Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj „China, cu tot felul de porcarii ieftine, a distrus cizmariile”

„China, cu tot felul de porcarii ieftine, a distrus cizmariile”

scris de Ziua Veche
27 afisari

 

Miros de prenandez si piele veche, atmosfera prafuita, tencuiala care sta sa cada de pe ziduri, un individ intre doua varste, alaturi de el un batran ce trage tacticos dintr-o tigara. Asa arata miercuri o cizmarie de pe strada Brezoianu, din Bucuresti. Si ca ea sunt majoritatea cizmariilor din tara. Cristi are 36 de ani si e cizmar din clasa a zecea de liceu, din 1990. Lucreaza in doua camarute, in prima ia comenzi si tine incaltamintea reparata, in cealalta e atelierul. „Si-a facut ucenicia aici, il stiu de mic!” se aude o voce ragusita din spatele rafturilor cu cizme si pantofi. „E nea Romica, vine in fiecare zi aici”, imi spune Cristi si ma invita in atelier. Nea Romica e un pensionar de bloc care isi umple timpul stand prin cizmarie si povestind cu clientii. Isi aduce aminte ca atelierul exista de prin anii ’60, cand apartinea Cooperativei.

Nu mai repara lumea pantofi

Criza economica a ajuns si aici. „Nu mai repara lumea ca inainte, a inceput sa mearga prost dupa 2000 incoace. Criza asta ne-a lovit si mai tare. Pe vremuri reparam si 30-40 de perechi pe zi, acum in jur de zece”, zice Cristi care continua descumpanit „cel mai mult ne-a afectat China, cu tot felul de porcarii ieftine. Azi oamenii isi cumpara pantofi de proasta calitate pe care dau putini bani si cand se strica ii arunca. Nu mai vin cu ei la reparat”.

Majoritatea clientilor sunt pensionarii din zona, care vin sa-si repare incaltamintea mai ales cand vine toamna: „Vin cu pantofii carora vara li s-a rupt tapla sau tocul si isi pregatesc cizmele pentru iarna. Pentru o pereche reparata iau cam 20 lei. Fermoare nu mai pun. S-a stricat masina de cusut de vreo doi si nu am mai avut bani sa o repar. E foarte veche, are vreo 40 de ani”. In spatele lui Cristi zaresc doua fotografii, un baiat si o fata. „Sunt copii mei, ma chinui sa le asigur tot ce au nevoie, dar daca o tine asa cu criza… altceva nu stiu sa fac”. Ies din cizmaria veche si prafuita pus pe ganduri, chinezii astia…

 

0 comentariu

Arbitraj 23-09-2010 - 20:19

BNR A DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI. Paltiti cu parte din banii din BNR .vindeti parte din rezerva de aur BNR ca pretul este la limita maxima (asa a facut anglia) Banca Nationala (in frunte cu isarescu) a ingenunchiat romania ( cu dobinda de referita care este de 10 ori mai mare ca in UE) . banii de la BNR unde sunt ? nu cumva rezerva asta maaare este mai mult „creante” ???CE ESTE CU BANII din Banca Nationala, BANII ROMANIEI ! indatorati statul de pomana cind BNR are bani in depozit …ARE SAU NU ARE? ARE CUMVA NUMAI CREANTE SI NU LICHIDITATI?? ! ati DISTRUS toate IMM-urile care nu mai pot si nu au mai putut imprumuta capital de lucru decit la dobinzi de 15 ori mai mari ca in UE , leul sus= adio exporturi , nu putem sa concuram cu cei care imprumuta capital de lucru la o dobinda de 3-5% (din tarile UE) .Din presa : Nu mai este rentabil să investeşti în Elveţia.Tot mai multe companii care au afaceri în Elveţia preferă să părăsească această ţară din cauza aprecierii puternice a francului, care are ca efect creşterea cheltuielilor, scriu publicaţiile economice locale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult