Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Urgenţa şi concentraţia de 0,98% indiferenţă pură în aerul respirat

Urgenţa şi concentraţia de 0,98% indiferenţă pură în aerul respirat

scris de Teodor Seran
2 afisari

Spitalul Judeţean Târgovişte a trecut prin restructurare, fără a avea parte de multe revolte acute din partea cetăţenilor. Şase spitale independente din Târgovişte şi din judeţ au fost desfiinţate şi transformate în secţii ale Spitalului Judeţean, rămânând în general cu aceleaşi atribuţiuni, dar cu fonduri mult mai mici şi cu personal mai puţin şi mai slab calificat.

intrare-spital-1.jpgSingurul lucru remarcabil care s-a întâmplat în urma reformei l-a reprezentat schimbarea directorului, doctoriţa Lavinia Ionescu, promiţând încă de la „înscăunare” că va menţine o relaţie activă cu presa. Cea mai convingătoare promisiune a noului director a fost aceea că lunar, „se vor organiza conferinţe de presă.” Au trecut trei luni de la această promisiune şi ziariştii nu au fost chemaţi niciodată în sala de conferinţe a Spitalului Judeţean. Între timp, neregulile din spital se ţin lanţ, activitatea fiind identică cu cea de pe timpul vechii conduceri.

O injecţie-misiune imposibilă!

În cursul săptămânii, cei peste care dă boala şi sunt obligaţi să facă o injecţie, nu au nicio soluţie pentru a-şi rezolva problema. La Spitalul Judeţean există o interdicţie strictă în ceea ce priveşte acest serviciu banal efectuat pacienţilor. Motivaţia principală o constituie apartenenţa prezumtivă la un medic de familie, care ar fi obligat să îndeplinească acest serviciu către pacienţi. Ce ar putea să facă cei care nu sunt asiguraţi şi nu sunt afiliaţi la un medic de familie? Sau cei care sunt veniţi în Târgovişte şi trebuie să facă urgent o injecţie? Conform celor declarate de directorul spitalului, prestarea acestui serviciu banal este imposibilă în cursul săptămânii, deoarece în Contractul-cadru încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate nu este prevăzut. Dar în week-end? Situaţia este la fel de gravă, pentru că nimeni nu se uită la pacienţii ocazionali. Ce fac aceştia? Fac ceea ce s-au obişnuit să facă aproape toţi românii: să se descurce! Cum? Cu bani, cu diverse cunoştinţe sau cu o umilitoare căciuleală pe lângă asistentele din spital, care întotdeauna au buzunarele de la halat adânci şi lungi. Cine nu se descurcă, suferă şi pleacă la Gheboaia cu injecţia nefăcută, urmând să îl pândească încă vreo două zile pe medicul de familie, care bineînţeles are în grijă mai multe sate şi vine la program doar o dată pe săptămână. Deocamdată, conducerea Spitalului Judeţean nu oferă nicio soluţie, pentru a beneficia de o banală injecţie.

Un pansament-cu nervi sau cu bani?

În cazul în care ai suferit un accident minor-o tăietură sau o arsură!-, situaţia devine tragi-comică. Mai ales în cazul în care, eşti obligat să mergi zilnic la pansat. Regula de „non-serviciu prestat” în cursul săptămânii, funcţionează şi în acest caz pentru Departamentul de Urgenţă. Pacientul este obligat să intre vrând-nevrând în imperiul nervilor. Pansarea zilnică a pacientului se face doar la cabinetul de chirurgie, aflat în Ambulatoriul de specialitate. De regulă, la acest cabinet există o aglomeraţie greu de suportat, unde nervii sunt puşi la încercare pe o durată nedeterminată de timp. Conform Contractului-cadru, pacientul ar trebui să vină zilnic cu un bilet de trimitere eliberat de către medicul de familie. În acest caz, ar apărea o situaţie confuză şi imposibilă, ceea ce duce la prestare serviciului, tot „la mica înţelegere”: între pacient şi prestator, de regulă o asistentă medicală. Greu şi cu mulţi nervi, pleci totuşi pansat. Situaţia este mult mai grea sâmbăta şi duminica, când nu te mai pansează cabinetul de chirurgie din Ambulatoriu, care este închis. Trebuie să te prezinţi la Departamentul de Urgenţă şi să „fii şi tu pe acolo”. Adică, un neica-nimeni umil, care aşteaptă mocnind pe hol, până când se termină cohorta de şoferi indisciplinaţi, cărora trebuie să li se facă „alcoolemia”. Ce mai contezi tu, un oarecare, cu o amărâtă de arsură, în faţa unei alcoolemii, de 0,8 % alcool pur în aerul expirat?

departament-urgente.jpgÎn final, există posibilitatea de a pleca de la Urgenţă pansat, uneori dacă te mai şi scotoceşti prin buzunare. Un progres al reformei totuşi există, pentru că, aşteptând cu zecile de minute să intri la pansat, observi cât de mult îndrăgesc asistentele să colinde hai-hui pe calculator, în căutarea câte unui pacient rătăcit, căruia nu i se mai găseşte fişa medicală şi despre care nu se mai ştie nimic. Nici când a venit prima oară la Urgenţă, nici când a revenit, nici diagnosticul pronosticat, nici dacă venirea lui în această duminică la Urgenţă este întâmplătoare, sau chiar foarte urgentă. Câteodată, mai renunţi şi la pansament şi pleci şontâc-şontâc, mângâindu-te cu gândul că în cursul săptămânii te pansezi mai usor la cabinetul de chirurgie din Ambulatoriu, acolo unde nu vin şoferi certaţi cu circulaţia, cu atât de mult alcool la bord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult