Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Pucioasa. Turişti la Băile de Sulf

Pucioasa. Turişti la Băile de Sulf

scris de Teodor Seran
55 afisari

În apropierea Hotelului Balnear, băncile s-au umplut cu pensionari veniţi in staţiune. Deasupra oraşului vântul a alungat norii negrii, lăsând soarele să-i dezmierde deopotivă pe turişti şi pe bătrânii pensionari. O data pe an, cei care au curaj şi înlocuitori pentru gospodărie, vin la Băi, să scoată „reuma” din oase. La Pucioasa, vin pensionari din toată ţara.

Turişti la Băile de Sulf

Pentru cei din zona de Sud, Staţiunea este un punct obligatoriu de staţionare în cursul unui an calendaristic. Este drept că acum, biletele de tratament se obţin mult mai greu, de când cu calculatoarele astea!  Da’ venim odată la doi ani şi tot e bine!” Marin Pavel a venit în staţiune cu Mihalache Chivulescu, prietenul lui de-o viaţă. El îi zice Mielu, pentru că e puţin mai prăpădit decât el şi mai cocârjat. Nea’ Marin are 82 de ani, iar Mielu 81. Mielu poartă un sacou aproape nou, dar prea mare pentru trupul lui firav, iar nea’ Marin are şi el un sacou la fel de nou. Amândoi poartă pantofi noi, că doar o dată pe an vine omul în staţiune. Amândoi au pălării băţoase pe creştetul capului, a lui Mielu fiind ca de obicei prea mare. «Doctorul mi-a recomandat să nu mă duc în altă staţiune, decât la Pucioasa!», zice Mielu. « Da, da – îl aprobă nea’ Marin,- e vorba de apa cu sulf, care ne vindecă oasele! Facem amândoi baie la cadă şi ne simţim bine!».

Bătrânii îşi tratează romatismul din oase, după ce au lucrat toată viaţa în condiţii grele, cu picioarele şi mâinile în apă. Mielu a lucrat la o fabrică de betoane, pe drumul spre Bucureşti, după ce ieşi din Găieşti. La 81 de ani, îi merge bine « motorul », dar cu oasele are probleme, mai ales când plouă. Vinde de mai mulţi ani la Pucioasa cu vecinul lui Marin, care are şi el reumatism de tratat. Nea’ Marin e mai rău ca el pentru că a lucrat mult timp afară, în vânt şi ploi, ca pompier. Îşi aminteşte  că în urmă cu 60 de ani a început să lucreze ca pompier la vila lui Gheorghiu-Dej, de la Timişul de Sus. La pensie a ieşit de la «Prefabricate» de la Găieşti şi nu e mulţumit că după o viaţă de muncă are o pensie de doar 500 lei. De 14 ani a rămas singur, pentru că s-a dus şi băbuţa, a luat-o Dumnezeu. Are 5 copii, două fete şi trei băieţi, care sunt pe la casele lor, cu copii şi cu necazuri. Vin rar pe le el. La Pucioasa îi place în primul rând aerul de munte şi curăţenia « Şi mâncarea este bună, de ce să mâniem pe Dumnezeu ! », spune Mielu, sfătos. Cea mai tare rămâne apa cu sulf care le îndulceşte suferinţa şi care îi ajută să plece mai vioi şi parcă mai tineri.

Mielu spune că vrea să vină şi în anul următor. Are 680 lei pensie. Dă pe bilet 340  lei şi stă 18 zile la aer curat şi la tratament la apa cu sulf. Nea’ Marin, care e mai înfipt, face laser şi aerosoli. Anul acesta nu i-a mai dat doctoriţa băi galvanice. I-a dat o procedură pentru spate, cu nişte plăcuţe la curent, iar la genuchi la fel. « E bine nene ! Barem să fie aşa mereu ! Necazul mare e la bilete, că e bătaie mare pe ele ! Cât trăiesc vreau să vin mereu la Staţiune, la Pucioasa ! ».

Cei doi plecă spre sala de mese, pentru că vor să intre printre primii. Formează un cuplu destul de caraghios, dar agreabil. Nea’ Marin e înalt şi merge legănându-se pe picioare, urmat la doi paşi în urmă de Mielu, care pare a fi acoperit total de pălăria uriaşă de pe cap. Un domn înalt, pieptănat lins, cu o umbră de mustaţă feciorelnică, ne întreabă la ce oră începe meciul. Are 92 de ani şi este veteran de război. Vine la tratament la Băile din Pucioasa de 14 ani şi spune că va veni mereu pentru că de fiecare dată pleacă de aici restabilit. Moise Vasilescu din Bucureşti, este pasionat de politică chiar şi la acestă vârstă. Discută politică cu colegul de cameră şi daca zilele astea dă soarele, va veni în fiecare seară pe băncile din piaţă, să comenteze cu alţi pensionari noutăţile despre alegerile locale. „Ajung la timp la Bucureşti, să votez şi la mine la sector! Nu m-am hotărât încă cu cine, dar mai am timp! Mai fac o baie cu sulf aici la Pucioasa şi imi vine inspiraţia!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult