Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Un hipodrom viseaza la galopul de cal

Un hipodrom viseaza la galopul de cal

scris de Ziua Veche
56 afisari

.In Romania nu exista un scop bine determinat pentru cresterea si ingrijirea cailor de rasa. Pentru cai, scena unde isi pot prezenta calitatile este hipodromul. Pare de necrezut, dar este perfect adevarat: ne-am scris istoria calare, dar nu dispunem în Romania de niciun hipodrom functional!


La inceput de sezon estival, am vizitat herghelia din Mangalia. Constantin Ancuta, seful de ferma, este in continua miscare. Are in grija peste 300 de cai de rasa, pe care ii hraneste de pe cele 500 de hectare de teren arabil, proprietate a hergheliei. Herghelia se afla in subordinea Directiei Silvice Constanta, care pastreaza de aproape un secol traditia cresterii cailor pur-sange arab. Caii din aceasta rasa sunt crescuti doar pentru agrement si sport de anduranta cum ar fi cursele de galop si de trap, sau practicarea jocului de golf-calare. Din cei 321 de cai existenti, 55 de cai sunt scosi la vanzare, la preturi variind intre 1000 si 5000 de euro. Caii de rasa sunt cumparati de oameni cu dare de mana, care ii folosesc pentru agrement in locatii exclusiviste situate in zonele montane. In 2010, 10 cai au fost pregatiti pentru cursele de galop, 5 dintre acestia calificandu-se la preselectie in lotul national. Antrenamentul cailor pentru cursele de galop dureaza mai multe luni, fiind de o duritate extrema, multi dintre ei suferind entorse sau intinderi musculare care ii scot din lot. Patrunderea in lotul national de galop reprezinta un varf al pregatirii cailor de rasa. Dupa acest moment nu mai urmeaza nimic, pentru ca nu exista o ,,scena” a cailor: hipodromul!.

 

Nici la trap, nici la galop!

 

 Herghelia dispune de un hipodrom cu dimensiuni adecvate pentru cursele de galop si de trap. Dupa 1990 nu a mai avut loc niciun concurs la nivel national sau international. Hipodromul nu serveste la nimic si nu este folosit pentru punerea in valoare a talentului generos al cailor pur – sange arab. ,,Am incercat noi sa facem niste curse demonstrative, dar ne-am confruntat cu absenta cvasitotala a spectatorilor. Dupa atatia ani de cadere in derizoriu a curselor de trap si de galop, nu mai exista nici pasiunea, nici cultura necesara unor astfel de curse!”, opineaza seful de ferma. Pe de alta parte, iubitori de cai nu mai exista. Pe plajele din sudul litoralului vin in fiecare an sute de mii de turisti, din acestia foarte putini, – ,, cam unu la mie!”, spune Constantin Ancuta- venind sa viziteze herghelia. Desi programul este zi – lumina si sunt oferite – contra unor preturi modice! – , partide de echitatie pe cai pur-sange si pe ponei, sau plimbari in grup cu trasura, turistii nu vin. Prefera plaja, nisipul si apa marii. Publicitatea serviciilor de agrement oferite este realizata prin intermediul unor afise si pliante existente permanent in hotelurile din Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Cap Aurora si Saturn. Hotelurile mai trimit cate un grup de turisti, dar marea majoritate ignora herghelia. La ,,Liberty Parade” , care se va desfasura pe plaja din Saturn in luna iunie, vor participata aproximativ 60000 de turisti. Cei de la herghelie au pregatit cai si sei cu gandul ca vor avea multi vizitatori. Aceeasi pregatire a existat si pentru 1 si 2 mai. Niciun turist nu a vizitat herghelia. In sezonul estival 2010 se asteapta ca herghelia sa fie vizitata de circa 500 de turisti, cu o medie de 10 turisti pe zi. O ora de echitatie costa 60 de lei, fiind inclusa si prezenta antrenorului insotitor.

. 

Norocoasele iepe din marea crestere

 

 Armasarii pur – sange arab sunt totusi folositi la ceva util: la improspatarea sangelui tuturor raselor din marea crestere. Ei sunt oferiti gratuit, pentru perioada de monta, primariilor din tara. Este necesar doar sa achizitionezi un ,,arhanghel” (masina de transportat cai!) si s-o trimiti la Mangalia, insotit de o cerere de solicitare a 2-3 armasari. Constantin Ancuta este contrariat de faptul ca desi activitatea este gratuita, foarte putine primarii din tara solicita cai de rasa pentru asigurarea cu sange nobil in marea crestere. Caii sunt predati cu proces verbal in baza unui contract de custodie, reprezentantii hergheliei verificand lunar conditiile asigurate ,,musafirilor” de rasa. Pana pe 01 iunie 2010, doar 5 comune din judetul Constanta solicitasera armasari de rasa: Alimanu (Ovidiu), Ciocarlia, Cobadin, Pecineaga si 23 August, la care se adauga cate o comuna din Mehedinti, Cluj, Alba, Hunedoara si Tulcea.

 

Singuratatea Hipodromului

 

.La doar 2 kilometri de plaja din Venus am pasit pe iarba netunsa a hipodromului. Pistele de galop si de trap goale nu au mai fost de mult timp calcate de copitele cailor. Tribuna suporterilor si tribuna oficiala sunt incremenite intr-o uitare nedreapta. Caii de rasa pur – sange arab se afla la doar cateva sute de metri de hipodrom. Au in sange iuteala si dorinta de a alerga dezlantuiti. Hipodromul exista, dar ii asteapta in zadar, pentru ca armasarii pur – sange nu vor veni. Din ,,scena” care se degradeaza lipsesc actorii principali. Din ultimul rand al tribunei, seful hergheliei priveste trist in lungul pistei. Parca ar vrea sa auda de departe galopul cailor de rasa iesind din turnanta. De fiecare data isi da seama ca hraneste cu speranta o imensa amagire.

0 comentariu

Iosif 24-09-2010 - 18:21

Atacul de la 11-09-2001 a fost regizat de CIA si executat de niste tembeli arabi manipulati de agentii CIA infiltrati in grupul lor.
Turnurile nu ar fi cazut in totalitate dupa ce au fost lovite de avioane, asa ca au fost putin „ajutate” cu incarcaturi cu termit, plasate pe stalpii de otel la fiecare etaj si actionate prin telecomanda.

ValVerde 24-09-2010 - 18:30

Inca te urmaresc demonii???

Continui sa auzi culori si sa vezi mirosuri??

Ai idee ce e „termit” ???
Du-te si cauta prin enciclopedii. Nu e un explozibil. E un amestec de oxid de fier si aluminiu care are nevoie de vreo 2000 grade Celsius ca sa porneasca o reactie exoterma de inlocuire.
La sfirsitul reactiei rezulta oxid de aluminiu si fier pur.

Conspirationistii astia sint asa de tembeli ca nici macar scenariul fantoma nu-l pot inventa ca lumea.

Esti plecat rau cu sorcova dar esti amuzant.

Iosif 24-09-2010 - 19:52

Ba kakatule, ma inveti si chimie ? Termitul se aprinde usor si produce o temperatura de 4000 de grade Celsius. Pe timpul lui Ceasca toti copiii se jucau cu pocnitori cu termit. Puneau intr-o hartie pulbere de aluminiu („bronz”) in amestec cu oxid de fier (sau de plumb) si cu doua pietroaie. Impachetau toate astea si dadeau cu ele de peretii blocurilor. Bubuiau ca dracu de tare si murdareau peretii. Amestecul se aprinde cand se ciocneau pietroaiele intre ele.

Tu de ce crezi ca Bush a dat ordin sa nu se faca analize chimice la resturile de la cele doua turnuri si tot ce era din otel s-a trimis la turnatoriile din China ?

Iosif 24-09-2010 - 20:00

Kakatule, termitul a avut rolul sa topeasca structura de otel, in punctele critice. Nu face explozie in regimul de ardere normala. Trecerea la arderea exploziva, cu viteza de propagare a flacarii supersonica (insotita de pocnitura), se produce numai in anumite conditii (initiere cu capse explozive).

pavel 25-09-2010 - 07:40

Pe voi va fute grija altora in loc s-o aveti pe a voastra.Atata ura pe USA si Israel…te doare mintea.Ori nu sunteti normali,ori nu sunteti constienti ce este Islamul si tendintele lui.Lepadati-va de cruce si schimbati macazul crestinesc spre aceasta cultura a pacii si a progresului civilizatiei….javrelor.
Romania se afla in fata unor cutremure iar lumea se apropie cu pasi vertiginosi spre al 3-lea razboi Mondial.
Hai sictir…dementilor.Mie rusine ca sunt roman ortodox cand va privesc cu cine solidarizati!!!!!!?????

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult