Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Speologi romani in pesterile din Laos

Speologi romani in pesterile din Laos

scris de Ziua Veche
5 afisari

ziuaveche.ro va prezinta fotografii senzationale facute de speologii romani care au explorat pentru o luna de zile pesterile din Laos. In perioada 15 ianuarie -14 februarie 2010 cinci exploratori romani au participat la „Expeditia Internationala de Explorare Speologica si Subacvativa  Laos 2010”, organizata in una din ultimele zone virgine din lumea speologiei. Scopul acesteia a fost explorarea si joctiunea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din Masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul dintre cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute.

 

 

 

 

 

  

O limba imposibila

 

 

 

 

 

Marin Tudor, directorul tehnic al Federatie Romane de Speologie si reponsabil cu expeditia, ne-a declarat ca primul obstacol pe care l-a intalnit a fost bariera de limbaj: „Populatia din Laos vorbeste limba lao, o limba foarte fonetica la care, daca nu esti atent asupra intonatiei, poti sa spui altceva decat ai fii vrut. Norocul nostru a fost ca am avut alaturi de noi localnici care vorbeau franceza sau engleza si asa am reusit sa ne facem intelesi”.

Ideea de a face o expeditie in Laos le-a venit exploratorilor in 2008, iar in 2009 s-a trimis o echipa in recunoasterea terenului. Imediat dupa sosirea acestei expeditii s-a inceput cautarea sponsorilor pentru o noua expeditie in 2010, mult mai mare si care sa cerceteze in profunzime toate pesterile de pe traseul prestabilit. “In Laos exista o mare varietate de pesteri, terenul de exploatare fiind unul foarte mare pentru speologi. Nu se compara cu nimic cadrul natural de acolo si temperatura apei este perfecta pentru scufundare.”, ne-a declarat Mihai Baciu, unul dintre scafandrii care au participat la expeditie.

{gallery}gallery/02/speologi{/gallery}

Dupa un drum de trei zile, cu doua avioane, 12 ore de mers cu autobuzul traversand Laos, o plimbare de neuitat cu o barca pe raul Mekong si alte 9 ore de mers cu camionul si cu masini 4×4, speologii romani si francezi au ajuns in zona finala.

Totul a debutat foarte bine pentru speologi acestia explorand si topografiind peste 18 kilometrii de galerii de pestera, din care 4,5 kilometrii de pestera complet inundate, explorate prin scufundare. De asemenea s-au traversat in premiera trei sifoane si jonctiuni prin scufundare a pesterilor Tham Khamouk si Tham Deau in zona satului Ban Thathot, dupa scufundari ce insumat au depasit 450 metri. Tot la capitolul premiere se poate adauga si traversarea completa a unui munte prin scufundare in raul subteran din Nam Kouang, depasirea sifonului final din pestera Nam Non, ce face parte dintr-un sistem subteran lung de 32 de km.

Vipere si explozibili

 Conditiile in care s-a realizat aceasta expeditie au fost destul de grele pentru exploratorii nostri. Fusul oral cu o diferenta de aproape cinci ore, temperatura destul de mare pentru romanii care au plecat de la -10 grade Celsius, insectele care ii bateau la cap la fiecare pas. In ciuda greutatilor acestia au reusit dupa lupte grele sa isi faca loc prin jungla catre pesterile subterane. Aici alte dificultati. Laos, vecina cu Vietnam este inca o tara cu multe terenuri minate. “ Cand ajungi acolo nu te miri cand vezi un copil fara o mana sau un adult fara picior. Datorita vecinatatii cu Vietnam, foarte multe mine sau explozibili au ramas nedetonate. Mai grav este ca in zonele de ingustare ale pesterilor, unde apa aduce multe deseuri, te poti trezii la un moment dat cu o racheta sau o bomba langa tine ”, a declarat Marin Tudor.

Supa din rauri

Avand noroc sa nu treaca prin asa ceva, speologii au intampinat alt obstacol, apa din raurile subterane. “ Apa este un fel de supa. Gasesti de toate in ea. Pesti, animale, insecte, serpi care te pot musca fara nici un avertisment. De fapt intr-o zi chiar am dat peste o vipera de 2 metri, dar am scapat de ea fara nici o problema. Ne-am dat seama ca apa arata asa pentru ca majoritatea localnicilor o folosesc ca apa potabila si menajera. Din cauza acestui lucru poti sa contractezi tot felul de boli de genul otitei externe. Unii dintre noi chiar am avut probleme dar datorita trusei medicale bine pregatite am reusit sa ne vindecam destul de repede ”, ne-a declarat unul dintre scafandri.

{flv}speologi_1{/flv}

Fara sare si otet

Exploratorii s-au lovit si de greutatea de a lua masa in tara asiatica. “ Noroc ca am mai avut si noi unele provizii de acasa. Acolo parca au uitat de sare si otel. Totul se mananca dulce. Carnati cu zahar, friptura de porc cu glazura de zahar, paine cu glazura in mijloc. Acolo nimeni parca nu a auzit de branza sau lapte. Localnicii lasa viteii sa suga laptele si apoi ii taie pentru carne.”.

Pesterile noastre sunt restrictionate

Marin Tudor a declarat pentru ziuaveche.ro ca este dezamagit de faptul ca autoritatile romane nu sprijina indeajuns speologia in Romania. Academia Romana restrictioneaza prin procedurile foarte complicate accesul speologilor amatori la pesteri: „Datorita birocratiei din tara noastra accesul la pesteri este restrictionat. Intelegem faptul ca sunt unele pesteri de interes stiintific, unde nu trebuie sa intre toata lumea pentru ca in urma unei expeditii se poate disturba balanta naturala a locului. Dar ca exemplu pot sa va dau pestera Cetatile Ponorului, unde, ca sa faci o expeditie, trebuie sa astepti o luna de zile pentru un permis. Si cand vine acesta este numai pentru o perioada predeterminata cand poate nu ai oamenii necesari, materialele sau timpul necesar pentru o astfel de expeditie”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult