Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Taraba Lui Cristinel (64) Pe cărările Neamţului (II)

Taraba Lui Cristinel (64) Pe cărările Neamţului (II)

scris de Cristi Balici
37 afisari

Judetul Neamt dispune de un cadru natural variat, generos si pitoresc situandu-se printre principalele zone turistice ale tarii. Insa lipsa unei strategii coerente si a infrastructurii, neexistand niciun aeroport sau autostrada, tin turistii straini departe. Are insa conditii optime pentru a putea fi dezvoltate aproape toate ramurile turismului.

Turismul balnear dispune de prezenta unui mare numar de izvoare minerale ce pe vremuri erau valorificate in totalitate chiar daca unele intr-un cadru mai putin organizat. Apele minerale de la Oglinzi au fost analizate chimic inca din anul 1856. Si cele de la Vanatori Neamt erau foarte apreciate, folosite la tratarea bolilor de piele, ginecologice, reumatismale sau circulatorii. Insa aceste izvoare au fost distruse in repetate randuri de calugarii de la Manastirea Neamtului, aflate in apropierea acesteia, fiind ulterior abandonate.  Si cele sase izvoare din Piatra Neamt descoperite la poalele Cozlei au fost folosite multe decenii la tratarea bolilor digestive. Insa astazi functionala mai este doar statiunea Baltatesti data in folosinta inca din anul 1810 de familia Cantacuzino, fiind situata pe mosia acesteia in acele vremuri. Cunoscute sunt si izvoarele de la Piatra Soimului insa statiunea Negulesti desi construita de multa vreme, nici astazi nu a fost data in folosinta.

Iubitorii turismului verde dispun de un numar mare de rezervatii forestiere, floristice, faunistice, paleontologice sau geologice sau de monumente ale naturii. Desi lista este foarte cuprinzatoare, pot fi amintite Padurea de argint situata in apropierea localitatilor Agapia si Varatic, rezervatia floristica Dealul Vulpii de pe Cernegura, Lacul Cuijdel, Cheile Sugaului, Piatra Teiului si nu in ultimul rand Parcul National Ceahlau. Urmatoarele arii din Judetul Neamt au fost declarate situri de importanta comunitara “Natura 2000”: Ceahlau, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Padurea Gosman si Parcul Vanatori Neamt. Cei ce practica turismul de aventura beneficiaza de numeroase scoli de alpinism si trasee in Cheile Bicazului, Cheile Sugatau sau Ceahlau.

Si turismul religios este foarte bine reprezentat in Neamt. In apropierea orasului Targu Neamt intalnim constelatia de manastiri Varatic, Agapia, Neamt, Secu si Sihastria. Pe Valea Bistritei pot fi vizitate manastirile Durau, Bistrita, Bisericani, Tarcau, Pangarati, Petru Vosa sau Buhalnita. Curtea Domneasca si Turnul clopotnita din Piatra Neamt, Biserica Sf Neculai din Roznov sau manastirile Almas, Bodesti, Horaita sau Pestera sunt deasemeni alte atractii de interes.

Cei ce indragesc turismul cultural se pot bucura de spectacolele Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, ieri perla teatrului romanesc, sau de Festivalul de Teatru Piatra Neamt cea mai veche manifestare de profil din tara, unde an de an pot fi vizionate spectacole de marca. La Piatra Neamt Muzeul de Arta si Arheologie, cel de Stiintele Naturii, de Etnografie sau Casa memoriala Calistrat Hogas, la Roman Muzeul de Istorie, de Arta sau cel de Stiintele Naturii, la Bicaz Muzeul de Istorie sau muzeele Neculai Popa din Tarpesti si Iulia Halaucescu tin larg deschise portile publicului. La acestea se adauga casele memoriale Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuta sau Veronica Micle.

Stadionul Ceahlau si o sala de sport moderna din Piatra Neamt fac ca si turismul sportiv sa fie reprezentat. Multe partide ale echipei nationale de fotbal sau a unor divizionare se disputa aici. O hotarare bizara a edililor locali de a transforma toate strazile municipiului in locuri de parcare private si concesionate localnicilor ingreuneaza insa deplasarea turistilor din alte zone cu autoturismele proprii.

Turismul de zapada deasemenea nu putea lipsi din Judetul Neamt. Piatra Neamt le pune la dispozitie iubitorilor o partie de schi care desi este orientata spre sud, lucru mai rar intalnit, este dotata cu telegondola, telescaune, partie tubing sau spatii de inchiriere a echipamentelor sportive. Din pacate partia de la Durau care ar fi putut deveni perla judetului este lipsita de autorizatia de functionare datorita birocratiei si a ipocriziei unora mult prea verzi. Tot ca o ciudatenie, partia de la Durau este amplasata pe terenurile Mitropoliei, proprietari ai instalatiilor fiind altcineva.

Un numar foarte mare de pensiuni raspandite in tot judetul, linistite, discrete si aproape de natura reprezinta locuri ideale pentru vacanta dand turismului rural o mare insemnatate.

Pentru turismul de masa Neamtul dispune de un important numar de hoteluri si hanuri.

Turismul de plaja si soare, chiar daca la Piatra Neamt intalnim un strand modern si cochet, turismul de pescuit, turismul educativ, turismul de cumparaturi, turismul social, turismul gastronomic sau turismul de negot sunt mai putin reprezentate in Judetul Neamt.

Dupa modelul El camino del Santiago din Spania s-ar putea readuce la viata vechiul drum al Hangului folosit de Vaillant, dezvoltandu-se atat unele ramuri ale turismului pe firul lui, cat si artizanatul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult