Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Scandal pe morminte în comuna constănţeană Rasova

Scandal pe morminte în comuna constănţeană Rasova

scris de Doru Dragomir
33 afisari

Un cimitir abandonat a fost dezafectat pentru a lăsa locul unui cămin cultural. Înaintea demarării campaniei electorale, candidaţii consideră acest lucru “mană cerească” pentru promovarea imaginii.

Cimitirul din Rasova-foto:observator.ro

De câteva zile, liniştea comunei constănţene Rasova – localitate situată pe malul Dunării, la 100 km de Constanţa – a fost tulburată de veşti. Pe de-o parte, veşti plăcute, pe de alta suficient de tulburătoare încât să dea posibilitatea clevetirii pe la colţ de uliţă. Mai mult, veşti de natură a stârni zâzanie între primarul Mihalache Neamţu şi alţi candidaţi la fotoliul de primar al comunei. De aproape două săptămâni, la marginea comunei Rasova şi-au făcut apariţia utilajele; cine ştia despre ce este vorba s-a bucurat. În sfârşit, primarul în exerciţiu – Mihalache Neamţu – a obţinut finanţare pentru construirea unui centru cultural (cămin cultural, unde sa-şi petreacă timpul tinerii din sat, unde să se ţină o nuntă, o pomană etc.). De fapt, proiectul a fost demarat de ceva vreme, însă au trecut mai multe luni până când s-au obţinut toate avizele necesare. Căminul cultural va fi realizat pe o suprafaţă de teren de 3500 mp, iar banii pentru construcţie vor fi alocaţi de către Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie care se va şi ocupa de realizarea propriu-zisă. Singurul teren disponibil şi adecvat pentru concretizarea acestui proiect a fost la ieşirea din localitate, pe locul unui vechi cimitir în care nu a mai fost îngropat nimeni din anul 1901, după cum specifică primarul Mihalache Neamţu. Toţi morţii din secolul trecut se odihnesc în cimitirul cel nou al comunei, aflat nu departe. Primarul mai susţine că în ultima perioadă acest cimitir devenise un adevărat focar de infecţie, pe de-o parte, şi groapa de gunoi a satului, pe de altă parte. Coroborând toate aceste aspecte, mulţi localnici sunt de partea edilului şi consideră că demersul lui este de bun augur pentru ei.

Pentru a pregăti terenul în vederea demarării construcţiei, toate oasele din mormintele abandonate au fost deshumate şi puse în saci. La final, ele vor fi îngropate într-o groapă comună, lângă care se vor pune şi crucile pe care nu se mai descifrează nici un nume; în plus, primarul afirmă că la groapa comună se va oficia o slujbă religioasă de pomenire, potrivit tradiţiei, şi va fi ridicată o troiţă în memoria celor îngropaţi acolo.

Cum însă campania electorală bate la uşă, adversarii politici nu au întârziat să speculeze momentul. Membru al PPDD şi, cel mai probabil, candidat al acestei formaţiuni politice la Primaria comunei Rasova, Gheorghe Mocanu s-a revoltat faţă de dezafectarea cimitirului şi l-a acuzat pe primarul în excerciţiu că distruge un cimitir vechi şi aruncă oasele la întamplare. Nu a trecut mult şi omul s-a bucurat şi de susţinerea unor localnici.

În replică însă, primarul Mihalache Nemţu declară că toate avizele necesare au fost obţinute, inclusiv cel din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, iar proiectul este unul benefic pentru locuitorii comunei, care are nu mai puţin de 4250 de locuitori. „Comuna noastră nu are un cămin cultural adevcat. De aceea, construcţia acestui cămin este bienvenită şi utilă” – a declarat primarul Mihalache Neamţu.

Că între primarul Mihalache Neamţu şi candidatul PPDD la primăria Rasova este o relaţie  în faţa lui Dumnezeu, aceea de naş-fin,  parcă nici nu mai contează prin prisma mizei electorale. Rămâne de văzut ce va aduce campania electorală în sine vizavi de acest subiect.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult