Acasa InternationalBasarabia 10 milioane de dolari pentru preşedinţia Republicii Moldova

10 milioane de dolari pentru preşedinţia Republicii Moldova

scris de Ziua Veche
2 afisari

În toamna anului 2009 Vladimir Voronin era gata să-i plătească lui Marian Lupu 10 milioane de dolari pentru a obţine „votul de aur” necesar revenirii comuniştilor la putere, dezvăluie cotidianul francez Le Monde citând documentele diplomatice americane scoase la iveală de WikiLeaks.

 

Pe 8 septembrie 2009 ambasada SUA la Chişinău raporta despre o întâlnire discretă dintre Marian Lupu devenit şef al Partidului Democrat şi comunistul Vladimir Voronin. Propunerea fostului preşedinte comunist: formarea unei alianţe de centru stânga, cu Voronin preşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Voronin a pus pe masă suma: cinci milioane de dolari. Lupu a refuzat. Voronin a ridicat miza: zece milioane de dolari. Şeful PDM a avut o contra-propunere: Voronin să garanteze cele opt voturi comuniste necesare pentru alegerea lui Marian Lupu drept preşedinte al Republicii în schimbul imunităţii acordate familiei Voronin.

 

Conform documentului WikiLeaks această scenă i-a fost povestit ambasadorului american de către Marian Lupu însuşi. Ambasadorul Washingtonului la Chişinău relata într-o altă telegramă din 16 septembrie 2009 că „fără Voronin, Lupu pare pierdut”. Voronin însă nu a vrut să recunoască în faţa ambasadorului american că ar fi făcut o astfel de propunere, însă „a râs brusc şi şi-a ridicat mâinile într-un gest care semăna cu o confirmare tăcută”. Voronin a estimat că „Lupu se află sub influenţa unei puteri străine, fără să ştie dacă este vorba de Rusia, România sau Statele Unite”.

Lupu, cu ruşii la Budapesta

Telegramele americane de la Chişinău citate de Le Monde mai arată că pe 12 august 2009, Lupu a călătorit în cel mai mare secret la Budapesta unde s-a întâlnit cu doi ruşi într-o cameră de hotel, însă nu a vrut să dezvăluie identitatea acestora. Această întâlnire care a durat două ore pare să fi fost o evaluare psihologică şi politică completă, conform opiniei ambasadorului american la Chişinău care scria pe 14 august : „Lupu a fost supus unei serii de întrebări pentru a se determina poziţia sa asupra problemelor cum ar fi imunitatea pentru Voronin, neutralitatea Moldovei şi şcolile rusofone din Moldova”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult