Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Regal de istorie. 1 Decembrie şi Micul Iorga de la Craiova

Regal de istorie. 1 Decembrie şi Micul Iorga de la Craiova

scris de Marin Neacșu
11 afisari

Sala de Conferinţe a Muzeului Olteniei a găzduit săptămîna aceasta Simpozionul cu tema „1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2011”. La lucrările simpozionului au participat ca invitaţi, prezentând materiale legate de evenimentul evocat mai mulţi istorici, printre care îi amintim pe prof. univ. dr. Valentin STAN, col. (rez).  dr. Mircea DOGARU şi prof. univ. dr. Sorin Liviu DAMEAN. Au  mai participat ca invitaţi  Dragoş NICA – elev cls. II-a la Şc.Gen. nr. 30 Mihai Viteazul – Craiova împreună cu colegi de clasă şi  doamna Cristiana Anghel.

Simpozion dedicat Zilei Nationale a Romaniei

De neînţeles absenţa totală a oficialităţilor locale administrative şi politice care, deşi invitate, au întors spatele  cu eleganţă sub pretextul participării la deschiderea Festivalului Maria Tănase. Nu ştiu dacă lecţiile de istorie i-au speriat pe cei mai sus menţionaţi, faptul că activitatea a fost organizată la iniţiativa  SCMD Dolj, cu concursul Muzeului Olteniei, care a asigurat spaţiul desfăşurării activităţii, şi al Bibliotecii Judeţene, care a acordat sprijin logistic, sau poate chiar prezenta celor ce au conferit, cunoscuţi ca persoane mai nonconformiste.  Dar lipsa acestora a fost repede uitată odată cu începerea expunerilor.

Tonul  fost dat de istoricul Mircea Dogaru care a captat atenţia publicului ce a umplut sala la refuz, cum numai dânsul ştie să o facă în zilele bune. Asistenţa a ascultat cu interes multitudinea de date şi aspecte absolut captivante, pe care numai cei ce au cercetat cu adevărat istoria le pot cunoaşte, legate de condiţiile reale ale înfăptuirii actului de la 1 Decembrie 1918. Au fost prezentate şi două documente inedite pe care Dogaru le păstrează cu sfinţenie, pentru că aşa cum se exprima chiar domnia sa, este posibil ca în curând să nu mai avem acces la documentele de arhivă, când se va pune în aplicare noua directivă privind arhivele, care prevede că acestea vor fi trimise spre păstrare  emitentului. Cu alte cuvinte, documentele întocmite pe teritoriu tării noastre, în Transilvania să zicem, cu referire directă şi de mare însemnătate pentru poporul român vor fi trimise celor ce le-au întocmit  sau  mai bine zis  moştenitorilor Imperiului Habsburgic. Din câte se vede, istoria nu numai că se ascunde, nu numai că se fură, nu numai că se falsifică, mai nou se şi vinde sub masca unei retrocedări, pe care bineînţeles numai guvernul român o va aplica. Cine şi ce interese reprezintă printr-o astfel de directivă? Nu e suficient că au dispărut 40 de volume   cu date despre Daci  din Istoriografia Imperiului Roman ? Nu e suficient că o imensă parte din istoria ţărilor române este păstrată încă la Înalta Poartă Otomană, o alta, cea de după 1945 la Moscova, acum ne vindem şi ce ne-a mai rămas prin ţară?  Tragic. Cineva urmăreşte ştergerea din istorie a acestui neam.

După  Mircea Dogaru, a venit rândul nu unui profesor doctor ci unui elev să prezinte opinia sa privind contribuţia lui Mihai Viteazu la realizarea primei ReUniri a ţărilor române de la Decebal până la  1600 şi plantarea sentimentului Unităţii Naţionale şi îl numesc aici pe cel ce – dacă va merge pe aceeaşi linie şi va avea şi norocul unui sprijin pe măsura posibilităţilor sale – are toate şansele să devină un istoric cum românii nu au mai avut de mult, elevul Dragoş Nica.

 Elev în clasa a doua, la Şcoala Generală nr 30 “Mihai Viteazul” din Craiova, la numai şapte ani şi jumătate Dragoş a captat atenţia auditoriului şi colegilor invitaţi, cu o prezentare simplă dar de efect, impresionând prin dezinvoltură, stăpânire de sine, şi mai ales stăpânirea subiectului. Cuvântul său îl puteţi urmări în videoclip. Dar cireaşa pe tort a pus-o acest copil de doar 7 ani şi jumătate, când, ceva mai târziu,  în timpul expunerii profesorului Valentin Stan, aparent concentrat pe studiul hărţii proiectate  în spatele invitaţilor, ca orice copil care “ nu este atent la lucrurile spuse de oamenii mari “ auzindu-l pe profesor că menţionează ceva de ratificarea unui document a întrebat scurt, peste umăr parcă, pentru a arăta că deşi priveşte la hartă, este atent la ceea ce spune colegul său mai mare,”dar ce înseamnă ratificare ? “ Amuzat, dar şi surprins, politicos profesorul a făcut o paranteză explicând termenul, după care fiecare şi-a văzut de treaba sa, Valentin Stan de prezentare, Dragoş Nica de studiul  hărţii, dar nimeni nu a mai avut nici un dubiu că deşi priveşte harta, nu pierde nici un cuvânt din prezentare. Craiova, România au, după părerea mea, în acest copil un viitor istoric, cercetător, inginer, doctor, savant, orice  va dori el să se facă, dar pentru aceasta mai au şi datoria să îl sprijine cu un sistem educaţional sănătos, real şi realist, cu un sistem social orientat către sprijinirea economică, juridică, organizaţională, financiară, a lui şi a tuturor copiilor indiferent de posibilităţile lor, pentru a nu ne trezi că îi pierdem, pentru că nu au nici o posibilitate în ţara lor. Nu ştiu dacă domnului Băsescu îi trebuiesc istorici, filozofi sau savanţi, dar ar fi păcat ca astfel de copii să devină veselari sau ospătari pentru satisfacţiile gurmande, bahice  sau de orgoliu ale cine ştie cărui şef de stat sau de partid.

Mircea Dogaru si elevul Dragoş NICA

După momentul Micului Iorga, a urmat aşa cum spuneam, prelegerea lui Valentin Stan, care ne-a demostrat încă odată că putem sta cu gura căscată fără sa ne mai jenăm că ne vede cineva în această postură. Ne-a încântat efectiv cu acelaşi stil pe care îl cunoaştem din Confluenţele săptămânale, documentat, vivace, zâmbind elegant şi şfichiuind pe sub mustaţă, stil care te face să îl urmăreşti flămând, chiar dacă nu eşti  întotdeauna de acord cu ce spune. Expunerea sa a completat-o dacă pot spune aşa pe cea a lui Dogaru, iar întreruperea Micului Iorga a dat o savoare în plus prezentării, mulându-se ca o mănuşă  pe stilul  său, căci uneori te lasă să crezi că a uitat de tine şi când ţi-e lumea mai dragă te readuce cu picioarele pe pământ. 

În încheiere a conferenţiat prof. univ. dr.Sorin Liviu Damean,  şef al Departamentului de Istorie al Universităţii din Craiova, care a continuat stilul şi subiectul predecesorilor săi, cu o prezentare liberă, documentată, dar mai ales deschisă, scoasă din tiparele “lecţiilor de istorie“ prefabricate cu care eram obişnuiţi, era să spun de secole. De fapt idea care a fost subliniată şi cu care cei trei profesori au fost de acord fără  echivoc  a fost că românii nu îşi cunosc adevărata istorie, că aceasta a fost ascunsă, falsificată, trunchiată mai mult sau mai puţin  pe toată desfăşurarea ei,  că din motive politice sau diplomatice, naţionale sau  meschine, economice sau militare, financiare sau strategice, multe aspecte ale unor evenimente de curbură ale devenirii noastre ca naţiune, ca stat, ca popor, ca civilizaţie, nu sunt cunoscute în întregime, sau aproape de loc, sau sunt pur şi simplu schimbate. 

A fost un regal de istorie, o istorie aşa cum nu avem în fiecare zi ocazia să cunoaştem, cu date de culise, şi deşi uneori chiar cei care au expus au avut interpretări  diferite asupra unor evenimente, acestea au fost susţinute de fiecare cu argumente şi surse necunoscute profanilor. Sunt convins că toţi cei prezenţi au fost fericiţi că au participat la acest  eveniment pentru care meritul revine aşa cum spuneam în primul rând filialei Dolj a SCMD care a demonstrat că militarii în rezervă se pot mobiliza şi pentru apărarea unităţii statale şi cunoaşterea istoriei, nu numai pentru apărarea pensiilor.

10 comentarii

BULA 25-11-2011 - 08:00

Domnule Neacsu, erati bun de gornist la ziarul „Inainte!”. Genul asta de articol nu spune nimic. Dumneavoastra laudati ceva ce ar putea fi atins de oricine. Daca ati lauda niste copii cu adevarat inteligenti, creativi, ar insemna sa va dati cu capul de zid. Ii scoateti in evidenta pe unii care fac niste chestii pe care le puteti face si dumneavoastra. Daca copilul asta beneficiaza de atata atentie, altii care chiar merita, de ce nu ? Ce criterii aveti ?

Ereticul 25-11-2011 - 12:46

Nu vad nimic rau in a ne promova valorile si tinerele sperante, iar daca un copil de 8 ani poate sa faca „niste chestii” de adult e cu atat mai interesant. Daca aveti si dvs. exemple, chiar mai bune decat copilul din articolul de fata, eu unul m-as bucura sa le aud (citesc).
Sunt satul de ideea pe care se bate moneda in ultimii 20 de ani, idee care spune ca romanii sunt prosti si restul (strainii) sunt destepti. Am circulat destul de mult in lume in ultimii ani (Europa si Asia), si pot spune ca multe lucruri in occidentul mult laudat sunt numai „poleiala”.

misusisu 25-11-2011 - 13:03

Ereticul,
Nu il certa pe Bula, el saracul nu are nimic in speta cu ceea ce a scris domnul Neacsu, el are ce are cu Neacsu. Nu ai vazut ca orice ar spune nu ii convine lui Bula? Deci, bineinteles ca nu are nici un argument in afara de ura lui si invidia. De acord cu to ce ai afirmat vizavi de cazul acesta si de romani .

BULA 25-11-2011 - 17:29

Vad ca ati capiat de tot, cu cenzura asta.

Cercul 25-11-2011 - 21:07

Da, si prin disparitia industriei dispareti si voi tehnicii muncitorii, comunistii nu mai au votanti si avem o tara mai civilizata.

BULA 26-11-2011 - 06:01

Ce logica de kakat ai ! Daca nu mai e industrie, cumperi de la altii la pret de zece ori mai mare. Daca clasa muncitoare nu mai are unde sa bata cu ciocanul si nu mai are venituri, nu mai merg nici afacerile bisnitarilor (baga la cap, mai Urbos). Scad si veniturile la buget si universitarii (ca Cercul) nu mai primesc salarii grase pe nemunca (ii dau in cap toata ziua, stau la birou si fac laba cu piciorul). Si uite asa stam si ne uitam unii la altii, sau ne injuram pe forumuri.

BOIENICA FARA FRICA 26-11-2011 - 08:43

O FI GEOANA PROSTANAC..DAR NICI CU PONTA NU NE PLINGEM PONTA ESTE PACALA IAR ANTONESCU ESTE TINDALA.ILIESCU ESTE MASCARICIU IAR NASTASE ESTE POPONARU PSD ULUI IL ARDE BINE PACALA LA POPOU LA BALAMUC CU TOTII NENOROCITILOR COMUNISTII IMPUTITII LASATI REGELE SA I-SI FACA TREABA.PLECATII PINA NU SE RASCOALA STUDENTII LAPADATURILE COMUNISTE CE SUNTETII ALEGESAR PRAFU DE VOII IN FRUNTE CU ILIESCU POPOR ROMAN TREZITI-VA SI IESTI IN STRDA SA SE ALEAGA LA REFERENDUM INTRE REPUPLICA CU COMUNISTII S-AU REGALITATE CU REGE

Ciu Huhu 26-11-2011 - 10:40

Da’ Basescu si Boc, Udrea, Anastase ii depaseste, in rau, cu mult pe cei enumerati de tine mai sus, din greseala!

urbos 26-11-2011 - 13:12

Important e ca vom dansa pe hoitul Kiorului.

BULA 27-11-2011 - 00:54

Valentin Stan ce a cautat la Craiova ? Nu se gaseau la Bucuresti medicamentele de care are nevoie ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult