Tăcerea porcului

scris de Marin Neacșu
7 afisari

La mine la ţară, la moşie, ca să îl parafrazez pe cel care era sfătuit cândva să se facă că lucrează, lumea e săracă, mă mir cum supravieţuiesc unii. În special vecinii mei direcţi, dacă pot să spun aşa, care trăiesc din nu ştiu ce. Cei din dreapta mea, cum stai cu faţa la stradă, care sunt, cred, vre-o 13 cu copii şi 17-18 cu câini cu tot, trăiesc din furat de pe la alţii şi cum nu prea mai e de furat pe nicăieri şi concurenţa acerbă, nu ştiu cum o să intre în iarnă. Apropo de concurenţă, un bade îşi parchează bicicleta în faţa Palatului Victoria pe la ora 7,30 dimineaţa, în parcarea oficiala. Vine un poliţai şi îi spune: „Tataie, nu parca bicicleta aici, că vin miniştrii. – Apăi nu-i bai, zice ţăranul, că doar o leg cu lanţul!”

Tacerea porcului

Tacerea porcului

 Cei din stânga, mai „înstăriţi”. beneficiază de două salarii, tată şi fiu, de câte 6 milioane fiecare. Sunt atât de strâmtoraţi încât în curtea lor nici şoarecii nu stau, vin toţi la mine în curte, unde mai rămâne câte o firimitură din mâncarea câinilor. Bine, că îi ajut şi eu cu ceva „grâu roşu,” ,dar oricum, ar veni ei şi neajutaţi. La vecini în curte, mă mir cum de mai supravieţuiesc un câine şi ceva urme de găini. Am astupat toate găurile din gard ca să nu tenteze găinile vecinei să intre în vizită la câinii mei care le cam fac zâmbre prin gard, aşteptând cu drag ziua porţilor deschise la găinile vecinului. Vă daţi seama că ar fi tragedie dacă o asemenea întâlnire ar avea loc, iar relaţiile mele de bună vecinătate ar fi compromise pe veci. Ei bine, asta era părerea mea vizavi de bunăstarea vecinilor, până acum câteva zile când fiul vecinului  m-a lăsat mască. Ieşisem în stradă să curăţ şanţul  şi îl văd pe vecinul ăl tânăr, un băiat la vre-o 20 de ani cred, jumulind iarba grasă din şanţul de peste drum. Cum şi mie mi s-a întâmplat să dau iarba tăiată din curte vecinilor cu păsări sau vite, ca să nu o arunc de pomană, cunoscându-i situaţia prosperă, îl întreb „ce faci vecine, dai iarbă la păsări?  -Nuuuuuuuuu, -zice el- iau nişte iarbă pentru porc. Al dracu nu vrea să mănânce boabe !” Dublă fractură de falcă ! 

 Asta am făcut în momentul acela. Mi-a căzut falca de două ori. Odată pentru că nu ştiam că vecinii au porc. Mi-au trebuit minute bune să mă dezmeticesc, stăteam ca prostul sprijinit în sapă şi mă întrebam tâmp unde dracu au ei porc, că eu, vecinul lor, gard în gard cu ei, nu l-am auzit nici râzând, dar ţipând de foame? De când mama m-a făcut, aşa porc silenţios, tăcut, discret şi cuminte nu am văzut. Am avut şi eu porc la bunici şi eram responsabil cu îngrijirea lui şi a tuturor animalelor. Mai direct spus, eram responsabil cu sectorul zoo. Trebuia să le dau apă, mâncare  şi să le rânesc şi curăţ cocina şi grajdul calului. Ei bine, nu ştiu alţii cum or fi, dar porcul nostru, de câte ori venea tata mare de la CAP seara, se punea pe un zbierat de ziceai că a venit Ignatul. Şi tata mare mă întreba invariabil:”Marinică de ce guiţa porcul ăla, i-ai dat să mănânce?”  Da, ziceam eu. Dar apă i-ai  dat? Da, răspundeam eu, pentru că îi dădeam mereu înainte de a veni tata mare, special că să nu mai ţipe. Atunci de ce ţipă ? De al dracu, ziceam eu în gând, ridicând din umeri înciudat. Du-te şi mai încearcă-l, zicea tata mare şi eram nevoit să merg să îi dau iară apă, deşi abia îi dădusem cu 5 minute înainte. Aşa ură aveam pe porcul ăla  încât aşteptăm cu o plăcere diabolică Crăciunul, să îl aud cum scoate ultimul ţipat.  Atunci mă aplecam duios la urechea lui şi îl întrebăm cu satisfacţie: „Ce e puiule, îţi e sete? Să îţi aduc un pahar cu apă ?”

Porcul vecinilor

Ei bine, acum stăteam şi mă întrebam ofticat, cum au unii noroc de un porc aşa cuminte şi nu i se aude lui guriţa de loc, de loc

 Şi a doua oară mi-a căzut falca gândindu-mă cât de sătul să fie porcul ăla de nu mai vrea să mănânce boabe. Probabil era balonat, poate îi trebuia Activia, poate  i se acrise să mănânce numai boabe de porumb şi voia şi el ceva verde, să simtă că e primăvară. Sau, cine ştie, i-o fi prescris doctorul dietă vegetariană, o avea probleme cu ficatul şi i s-a prescris numai mâncare proaspătă. Una peste alta, am avut cumpănă în ziua aia şi har Domnului că am scăpat cu zile. Nu scapi prea uşor din dublă fractură de falcă. Acum, după ce mi-am revenit,  încerc să îmi explic cele două fenomene şi .. tot nu reuşesc. Cum au reuşit vecinii mei să facă porcul să tacă atâta timp, nu poci pentru ca  să îmi explic. Nici botniţă dacă îi pui nu îl poţi opri să facă vocalize. Şi a doua, cea cu mofturile la grăunţe mi se pare atât de halucinantă încât încă mă ţin cu mână de falcă, să nu îmi cadă la loc. În ignoranţa mea, sunt gata să cred că a spus aşa, numai din mândrie, ca să nu văd eu că sunt atât de strâmtoraţi încât nu au ce da de mâncare la porcovete, dar nu am cum să dovedesc, aşa că trebuie să iau de bună ce a spus vecinul. Şi acum m-am gândit să pun pe hârtie minunea, cine ştie, poate intrăm şi noi, comuna Mihăiţa, în Cartea Recordurilor şi mă  scot  şi eu  ca vecin,  mă vede lumea la TV, o veni cineva să  mă întrebe  ca vecin ce mă aflu, ce ştiu despre godacul vecinilor.Poate apar la ziar. Doamne Ajută!  Ptiu, uitai  spui, legaţi-vă  fălcile când citiţi. Doamne iartă-mă,  sper, nu făcu careva  fractură de falcă.

 P.S.- Sper să nu mă mai critice vreun comentator mai chichiricios că am profitat de subiectul porc, doar ca să critic sistemul care a adus ţara în pragul subzistenţei. Nu de alta, dar subiectele nu suportă comparaţie. Porcul este complet nevinovat.

19 comentarii

neacsum 16-05-2011 - 17:07

Daca sunteti suparati, intrati aici si va trece .

spartacus 16-05-2011 - 18:30

Felicitari domnule Neacsu. Nu am mai ras de mult cu atata pofta .

CZC 16-05-2011 - 19:19

Felicitari. Am ras, dar e de plans. Ca la noi „purceaua e moarta in cocina”. Am avut dreptate cu inteligenta. Succese pe toate planurile.

spartacus 16-05-2011 - 19:28

CZC
Ai dreptate. Situatia arata o stare de lucruri deloc placuta, raspunsul o mentalitate si o mandrie specifică taranului roman care in saracia lui , se pastreza totusi mandru si nu recunoaste ca o duce rau. Cred ca acest gen de oameni ne mai salveaza valorile.

digital 16-05-2011 - 21:47

neacsum,sa stii ca e pa bune,nu tre sa-ti cada falca!iti spun io ca am trait din estea din plin,cand eram kid!dar tu stii ce slana buna aveau tembelii de porci dupa ce ce-i puneai la-ntarcat de boabe?!un strat de slana unu de carne,un strat de slana unu de carnita,exact cum va spun.
si le dadea tata printre graunte cate-o furca ,doua de lutarna(lucerna)

Tata ,D-zeu sa=l odihneasca zicea,”m-ai coseste-le ma copile niste luhara(trifoi),si mai smulge iarba lu tatin(tataneasa),ca le e cald si lor,s-ar vrea sa se mai racoreasca!si aia tembelii mancau si mai si se ogoiau din guitat ca le placea,si cred ca-i si racorea cum zicea al batarn,ca stia el destule!

ai taia la Craciun cu tot dichisu si respectu,da-i si iubea peste an si chiar tinea la ei,asa animale cum erau!.
punea suflet in orice lucru pe care-l facea.dar nu era degeaba pe lume omu asta,adica tata!

Neacsum 16-05-2011 - 21:59

Digital,
Cunosc fenomenul. Dar sa cad closşaă daca am stiut pana la momentul expus ca vecinii au porc .Am crezut initial ca face misto de mine. Ce n-as fi dat sa fi avut si eu la tara la bunicu asa porc tacut. Al nostru, il simtea pe al batran dinainte de a ajunge in curte si se punea pe un strigat de ziceai ca e la hora. Iar cand ii auzea vocea , intra in orgasm .Ptiu ptiu ca imi venea sa îi iau gatul cand îl auzeam si eram certat de pomana ca nu i-am dat tot ce îi trebuie. Asta era durerea.

digital 16-05-2011 - 22:05

ti-am zis ca ai batarni tineau cu sufletul la animale,d-aia plangeau aia mici dupa ei.acuma decat sa le dea o galeata de laturi ,se duc in fata cotetului si mananca un snickers,sa-i faca porcului in ciuda!!!
iti dai seama ca aluia din cotet ai ie sila sa-l mai vada pe netrebnic,asa ca mai bine tace!!!

Neacsum 16-05-2011 - 22:16

Hai sa+ti spun un banc . o sa il scurtez cat pot dar o sa-si piarda din savoare. Un tip pleaca la targ sa vanda un porc. Acolo dupa un timp vine un tip imbracat la costum, cu o geanta diplomat ii lauda porcul si il intreaba ce ii da sa manance . Taranul ii raspunde ca boabe , iarba de prin santuri si laturi .Tipul ii spune atunci ca e de la protectia animalelor, ca nu a aplicat cerintele Europene privind cresterea porcilor si ii da amenda .
Omul nu vinde porcul, vine si saptamana urmatoare la targ si aiarasi apare un tip la cravata si diplomat si iii lauda porcul si il intreaba ce ii da sa manance . Taranul cu lectia invatata ii spune ca ii da trei mese pe zi, ca ii da ciorba , felul 2 , desert, ca ii face nevasta prajituri iar in weekend il scot la un gratar. Tipul ii spune ca e de la protectia copilului si il intreaba daca de copilul sau are grija la fel si ii arde o amenda .
Iarasi nu vine porcul, si vine si a treia saptamana. Aceeasi problema , alt tip cu cravata il intreaba ce mananca porcul . Taranul satul de amenzi, nestiind pe cine mai reprezinta tipul, ii raspunde scurt: Nu stiu domnule eu ii dau in fiecare zi 20 de lei, isi cumpara ce vrea el .

digital 16-05-2011 - 22:35

cam asa am ajuns,vai de capul nostru va fi,neacsum!dar speranta moare ultima!nu ca as fi misogin!

hai sa continui ce-ai inceput!
petre catre gheo.ma gheo ,am inteles ca vaca ta-i campioana la dat lapte ,da 100 de litri pe zi e exagerat!ce dracu-i dai de mancare?!

gkheo zice:nimic,doar ai soptesc!
a doua zi sa-ntalneste petre cu gheo si in culmea furiei zice:mai gheo,tu-ti bati joc de intregul sat,azi ai predat 120 de litri de lapte de la vaca ta?!spune-mi si mie ce faci de da atata lapte?!
gkheo zice:nimic,doar ai soptesc!
a treia zi satenii nu mai au loc pentru laptele lor in cisterna.petre cu limba pe bocanci :ce-i faci ma gheo la vaca asta?!

gheo zice,hai ca-ti spun nu-ma lasa-ma in pace ca mai am si treaba!

o intreb in fiecare dimineata,incetisor la ureche:LAPTE sau CARNE?!

digital 16-05-2011 - 21:55

mai baieti,dar cand mai faceti site-uul cu gradina,cu verdeata,cu gainile si pestii,cu loboda si rosiile,ca mi-e dor de prostii adevarate nu de tampenii cu presedinti de partide si alte campanii mai mult sau mai putin electorale!

ce ne poate tine in viata cu siguranta e painea,slana,ceapa si branza!

Neacsum 16-05-2011 - 22:04

Digital,
Din pacate slana , rosia , branz, eapa ne sunt conditionate de tampeniile presedintilor si premierilor. În curand ni se va limita dreptul la productie si va trebui sa cumparam din supermarketuri, pentru ca produsele proprii nu vor fi realizate conform codex alimentarius. http://www.stiri.com.ro/stire-612/romania-cobaiul-europei-.html

Bumerang 16-05-2011 - 22:16

Singurul lucru care limitarea producția in România, este dorința romanuli de a se face milionar peste noapte! Iar producția, in special cea alimentara, este costisitoare si suferă de o concurenta acerba. Deci, multa munca si castig putin. Mai bine firme capusa si de consiliere, gen frunza pt carpathian garden

Neacsum 16-05-2011 - 23:04

Da mai gheo, dar la porc ce ii soptesti , ai ? Ce ii soptesti la porc asta sa imi spui tu : „carne sau ouă??? „Râde porcul de tine .

digital 17-05-2011 - 08:32

cu porcii se discuta altfel,neacsum!!
ai arati direct cutitul,nu mai stai la palavre,ca ei nu e eleganti ca si doamnele vaci care este vaci!

Viorica Ianc 17-05-2011 - 12:07

Mie imi place puiul de catel din fotagrafia cu doi porci. In fundal vita de vie !
Pe langa iarba-tacii (sfanta tataneasa) mai adunam in saci, copil fiind, de prin august si stir (?), loboda batrana si alte buruieni din lanul de porumb, pentru ceaunul cu „laturi”. Se adauga faina de malai. Dupa fiertura groasa, racita, a doua zi aveam 2 galeti (2 porci) si inmulteam cu zer, apa sau ceva lapte.
Articolul ! Mi-a dus mintea in sufletul copilariei mele !
Din pacate ! Sunt numai barbati, cei ce comenteaza pe acilea ! Ca muiere (la noi-femeie cu copii) sau nevasta, nu mi-e rusine ca mi se rupe manichiu-
ra. Sanatate sa fie si pofta de mancare. Ca de lucru ii plina lumea !

digital 17-05-2011 - 14:26

d-na ianc pe unde e puiul de catel,ca sincer io nu-l vad?!

Viorica Ianc 17-05-2011 - 20:58

Aveti dreptate. Am vazut gresit. Mi-am luat ochelarii. Spatele purcelushului din dreapta – pare un catzelush !

digital 17-05-2011 - 21:40

d-na ianc,m-ati dat pe spate cu commentul acela la strskhan!

Neacsum 17-05-2011 - 14:55

Bine venita si sper bine primita oricand la comentarii, Viorica . Toti avem nostalgii , toti am avut copilarie, aproape toti regretam le nej dantărţ. Imi amintesc melodia formatiei romanticii, pe poezia lui Eminescu „astazi chiar de m-as intoarce , a ntelege nu mai pot, unde esti copilarie, cu padurea ta cu tot .”
http://www.trilulilu.ro/alonewolf/656f64b10b0189

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult