari.

0 comentariu

Europeanuul 23-09-2010 - 20:05

legate de anii „de trazitie” dominati de baronii locali in care se cumparau voturile cu punga (faina, zahar si toate cele). Prin amanarea adrerarii Romaniei la NATO (in favoarea economiei „subterane” si exporturilor ilegale de armament, munitie) Iliescu a impiedicat modernizarea si integrarea Romaniei in sinul familiei Europene. Basescu are dreptate, ceea ce s-a intimplat in Romania lui Ion Iliescu nu a fost normal!

http://www.youtube.com/watch?v=Cbe3VSlAOTI

http://www.youtube.com/watch?v=8t8_V7puT8M&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_6IbdVW_k4s&feature=related

stan 24-09-2010 - 01:54

are dreptate tov. lighean. Cine uita spectacolele date (date nu gluma)de ansamblurile artistice ale minerilor.Vremurile erau asa de vii ca acestia (minerii)mai omorau din ele.
SICTIR criminalule…..

alamar 24-09-2010 - 18:12

…61% din gloatele mioritice sunt de acord cu dta.Pe vremea dumneavoastra Cotroceniul era viu…minerii pot atesta aceasta…si aparatul de securitate…si armata…si ambasada sovietica…

Eu daca as fi in locul dumitale tovarase Iliescu cu un bloc de 61% din electorat care este de acord cu ideologia dumitale , as candida pentru functia de sef de stat…

Imi vine in gand acum un segment dintr-o postare a unui admirator de-al dumneavoastra , un forumnist numit Pribeagul…Imi inchipui cate blocuri se vor condtrui imediat, cand dumneavoastra tovarase Iliescu veti trasa aceste directive proletariatului.
Succes…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult