Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Pucioasa. Mediul, de la dezastru la minune. FOTO

Pucioasa. Mediul, de la dezastru la minune. FOTO

scris de Teodor Seran
93 afisari

Rampa de gunoi din Pucioasa se afla în vârful dealului Patrana, cel mai frumos dintre dealurile oraşului. De-a lungul anilor, locuitorii şi-au blestemat soarta de a locui lângă un adevărat focar de infecţie, pe care înjurăturile şi blestemele lor nu puteau să îl înlăture.

Pucioasa. Mediul, de la dezastru la minune

În zilele călduroase de vara, un fum gros şi înecăcios învăluia dealul Pătrana, anulând frumuseţea copleşitoare a naturii înconjurătoare. Haite de câini arţăgoase, hălăduiau de la un capăt la altul rampa de gunoi, lătrănd agresiv împotriva prezenţei „scormonitorilor în gunoi. Oameni de la periferia societăţii, care îşi asigurau din maldărele de gunoi existenţa zilnică. Străbatem destul de greu dumul spre rampă, împiedicaţi de noroi. De curând s-au încheiat lucrările de introducere a conductelor de apă şi de canalizare, dimensionate pentru noile cerinţe ale locuitorilor.

La capătul străzii Patrana o întâlnim pe Eugenia Şerbănescu care ne confirmă faptul că rampa de gunoi a rămas doar o amintire urâtă. „ Am scăpat de fumul care ne otrăvea sufletul şi de haitele de câini, care ne transformau somnul într-un coşmar! Acum simţim cu adevărat că trăim în mijlocul naturii!”. Pe locul fostei rampe se înalţă un deal verde care dă impresia că se află acolo de  când lumea. Pentru cei care nu cunosc bine trecutul, imaginea naturii care domină cu iarba verde împrejurimile, pare firească. În jur, nimic nu aminteşte de fumul înecăcios şi de câinii vagabonzi. Din vârful dealului înverzit, priveliştea generoasă a Văii Bizdidelului creează impresia unui colţ de rai, neştiut deocamdata de turiştii care vin în staţiune. Când vrea cu adevărat, omul poate să sfinţească locurile în care faţa hădă a noroaielor şi gunoaielor lumii par a fi gata să distrugă pentru totdeuna frumuseţea eternă a naturii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult