Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Taraba lui Cristinel (60). Principatul Andorra (Galerie Foto)

Taraba lui Cristinel (60). Principatul Andorra (Galerie Foto)

scris de Roland Catalin Pena
149 afisari

Situat în munţii Pirinei la o altitudine medie de 1996 m, aflat la frontiera dintre Spania şi Franţa, Principatul Andorra are o suprafata de 468 kmp şi o populaţie de aproximativ 85.000 locuitori.

Andorra la Vella

Andorra la Vella

Capitala ţării este Andorra la Vella, iar limba oficială este catalana.

Deşi nu face parte din Uniunea Europeana, moneda naţională este euro, principatul fiind administrat de Episcolul de Urgell (La Seu d’ Urgell, localitate din Catalonia aflată la frontieră) şi de Franţa.

Administrativ, constă din şapte parohii (comunităţi): Andorra la Vella, Canillo, Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana, Ordinosi Sant Julia de Loria, Andorra fiind o democraţie parlamentară, şefii statului sunt co-prinţii francez şi spaniol. Cei doi prinţi, în prezent preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi Episcopul catolic al oraşului catalan La Seu d’Urgell, Juan Enric Vives I Sicilia, îşi împart o putere limitată, care nu impune drept de veto asupra legilor guvernului, ei fiind reprezentaţi în Andorra de către un delegat. Organul principal legislativ al ţării este Consiliul General al Văilor, un parlament numărând 28 de membri aleşi prin vot direct pentru o perioadă de patru ani, 14 printr-o selecţie naturală şi câte doi din cele şapte parohii. Consiliul General al Văilor stabileşte Capul de Guvern (şeful guvernului), iar acesta numeşte miniştrii. În momentul de faţă, guvernul este condus de liberalul Albert Pintat, socialiştii formând opoziţia.

Numele “Andorra” provine din cuvantul navarez andurrial care înseamnă – ţara acoperită de tufe.

Încă din perioada mezolitică grupuri mici de oameni sau stabilit în peşterile din Valira Mare în Balma Margineda, Pal, La Massana sau Ordino, în iunie 2001 fiind descoperit  un sarcofag din lespezi ce conţinea oase umane, brăţări şi recipiente din ceramică. Însă primele referiri scrise despre andorinos sunt făcute de istoricul grec Polybius cu ocazia trecerii Pirineilor a lui Hannibal.

În secolul V, Imperiul Roman cedează teritoriul vizigoţilor care au ocupat sudul Galiei şi o parte din Hispania. Trei sute de ani mai tarziu, în 732, musulmanii au cucerit teritoriul învingându-l pe Charles Mortel în Bătălia de la Tours. În 817. Carol cel Mare cucereşte Andorra, acordând populaţiei care a luptat alături de el contra maurilor o Cartă, teritoriul trecând apoi în suveranitatea Contelui de Urgell şi apoi a episcopului regiunii Seu d’Urgell. Însă în secolul XI a izbucnit un conflict între episcop şi vecinul său francez, conflict ce a fost soluţionat abia în anul 1278 prin semnarea unei declaraţii ce recunoaşte suveranitatea a două persoane asupra acestui teritoriu, contele de la Foix (peste ani titlul s-a transferat la şeful statului francez) şi episcopul din La Seu d’Urgell din Catalonia. Titlul apare apoi la regii din Navarra, Henric al IV-lea emiţând, în 1607, un decret prin care declara ca co-prinţi pe şeful statului francez şi pe episcopul de Urgell.

Imperiul francez anexeaza Catalonia între anii 1812-1813, divizând-o în patru departamente, Andorra fiind şi ea integrată în departamentul de Segre.

Andorra va fi ocupata şi iî anul 1933 de Franţa, în urma tulburărilor sociale care au avut loc înainte de alegeri, iar între anii 1936-1940 un detaşament francez a staţionat în principat pentru a contracara urmările războiului civil spaniol.

Uitată la semnarea Tratatului de la Versailles, Andorra rămâne formal în stare de război, abia in 1958 fiind declarată pacea cu Germania.

Deşi izolată multă vreme, dupa aderarea la Organizaţia Naţiunilor Unite în 1993, Andorra cunoaşte prosperitatea în special datorită turismului şi a statutului său de paradis fiscal.

În Andorra se poate ajunge cu maşina, cu avionul până la aeroporturile din Barcelona şi Toulouse sau cu trenul până la staţia franceză l’Hospitalet aflata la 3 km de graniţa  de aici existând numeroase autobuze.

Ca atracţii turistice, pe lângă shopping, preţurile fiind foarte mici, întâlnim staţiunile de schi Grandvalira şi Vallnord, numeroase muzee şi clădiri construite în stil romantic.

2 comentarii

Arhimede 30-04-2011 - 11:50

Autorule:
mare prost mai esti.
In loc sa raspunzi la intrebare, ai sters postarea.
„Daca se intra in Andorra cu CI sau trebuie pasaport?”

Eu chiar am crezut ca ai fost in Andorra, nu ca scrii dupa ureche.

Cristi 30-04-2011 - 23:53

Cetatenii UE pot intra in Andorra doar cu buletinul de identitate.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult