Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj TARA HIDRANTILOR „ZERO”

TARA HIDRANTILOR „ZERO”

scris de Ziua Veche
21 afisari

 

.In Romania institutiile publice manifesta o nemeritata indiferenta fata de sectoare vitale ale vietii publice, care ar trebui sa aiba dreptul la o existenta in luminile rampei. Protectia omenirii impotriva incendiilor nu contine o doza mare de spectaculos in instituirea ei ca norma de baza a vietii. Exista locuri in care nu s-a intamplat niciodata nimic, unde niciun incendiu devastator nu a tulburat existenta oamenilor. Ceea ce nu inseamna ca acest mare ra, nu se poate intampla oricand. Chiar si maine.


Apa, departe de lume!

 

 

 Fosta „glorie” a petrolului autohton, municipiul Moreni a devenit, in primul deceniu al acestui mileniu, un loc unde nu se intampla mai nimic. Industria este „la pamant”, barbatii in putere ai orasului s-au risipit in cele patru vanturi, in timp ce viata economica se bazeaza doar pe existenta unor firme aproape falimentare, care constituiau candva mandria orasului.

 

Incercam sa aflam daca in institutiile publice din oras sunt asigurate masurile de protectie impotriva incendiilor. Gradinita nr. 8 nu a avut apa curenta pana in anul 2006, cand a fost racordata la retea. Apa vine cu program, asa cum o furnizeaza cei de la Regie. In gradinita exista doi hidranti, la parter si la etajul intai. In oras, Georgeta Vlasceanu, directoarea gradinitei, nu a vazut niciodata vreun hidrant. La parter si la etajul intai sunt afisate planuri de evacuare. Directoarea sustine ca personalul gradinitei este instruit cum sa actioneze in caz de incendiu. Personalul este format din cinci educatoare, doua ingrijitoare si o directoare. De cand a fost pusa in functiune si pana in prezent, gradinita nr. 8 nu a avut parte de niciun eveniment legat de izbucnirea unui incendiu. La hidrantul de la parter nu este cuplat niciun furtun. Din teava nu a curs niciodata vreo picatura de apa. „Pentru ca nu a fost cazul!”, spune directoarea.

La ultimul control efectuat de primaria Moreni, Stelian Lahman, inspectorul PSI, a constatat lipsa furtunului de la hidrant. Un furtun nou nu a sosit inca. Se merge pe premiza ca nu se va intampla niciodata nimic. Educatoarea Gabriela Aldea este „ responsabil PSI” si are in grija dosarul cu masuri in caz de incendiu. In caz de incendiu se ocupa de evacuarea copiilor, conform planului de evacuare. In Moreni nu a vazut niciodata un hidrant exterior. Educatoarele nu au vazut niciodata un incendiu. Au auzit de grozavia focului din povestirile unor prieteni. Cei doi hidranti din grădinita nu au racord si furtun. In caz de incendiu se folosesc doua butoaie de la parter, pline cu apa. Exista mai multe cereri facute de directoare catre primarie, pentru dotarea hidrantilor cu furtun si racord. Directoarea nu poate sa ne ofere niciun numar de inregistrare a cererilor. Ar fi mult de căutat in dosare. In cladire exista opt stingatoare noi. Educatoarea Aldea nu stie daca sunt cu praf sau cu spuma. Marturiseste ca nu stie sa lucreze cu un stingator, pentru ca nu a actionat niciodata vreunul. Deocamdata, la gradinita nr. 8 din Moreni, in ciuda lipsurilor, nu s-a produs niciun incendiu.

 

Sutitul”- mai periculos ca focul!

 

.Curtea Liceului „I.L. Caragiale” are cateva zeci de hectare. In incinta se gasesc mai multe cladiri: corpul principal, centrul de documentare, atelierul mecanic si doua camine. Pe holul de la parter, administatorul Adrian Craciun ne arata doua stingatoare, pe care le prezinta „recent incarcate”. Cladirea nu este prevazuta cu hidranti interiori, desi este asemanatoare ca marime cu un interior de catedrala. In curte, langa geamurile de la parter, se afla un pichet PSI din care a ramas doar „caroseria”. In interior, o lopată, o cange si o galeata. Cu toate acestea, pichetul este prevazut cu lacat. Administratorul spune ca pichetul a fost echipat „ca la carte”, dar obiectele din interior au fost furate. Din aceasta cauza pichetul de langa centrala termica a fost mutat in interior. Langa caminul din spatele curtii, il descoperim pe „fratele” pichetului de la intrare. Este la fel de gol cu toate ca este prevazut cu lacat. In curtea liceului exista un singur hidrant exterior, ascuns in iarba. Adrian Craciun a desfacut capul de la hidrant si l-a pus la loc sigur in magazie. Adrian Craciun are 56 de ani si a plecat rar din Moreni. In oras nu a vazut niciodata hidranti exteriori. A auzit ca pompierii iau apa direct din raul Cricov.

 

 

Hidrantii „Morgana”

 

Stelian Lahman, inspectorul cu probleme de PSI la primaria Moreni, spune ca in oraş exista in prezent 14 hidranti, care nu se vad pentru ca sunt ingropati in pamant. Din cei 14 hidranti functioneaza in prezent unul singur. In caz de incendiu, pompierii iau apa din incinta unei firme aflata pe malul raului Cricov, conform unui protocol incheiat intre pompieri si firma. Hidrantii supraterani vor deveni o realitate odata cu reabilitarea retelei de apa. Pana atunci, in caz de incendiu, orasul se va descurca cu un singur hidrant, conform prejudecatii impamantenite in oras, care spune sec: daca nu s-a intamplat pana acum, de ce sa se intample de acum înainte?

.In prezent se desfasoară lucrarile de reabilitare a retelelor de apa din municipiu, care sunt intarziate, neexistand nicio sansa ca in acest an lucrarile sa fie terminate. Vasile Goran, primarul municipiului Moreni, declara: „sunt foarte suparat, drept pentru care, i-am convocat maine (n.n. 28 mai 2010!) pe cei de la firma de constructii la o sedinta cu scantei!” Nu se stie cand va veni ziua in care pompierii se vor putea bizui pe hidrantii supraterani.

In această vara, in Romania sunt asteptate cele mai mari temperaturi din ultimii 100 de ani. Se merge pe vechea credinta ca n-o sa se producă niciun incendiu in acest an. Cealalta varianta, ca este posibil sa apara oricand un mare incendiu, nu este luata in calcul. Ca masura de siguranta, oficialii Primariei scuipa in san si isi fac cruce de trei ori murmurand: „Fereste-ne Sfinte Mucenic Foca pe noi pacatosii tai, de incendii!”

0 comentariu

Tzepesh 24-09-2010 - 12:03

„Iesi afara, javra ordinara!”. Asteptam amenzile CNA pentru cei ce difuzeaza astfel de imagini.

Tzepesh 24-09-2010 - 12:21

Moarte lui Basescu!…cam prea radical, da’s politisti…

urbos 24-09-2010 - 15:03

Moarte si slugilor lui, lingailor lui si sustinatorilor lui!

Petroaie Ana 29-09-2010 - 12:55

JOS BASESCU! TRAIASCA REVOLUTIA!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult