Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Stadiul lucrărilor, la început de toamnă, pe A1 Lugoj-Deva (Galerie FOTO)

Stadiul lucrărilor, la început de toamnă, pe A1 Lugoj-Deva (Galerie FOTO)

scris de Doru Dragomir
669 Afisari

Ce repede trece timpul, parcă ieri am fost, la început de septembrie, pe autostrada Lugoj- Deva, loturile 3 și 4—lucrările au avansat bine, dar nu știu, dacă și suficient, pentru a fi deschise circulației, integral, la final de an 2017. Aceste loturi sunt de o complexitate mult mai mare decât tot ce s-a construit la noi până acum.

Armătură rigle  viaduct km99. Lot 4

Armătură rigle viaduct km99. Lot 4

Plecând in Timișoara, automobilistul parcurge cei 85 km, din centrul Timișoarei la Margina, pe autostradă, în circa o oră, apoi aproximativ 15 km. de drum național, circulând bară la bară, până la Holdea,  15 km.,  în minim 20 -25 de minute.

Pod zona Holdea lot 3

Pod zona Holdea lot 3

Ajuns în zona Holdea, pe lotul 3, vedem șantierul viitorului nod Holdea—podul cu 2 deschideri are grinzile de oțel montate și sudate, se pozează predalele și parțial armătura de rezistență, urmează suprabetonarea, hidroizolația și sistemul rutier totul, cred eu, finalizat peste o lună.

Săpături și drenaje, km 58-59,lot 3

Săpături și drenaje, km 58-59,lot 3

Odată terminat podul, DN 68 A se va devia peste pod, urmînd un volum imens de săpătură, câteva zeci de mii de metri cubi, spre zona ecoductului 1/km58/. În zona ecoductului 1, dar și între cele două ecoducte, constructorul are de excutat un volum mare de umplutură a fundației /inclusiv un sistem complex de drenaj lateral, în unele zone este atinsă cota zero, urmând balastul stabilizat.

Săpături km 57-58, ecoduct 1 lot 3

Săpături km 57-58, ecoduct 1 lot 3

În continuare, autostrada este în mare parte terminată, până la nodul Ilia, cu asfalt uzură, parapeți si zid antizgomot, cu două înteruperi, fiecare de câteva sute de metri, la nodul Dobra și Ilia, unde lucrările avansează, zonele de umplutură implică, pe o înălțime de 6-8 metri, un mare volum de umplutură din piatră compactată.

Autostrada zona Lăpugiu, km 61, lot3

Autostrada zona Lăpugiu, km 61, lot3

De la nodul Ilia-lotul 3 urmează lotul 4, care pe 8 km este terminat, cu o întrerupere de câteva sute de metri, la km. 86, unde se execută lucrări de stabilizare taluz spre drumul județean, cu asfalt de uzură și parapeți laterali și mediani, lipsesc doar marcajele.

Autostrada  km 84, lot 4

Autostrada km 84, lot 4

În continuare, autostrada este terminată în zona ecoductului cu o arhitectură originală, până în zona km 91-92, amonte de Brănișca, apoi urmează o zonă cu volum mare de săpătură și, deodată, se vede valea Mureșului, dar înainte de ajunge la traseul din vale, apare viaductul Brănișca, unde se lucrează intens – este primul viaduct unde avem aproape toate grinzile și predalele montate, se montează armătura de rezistență, urmează suprabetonarea—cred eu, peste 2-3 săptămâni.

Asfaltare km 90, lot 4

Asfaltare km 90, lot 4

Pe sectorul km 92—97 se lucrează la caseta autostrăzii, în zona dealului Șoimuș, constructorul are de executat un volum mare de săpătură, parțial în stîncă.
La viaductul km. 97, care supratraversează și DN 76/ Deva – Brad/, se lucrează la ultimele pile și culeia din deal, pe grinzile montate avem deja predale și se montează armătura.

Armătură viaduct Brănișca , lot 4

Armătură viaduct Brănișca , lot 4

În fine, la cel mai lung și înalt viaduct, la km 99, /lungime de 560 m și h= 8-10m/ se toarnă ultimele rigle, peste 10 -14 zile va începe montarea celor 104 grinzi principale din beton armat precomprimat, cu l=43 m și h=2,2 metri, fiecare cu greutatea imensă de 80 de tone.

În acest scop, pe șantier va sosi o macara gigant, cu sarcina de 300tf,, care va ridica, într-un ritm alert, grindă după grindă, până acum erau necesare 2 macarale pentru fiecare grindă.
Nu pot termina relatarea de pe lotul 4, fără a evidenția că, acest constructor are un ritm extraordinar, a executat, în cele 6 luni de la eliberarea autorizațiilor, un volum imens de lucrări de artă și de terasamente, au impus un ritm si calitate foarte bună, cum nu am mai întâlnit în cei 6-7 ani de relatări despre autostrăzile României.

  Lucrări viaduct km 97, lot 4

Lucrări viaduct km 97, lot 4

În final, câteva cuvinte despre cele văzute pe autostrăzile Germaniei.
Germania are un principiu impus de administratorii autostrăzilor, de a deschide circulației după toate testele de calitate trecute cu bine, porțiuni de autostradă de câte 5 sau 10 km, fără a aștepta finalizarea unui lot de 20 sau 30 km, cu executarea unor bretele de acces provizorii, nu foarte scumpe, pământ local stabilizat cu durosol, balast stabilizat și covor asfaltic.
În mod asemănător, mă gîndesc că și pe Lugoj- Deva, Compania de Drumuri ar putea deschide circulației- ar fi un câștig imens chiar și doar pentru autoturisme, la finele anului, circa 16-17 km din lotul 3 și  10-11 km din lotul 4, cu executarea unor bretele provizorii, în zona Holdea sau 1-2 km. spre Ohaba și alte bretele spre DJ,  pe lotul 4, în zona Brănisca sau Mintia.

Rămâne de văzut dacă decidenții vor vedea și analiza sau nu aceste propuneri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS