Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Vara cu parfum de Vama Veche

Vara cu parfum de Vama Veche

scris de Ziua Veche
345 Afisari

Cine merge vara la Vama Veche este considerat putin ciudat de catre oamenii obisnuiti,  care trag de plata intretinerii la bloc toata iarna si ii injura pe guvernanti printre dinti. Exista credinta ca acestor ciudati nu le pasa de nimeni si de nimic . Nici de preturile la alimente, nici de cainii care latra noaptea in cartier, nici de gropile din asfaltul pe care calca zilnic. «Se duc pana la mama naibii, pe plaja aia pustie si asculta zi si noapte muzica zbantuita, stau dezbracati si culmea, mai fac si sex!» , se pronunta revoltata doct, Maricica. E mandra in sinea ei ca a folosit cuvantul «sex», pe care l-a auzit ea la nepoata-sa cand vorbea cu unul la telefon. «Pai da! –o aproba Gherghina – auzi tu, mai fac si sex!» Este vara, este zapuseala, este amiaza si dupa ce au facut piata la Domenii, cele doua vecine se indreapta agale spre casa cu sacosele pline. Nu au de ce sa se grabeasca pe caldura asta. Au destul timp, iar vremea te predispune la  barfa . Uite asa te mai racoresti!



Fermecatoare si sordida

 Pentru multi tineri din Romania, Vama Veche inseamna in prezent un loc catalogat drept hippie, adica aflat sub influenta ideilor de emancipare a generatiei ’60-’70, care se impotriveau standardelor rigide ale societatii occidentale. Foarte multi cred in spiritul Vamii, considerata o statiune-simbol a eliberarii din stereotipurile societatii de consum. Pentru actuala generatie, Vama Veche inseamna locul unde muzica buna, rock si folck, cultura, teatrul si festivalurile de carte si spiritul tanar se imbratiseaza cu valurile albastre ale Marii Negre. Specificul sordid al statiunii este dat de terasele si pensiunile construite aiurea, fara respectarea unui plan de extindere a localitatii sau de construirea unei infrastructuri minimale. Specificul de aproape un deceniu al statiunii, marcat de arhaism, a inceput sa se dilueze, pentru ca din motive economice, comerciantii incearca permanent sa atraga si alte categorii de varsta fara sa ofere o delimitare intre spatiile destinate diverselor categorii de turisti. Acest mod de a face turism deranjeaza familiile tinere cu copii mici, care se simt amenintate de prezenta asa-numitilor « vamaioti », pentru care au o doza de dispret.

Vocatia de «vamaiot»

Vamaiotii sunt tineri, baieti sau fete, imbracati in stilul rockerilor sau al punkistilor, adepti ai curentelor flower-power sau hard-core. De regula studenti, acesti tineri sunt dezinhibati si de multe ori nespalati, avand unica tendinta de a se distra. Aceasta imagine tipica a tinerilor vizitatori ai statiunii nu ii obliga pe ceilalti turisti sa se incadreze in tiparul de vamaiot.

Pe zi ce trece, Vama Veche se reinventeaza devenind locul celor care simt ca au inca sufletul tanar, a celor care vor sa se distreze in ipostaze originale fara teama de a fi judecati si fara a avea inhibitii. Vama Veche poate fi considerata o oaza de libertate si de prospetime intelectuala. Aici vin tineri din toate judetele tarii, studenti si elevi, dar si adulti. Toti cauta un refugiu, unde sa uite de stresul civilizatiei urbane, unde sa gaseasca o atmosfera intima si salbatica in acelasi timp. In urma cu cativa ani, datorita aerului boem si plin de poezie, Vama Veche constituia un brand national. Acum statiunea este sufocata de constructii marcate de kitsch si de invazia unor categorii de turisti lipsite de romantism. Exista o miscare de rezistenta sustinuta de oameni de cultura, jurnalisti si oameni de afaceri, care in esenta este o miscare retro, avand drept fir rosu pastrarea spiritului vechi al Vamii si lupta cu influenta nefasta a adeptilor societatii de consum pe teritoriul statiunii «Festivalul Miscarea de Rezistenta» a avut loc intre 12 si 18 iulie 2010. Se spera ca spiritul «retro» al Vamii Vechi sa supravietuiasca prin diverse festivaluri si evenimente organizate de catre cei care tin la aceasta statiune si doresc cu adevarat sa pastreze spiritul tineresc si pentru generatiile urmatoare. Pe plaja, aproape de valuri, l-am intalnit pe Vasile Abrudean, un baiat inalt si blond, student la Baia Mare. «Chiar daca cineva vrea sa ne confiste Vama, ne strangem 10-12 insi si ne distram in spiritul ei, pentru ca spiritul Vamii este in noi!», spune cu entuziasm.

Vanessa si Alan

Am stat pe nisipul fierbinte, alaturi de doi tineri din Timisoara, elevi in ultimul an la clasa de actorie a Liceului de Arte «Ion Vidu». Vanesa Perla si Alan Vartolomei vor sa devina actori. «In niciun caz in Romania! Undeva in Europa! La noi conteaza daca arati bine, nu daca esti talentat!», crede Alan. Au fost si anul trecut in Vama. Ceva care nu poate fi definit ii aduce aici, de foarte departe din celalalt capat al tarii. Asunt convinsi ca exista un spirit al Vamii care vara ii cheama la el. Se gandesc serios de pe acum pe care usa sa plece dupa liceu din Romania. Vor regreta Timisoara si Bega si Padurea Verde. Vor regreta si Vama Veche. Dar nu isi vad viitorul in tara unde nu se intrezareste nicio oportunitate. «Romania este dezamagitoare din toate punctele de vedere! Tinerii nu mai zic: hai sa facem Romania mai buna!Toti vor sa plece!». Cuvintele sunt spuse de o fata frumoasa, de 18 ani, care te-ai  fi asteptat ca pe plaja din Vama Veche sa vorbeasca despre tinerete si dragoste. Poate ca pe plaja si in viata tinerilor s-a strecurat  un demon rau. «Fara bani nu se poate face nimic!», imi ghiceste Vanessa gandul. Cuvintele suna ca un «adio» pentru Vama Veche. In largul marii, pe cerul care a luat la piept marea, cativa nori negri par a prevesti o furtuna. Dar valurile albastre vor soare. Vor veni pana la tarm pentru a-i vedea pe cei doi tineri in primul rol al vietii. Invesmantate in neliniste, albastrele valuri ii vor astepta in fiecare vara  pe tineri sa revina pe tarmul iubirii.

{gallery}gallery/08/vama_veche{/gallery}

 

0 comentariu

Obserbvator 24-09-2010 - 13:02

Ca sa mai iesim din blocajul politic.

CLARA 24-09-2010 - 13:04

DIVERSIUNEEEEE!!! coincidenta dintre durata protestelor politistilor si aceste anunturi aruncate ca avertisment privind nu stiu ce cutremure in exact perioada 24-28 septembrie (si dupa 28 septembrie, nu?), perioada in care politistii si-au anuntat protestele. Marmureanu afirma ieri ca nu se pune problema vreunui cutremur major pana la finele acestui an. DIVERSIUNEEEE!!!

Observator 24-09-2010 - 13:16

Crezi ca Adrian Ailenei e vreo javra de politician care raspunde la semnalele puterii? Omul este un specialist si avertizeaza. daca se va intimpla, ce-o sa mai zici, fa? Sau nu o sa mai ai timp pt. ca o sa fii sub darimaturi? Tu esti intreaga la bibilica, fa? In loc sa le multumim acestor specialisti, guitzam ca scroafele de Ignat ca fac diversiune. Toanto!

eugenbad08 24-09-2010 - 13:49

Totdeauna, un cutremur care nu este provocat intentionat, de vreo „putere” care are tehnologia adecvata, nu se poate … prognoza. Cine poate sa faca acest lucru este … mincinos, pentru ca deocamdata tehnologia poate doar … sa inregistreze producerea acestor cutremure, dar nu le poate prevedea cu mult timp inainte. Conform datelor in prezent se poate semnala producerea unui cutremur numai cu cateva (maxim) zeci de secunde inainte de al simti. El se produce, iar tehnica (de urmarire) il semnaleaza ! Si in functie de cat de adanc are „focarul” putem sa mai avem timp sau nu de a incerca sa ne salvam, daca mai este cazul, binenteles.

Observator 24-09-2010 - 14:07

Tu ai o parere de om simplu care habar nu are de seismologie. Ailenei este un specialist in seismologie care are toate datele si tot echipamentul necesar care-i dau voie sa faca o astfel de opinie stiintifica. Ia gindeste-te putin, daca acest seismolog are datele ultimilor, sa zicem, 50 de ani asupra activitatii seismice in zona Vrancei si datorita ultimelor date obtinute si comparate cu ce s-a intimplat in trecut, arata clar ca ne aflam in fata unui cutremur care are mai mult de 90 % sanse sa se intimple, asta nu-i da voie sa iasa in public si sa ne avertizeze? Daca aparatele inregistreaza aceeasi activitate, azi, care seamana ca doua picaturi de ploaie cu cea din 1977 dinainte de cutremur inainte cu citeva zile de s-a intimplat, ce zici? Nu este indreptatit Ailenei sa atraga atentia asupra posibilitatii de a se intimpla un cutremur?

Tzepesh 24-09-2010 - 18:27

Matale faci parte din aia care inca mai cred ca statistica este o stiinta, ca si din aia care cred ca daca tin piciorul drept in apa fierbinte iar pe cel stang in gheata, in medie ma simt bine. De legaturi de cauzalitate nu ai auzit. Statistica este un instrument de analiza, dar rezultatele analizei nu duc neaparat la legaturi de cauzalitate stabile si uniform repetabile, monser!

Camelian Propinatiu 25-09-2010 - 08:46

Mai bine confiscam cateva averi inexplicabile si inaltam degraba Catedrala Mantuirii Neamului decat sa vorbim cu pacat cand tocmai ne paste Marele Cutremur Catastrofal anuntat si de seismologii marii cetati ortodoxe a Kievului.

Neardental 25-09-2010 - 09:53

MAi era unu care prevedea cutremurele. La fel de stintific ca Aleleli asta numit acolo pe baze politice

frangulea 26-09-2010 - 04:09

aceste”tertipuri zvonale” apar la comanda de undeva de sus sau chiar din popor,pentru echilibrarea situatiei actuale destul de rigida di tarisoara asta va trebui ca tot romanul sa umble la agoniseala sa si sa cumpere orice,sa se faca vanzare pentru imbogatirea pe ultima suta a protejatilor,care sigur stiu ca mult nu le va mai tine,adik pina la sfirsitul lui noiembrie maximSf.Neculai.ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

sorge 26-09-2010 - 10:20

La 5.5 grade cladirea voastra ar pleca la vale in Cismigiu .
Am uitat ce era mai important :ziarul Ziua Veche se vinde cu ziarul Puterea finantat de Moscowa .
Pt acest gen de situatii sinteti stipendiati de Puterea via Moscowa .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult