Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Taverna ingerilor necredinciosi. Cruci bogate, epoleti saraci

Taverna ingerilor necredinciosi. Cruci bogate, epoleti saraci

scris de Ziua Veche
60 afisari

În podişul Vasluiului, satele sunt sărace şi oamenii au doar o data pe săptamană carne pe masă. „ Du-te omule şi mai ia gâtul la o găină, să le fac o supă copiilor că li s-a urât de atâta fasole!” – „ Mă duc femeie! Cum zici tu!”.


Familia lui Ionică Atudorei era săracă. Neam de plugari, şi-ai lui Vasile, şi-ai Catrinei. Cu o sfoară de pământ, sus pe deal, lângă pădure. Copii le-a dat Dumnezeu şase, cinci fete şi un băiat. De la şapte ani Ionică Atudorei a primit în grijă animalele. La început a mers pe islaz cu vaca. După doi ani a mai primit două capre, pe care Vasile le-a cumpărat dintr-o primă de la CAP. Ionică păştea animalele în fiecare vară, purtându-le pe islazul sterp al satului. Străbătea dealul de două ori pe zi. Dimineaţa, de la casa lui Răgălie Burtosu’, până în capătul celălalt, la grădina de pruni a lui Aurică Cârcimaru. După-amiaza, se întorcea pe acelaşi drum.

De fiecare dată se oprea în vârful dealului, la copacul rotat, despre care nu a ştiut niciodată dacă este frasin sau carpen. Se aşeza la umbră, aproape de tulpina lui groasă şi îşi imagina că este un mare comandant de oşti. De acolo de sus, dădea ordine pentru bătălii imaginare, pe care le câştiga întotdeauna. La 14 ani a plecat de acasă, să transforme jocul şi visul în realitate.

Sărac dar isteţ, cu o condiţie fizica împlinită după sute de alergări pe islaz, Ionică Atudorei a promovat examenul la Liceul Militar din Câmpulung – Moldovenesc. La numai 21 de ani îşi începea cariera militară cu gradul de locotenent. Uniforma cădea ca turnată pe trupul zvelt al tânărului ofiţer. Islazul si caprele rămăseseră undeva departe, în umbra uitării. Doar copacul rotat, despre care Ionică nu ştiuse niciodată dacă este frasin sau carpen, îi rămăsese viu în memorie şi uneori în vis se mai odihnea la umbra lui.

„Atunci aveam vise! Credeam că lumea este la picioarele mele şi că voi ajunge un mare comandant de oşti, aşa cum îmi dorem în copilărie!”. Se spijină cu o mână de o cruce albă de marmură şi mă priveşte în ochi, aşteptând probabil să îl întreb despre o lume pierdută. Apoi povesteşte fără emoţie în glas. La 40 de ani visul s-a frânt brusc. Restructurarea Armatei l-a transformat într-un pensionar atipic, la o vârstă a puterii de muncă maxime. Câteva luni a trăit din pensia militară, umilitor de mică. Viitorul părea sumbru, pentru că o altă meserie, în afară de cea a armelor, nu ştia. Se simţea doborât şi înfrânt.

{gallery}gallery/12/cruci_taverna{/gallery}

La Moldova, tatăl Vasile murise de câtiva ani şi ar fi vrut să îi ducă o cruce de marmoră. Într-o zi, a intrat într-o curte plină cu cruci albe. Patronul striga la un tânăr muncitor speriat. „Nu aşa! Scrisul este strâmb! La dracu’ de treabă! Nu o mai cumpără clientul!”. Tânarul scriitor de cruci, murdar de vopsea pe obraz, nu reuşea să scrie drept textul de adio de pe cruce. Ofiţerul Ionică şi-a amintit cât de lăudat era în armată atunci când scria hărţile. L-a convins pe patron să scrie el textul de pe cruce. După o jumătate de oră era angajat. După cinci ani a început să plece în concediu la Palma de Mallorca. Acum are doua maşini şi îsi construieşte o casă în aceeaşi zonă cu afaceriştii de succes.

Pensia mică şi amărâtă nu o mai ridică de la bancă. Efortul este prea mare pentru o suma atât de mică.

A uitat de armată şi nu vrea să îşi mai amintească de prima meserie. S-a îngrăşat zdravan şi poartă peste burta respectabilă un şorţ lung de piele, care îi ajunge până aproape de glezne. Pare un truditor de la o carieră de marmură din Sicilia, cu şorţul plin de praf alb şi mâinile aspre, pătate cu vopsea neagră. Chiar dacă arată ca şi cum ar fi venit dintr-o mină de marmoră, cu praf alb pe şorţ şi pe spâncene, Ionică are un aer de barosan. Poate chiar este un barosan. Peste două săptămâni pleacă la Milano să facă cumpărăturile de Crăciun. La Moldova nu are timp nici anul acesta să meargă.  Poate la anul, dacă o fi să găsească ceva timp. Şi-apoi, ce să facă acolo? Să se înfunde cu maşina prin noroaie? De islaz nu îi este dor şi nici de pomul rotat. „Ar fi culmea! Să mai stau acum sub pomul rotat şi să mai visez! Nu, nene! Pun mâna pe teancul de bani şi nu mai visez nimic! Să viseze aştia tineri!” Şi mângâie duios o cruce de marmoră albă şi rece.

În podişul Vasluiului, într-un sat sărac, veţi găsi în vârful unui deal un pom rotat, despre care nu se ştie dacă este frasin sau carpen. Nu încercaţi să visaţi la umbra lui, pentru că nici el nu mai crede în vise.  Acum ştie că sub corona lui bogată, oamenii nu vor mai visa niciodată cu sinceritate.

0 comentariu

cutremuratu 26-09-2010 - 14:07

Vezi ca a inceput sedinta la PDL si te dau astia absent. Lasa ca ai timp sa scrii si mai tarziu, ca o sa mai fie ocazii. Te astept cu comentarii si cand o sa fuga „reformatorii astia ai statului” care cu elicopterul, care cu masina, care cu vaporul. Cred ca doar in Basarabia o sa ii mai primeasca cineva. Daca nu cumva s-or trezi intre timp si ei si o sa-si dea seama ca Basescu si ai lui vor sa ia pielea si de pe ei. Ca de promisiuni cred ca s-au saturat deja. Hai sanatate si sa auzim de bine! Oricum, le-am zis sa nu te puna absent la sedinta din Modrogan. Am auzit ca iei si o prima. Felicitari! La mai mare! Pup. Pup-incusrist

urbos 26-09-2010 - 15:08

Ce comunisti si secursti ba vierme? Crezi ca de lepadaturile ceausiste as avea cuvinte frumoase? Si mai ai tupeul sa croncani, in conditiile in care fiul de naparca Basescu este cea mai mare canalie securista a tuturor timputilor si se comporta cum se comporta. Spanzura-te vierme, cu tot cu familie.

grio 26-09-2010 - 15:20

observ ca nu aveti argumente si continuati in acelasi stil.n-am cu cine.iar site-ul asta chiar va permite sa va simtiti bine. nu vad de ce v-as mai deranja.

urbos 26-09-2010 - 16:24

Ce argumente vrei ma tampitule? Vrei sa-ti mai demonstrez ca sistemul lu Ceasca era un cancer, ca unu plus unu fac doi? Tu grohai despre PSD cand la putere e cine e si face ce face? Mars ma la gunoi sau la Sapoca.

oblioo 26-09-2010 - 19:26

El trebuie sa te incadreze intr-o categorie. Cum ar veni, el te intraba ce esti, bolsevic sau mensevic, chiabur sau taran, burghez sau proletar, comunist sau legionar, nationalist sau internationalist. Daca nu te poate incadra intr-o categorie, creierul lui face scurt-circuit. Face poc !!!
De-abia dupa ce te-a incadrat intr-o categorie, apoi te poate prelucra, caci are schemele la indemana. Mothership l-a dotat cu schemele de actiune.
Acum tu l-ai facut nervos, scoate limba despicata in doua, pentru inspiratie electrica de la monitor si clipeste rapid, cand vertical, cand orizontal.

eternity 27-09-2010 - 04:23

Asa arata convoiul prezidential fara politisti.

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult