Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Reportaj: Salata bulgareasca aproape mortala

Reportaj: Salata bulgareasca aproape mortala

scris de Ziua Veche
124 Afisari

A inceput sa miroasa a seri caldute de primavara. Ne intra mai mult lumina in case si spaimele parca s-au mai domolit. Iesind timid din noptile arctice, de dupa maldarele de troiene ce si-au scurs interminabilele sudori prafuite pe trotuar, gandul se plimba lenes pe o plaja pustie de la tarmul Mediteranei. Aude scancetul valurilor ce vin rostogolindu-se spre mal, bataia aripilor unui pescarus, fosnetul talpilor ce scormonesc in nisip. E mangaiat de un vanticel timid, usor sarat apoi gadilat de degetele fierbinti ale unui soare ce nu e niciodata trist. Isi face poteca printre pestii trimisi de Poseidon sa iscodeasca strainul acesta ce-i tulbura marea, lasandu-se sarutat in urechi de apele limpezi, aproape transparente.

 

 

E un gand putin obosit ce a iesit grabit din gropile de la vama Giurgiu si, pana sa ajunga pe malul marii, a strabatut o tara un pic mai tacuta decat a sa, cu case cenusii, curti prafuite, barbati cu ceafa mai groasa decat un trunchi de copac, o tara derutanta care atunci cand scutura din cap a “nu”, de fapt, raspunde afirmativ.

De la Giurgiu la Kulata

Pentru mine Bulgaria e doar u n drum. Care incepe de pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse si se termina la Kulata, dincolo de care e Grecia, cu care am o dragoste ce nu se mai termina.

Un drum cateodata pustiu, cu copaci care fosnesc singuratici pe margine, cu indicatoare amagitoare – care iti spun ca mai ai doar 170 de kilometri si, nici n-apuci sa-ti relaxezi piciorul ce apasa pedala de acceleratie, ca te plesneste peste ochi un altul care-ti arata….260.

Un drum printre munti cu varfuri colturoase, cu tuneluri sapate temeinic in pantecele stancilor batrane, cu pietroaie care se dau de-a berbeleacul pana pe sosea.

Un drum neted, cu scurte pauze de cafea sorbita in fuga pe la benzinarii pe unde isi limpezesc gandurile alti clienti grabiti ca si tine care-si vorbesc in limba ta.

Un drum cu nenumarate si stranii restrictii de viteza (30 de km/ora in unele localitati), presarat cu politisti care au relatie duioasa cu moneda europeana, mai ales cand ea zornaie prin buzunare romanesti grabite. Pe soseaua de centura a Sofiei, lipsa de inspiratie este taxata de la 50 de euro in sus, functie de abilitatile tale de mim. O politista cu par tapat, rosu ca o creasta de cocos si unghii siclam inhata bancnota zambind copilului ce priveste plictisit de pe bancheta din spate.

Un drum cu soferi omenosi care-ti inteleg graba si te miluiesc, din cand in cand, cu flashuri salvatoare. “Pericolul” pandeste, ascuns prin boscheti, mai ales pe langa marile orase si in apropiere de granita.

Un drum pe care, mai mult din plictiseala, numeri fericit in gand placutele de inmatriculare romanesti si te bucuri ca esti bucatica dintr-un popor de aventurieri.

Un drum pe marginea caruia nu e nici urma de caine ori pisica, nu tu babute care sa usuiasca gastele risipite pe sosea, nu tu vacari care sa-si mangaie cu ciomagul cornutele anesteziate de caldura si nici reprezentanti locali care sa sparga dezinvolt seminte pe la porti, uitandu-se lung dupa strainii ce ridica nori de praf in urma lor.

Un drum pe care te trezesti mormaind un poem: “tara mea e mult, mult mai frumoasa, copacii nostri parca-s mai veseli, mai vigurosi, muntii sunt mai impaduriti, iarba parca-i mai verde, curtile sunt pline de flori si de oameni, casele mai curate, mai luminoase, mai albe, bisericile noastre sunt mandre ca niste regine! Barbatii nostri au acel tandru “je ne sais quoi” in gesturi si-n priviri, iar femeile sunt de-a dreptul superbe”. E drept, drumurile lor sunt mult, mult mai bune.

Dau un regat pentru un metoclopramid

Un drum de la care ar fi bine sa nu te abati, oricat de lung ti s-ar parea si oricat de ispititoare ar fi oferta de pe net a hotelurilor de langa granita. O salata bulgareasca servita pe terasa unei astfel de locatii, la prabusirea incandescenta a soarelui de dupa muntii aceia pietrosi (Muntii Pirin, inclusi pe lista patrimoniului natural al UNESCO), poate sa te incurce la modul cel mai nefericit cu putina. Si daca din salata aia mai gusta si copilul, situatia devine cum nu se poate mai complicata! Dar cum sa-ti treaca macar prin minte asa ceva?! Un papagal exotic murmura fericit in holul de la receptie, asigurandu-te parca, in felul lui pasaresc, ca toate grijile sunt cu aproape 600 de kilometri in urma ta, intr-un oras aglomerat, prafuit, unde soarele are febra din zori si pana noaptea tarziu. In plus, mai ai doar putin peste 200 de kilometri pana la mare, abia astepti sa te eliberezi si adormi leganat de vise in patul bulgaresc. Spre dimineata insa mii de cutite iti umbla prin intestine. Tu mergi din cinci in cinci minute la toaleta, copilul vomita, farmaciile sunt inchise, nimeni nu intelege ce vrei, camera e vraiste iar din uriasa punga cu medicamente din bagaje lipseste tocmai antivomitivul. Ce dracu faci? Pandesti prin hotel romanii care au scapat cu viata si incerci sa capeti un metoclopramid. Astepti apoi sa se trezeasca doctorita de familie din Romania si sa te indrume prin telefon. Notezi cuvant cu cuvant tot ce spune, faci impreuna cu ea inventarul pastilelor, prafurilor, siropurilor si sarurilor din bagaje. Te linisteste, nu, nu e cazul sa te intorci. O sa supravietuiesti.

Iti tarasti pana in parcare genunchii inmuiati de otravurile noptii petrecute la Sandanski, orasel pitoresc de altfel, injuri printre dinti papagalul care ciripeste a paguba, pe bulgaroaica bronzata de la receptie care susura placid “Is everything ok?”.

La capatul acestui drum ciudat de care v-am tot povestit ne asteapta Vassili, la taverna. Moussaka? Pastitsio? Tzatziki? Souvlaki? Gyros? Kalamaria? Loukoumades (gogosi cu scortisoara)? Greek salad? Ouzakis? Tsipouro (un fel de tuica)? Pleaca naibii, Vassili, cu ele de aici! Noi mancam stixuri, pastile, orez fiert, bem ceaiuri de menta, saruri de rehidratare orala si smecta.

E un drum ce duce la marea care-mi place cel mai mult, dar…Simt deja cum mi se strange stomacul. Litoral bulgaresc? Nu, multumesc.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS