Aproximativ 7.000 de persoane au participat duminică, la Chişinău, la un marş de comemorare a 200 de ani de la raptul rusesc al Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la Bucureşti, din 1812.
Manifestanţi de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România şi plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Manifestanţi au venit de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar şi din România, un autocar şi multe alte maşini şi delegaţii sosind sâmbătă şi duminică.
Cu drapele tricolore şi pancarte, participanţii au scandat lozinci şi au interpretat cântece patriotice şi pro-unioniste. Acţiunea a început în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului şi a continuat cu un marş de protest la Ambasada Rusiei, unde au fost scandate lozinci antiruseşti şi înjurături, dar şi la Ambasada Turciei de la Chişinău, pe un traseu de aproape zece kilometri.
Prima oprire a coloanei de unionişti a fost la ambasada Rusiei, unde s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a scandat dur împotriva trupelor din Transnistria considerate de ocupaţie. “Toată istoria noastră au făcut aşa, au spus că ne eliberează când de fapt ne-au subjugat. Vrem să plece de la Nistru” a spus Tatiana Miron, venită special din Italia pentru eveniment. Marşul a continuat pe strazile capitalei Republicii Moldova, spre ambasada Turciei, cealalăt semnatară a tratatului de la 16 mai 1812. Manifestaţia a luat sfârşit printr-un concert organizat la Teatrul de Vară, locaţie folosită deseori în timpul mişcării de eliberare naţională de la sfrşitul anilor ’80 din Basarabia.
Anexarea Basarabiei a fost un act împotriva voinţei poporului şi a istoriei, de aceea, această greşeală trebuie reparată, a declarat preşedintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, publicistul Nicolae Dabija. “Pentru noi, Războiul din 1812 nu s-a încheiat, aşa cum nu s-a încheiat nici cel din 1939-1945. Abia după ce Basarabia va reveni acasă vom putea vorbi şi noi despre pace, şi acest lucru este realizabil. Problema basarabeană este una internă a celor două state româneşti care trebuie să devină unul, aşa cum este în hărţile lui Dumnezeu din ceruri”, a declarat el.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii şi de Acţiunea 2012, două platforme care înglobează zeci de asociaţii şi partide de pe ambele maluri ale Prutului. Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este formată din ONG-uri şi persoane care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.
În paralel cu manifestaţia de comemorare a anexării Basarabiei la Imperiul Ţarist, câteva sute de persoane, adepţi ai unor organizaţii pro-moldoveniste şi filoruse au organizat o contra-manifestaţie. “Şi pentru noi este o zi de doliu, deoarece în urma Tratatului de la Bucureşti, Rusia s-a oprit la Prut şi nu a ajuns la Siret, la hotarul istoric al Moldovei Mari”, a declarat Mihail Garbuz, unul dintre organizatorii acţiunii.
Poliţia a luat măsuri sporite de protecţie, după ce o acţiune similară de la sfârşitul lunii martie a condus la altercaţii între cele două tabere. Sute de poliţişti au format cordoane între cele două manifestaţii, dar chiar şi aşa unele provocări, înjurături reciproce şi gesturi obscene nu au putut fi evitate. Şi Ambasada Rusiei a fost înconjurată cu cordoane de poliţişti, inclusiv cu echipamente speciale.
3 comentarii
Mareee nedreptate se facu atunci, in 1812, Romaniei si Moldovei, Doamneeee unde esti???????????
ziarul timpul, jurnal.md, news.yam.md, unimedia, publika.md, ziarul de garda, union.md, ziarul moldova suverana.
Bravo oameni buni! Totusi cu 7.000 de flori nu se face (inca) primavara. Dar, desigur, primavara va veni curand.
Comments are closed.