Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Talent și seriozitate în Germania. Constructorii din România respectați de nemți (FOTO)

Talent și seriozitate în Germania. Constructorii din România respectați de nemți (FOTO)

scris de Doru Dragomir
28 afisari

Acum – după campania pentru alegerile parlamentare din țara noastră – dar și în general, două întrebări apar extrem de des în spațiul public românesc.

DSC_0315Prima se referă la imaginea românilor și a României în străinătate, iar a doua – ce fac și care este percepția vis a vis de românii activi în străinătate.
Voi încerca să răspund la aceste întrebări, în special din punctul de vedere al miilor de constructori români activi încă de la începutul anilor 1990 în Germania, țară în care am lucrat și eu câțiva ani în acea perioadă, ca inginer constructor.
DSC_0362 (2)Începutul acelei perioade, ca și constructor în Germania, a fost extrem de dificil – pentru constructori- fierari, dulgheri, betoniști, zidari, macaragii, din cauza impactului cu tehnologiile acelor ani în Germania, total diferite și mult mai performante decât cele cunoscute de români de pe santierele din țară.

DSC_0382Pentru managerii firmelor românești în Germania acelor ani, respectarea unor restricții legislative extreme, în domeniul dreptului de muncă și ședere, dar și celor financiare, a fost o provocare deosebită, doar firmele românești serioase, riguroase – și sunt multe – au supraviețuit pe piața construcțiilor din Germania.
DSC_0393Am avut satisfacția deosebită – prin 1993-1994, după anii de pionierat pentru constructorii români în Germania, să aud primele laude și cuvinte de respect pentru prestația românilor, apreciere din partea unor antreprenori germani extrem de exigenți: seriozitate, disciplină, prietenie, amabilitate, hărnicie, cuvintE care m-au bucurat extrem de mult, mai ales că presa occidentală a acelor ani nu era deloc măgulitoare cu românii.
Au trecut anii, sute de firme românești de construcții sunt active și în prezent în Germania, cei 27 de ani trecuți au însemnat realizarea a mii de construcții de referință în Germania – hale industriale, hoteluri, bănci, spitale, complexe de locuințe, sedii de fime, tuneluri, poduri. mai toate orașele germane prezintă un mare număr de imobile dovadă a competenței, seriozității si hărniciei constructorilor români.
Și să nu uităm, odată reîntorși în țară, acești constructori aduc un imens bagaj de experiență în domeniu, dar și o bună cunoaștere a democrației și a statului de drept în Europa.
DSC_0581Pe lângă alte categorii sociale, de români activi în occident – medici, ingineri, profesori, asistenți medicali, constructorii români au fost și sunt o prezență de referință în peisajul construcțiilor din Germania și multe alte țări europene, sunt acei reprezentanți ai țării noastre, care prin hărnicia și competență contribuie din plin la o foarte bună imagine a României în Europa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult