Acasa InternationalBasarabia 21 de ani de la Podul de Flori. Îşi mai aduce cineva aminte?

21 de ani de la Podul de Flori. Îşi mai aduce cineva aminte?

scris de M. BÂTCĂ
6 afisari

S-au împlinit astăzi 21 de ani de la Podul de flori, acţiune marcată prin deschiderea graniţelor de la nedreptul hotar româno-sovietic de la Prut. Însă, cine îşi mai aduce aminte?

Podul de flori (stelapopa.unimedia.md)

Podul de flori (foto: stelapopa.unimedia.md)

Mii de români, de pe ambele maluri ale Prutului, au trecut pentru câteva ore hotarul, fără paşapoarte, doar cu flori în mâini, la cele opt puncte de frontieră deschise cu această ocazie. Se estimează că doar la vama Ungheni au ajuns circa 250 de mii de persoane. Cetăţenii Republicii Moldova au venit cu flori, vin şi alte cadouri, în timp ce românii au dăruit manuale şcolare, volume de literatură şi dicţionare ale limbii române, transmite România Actualităţi. La 6 mai 1990, localităţile de graniţă între România şi Republica Moldova au fost deschise în intervalul 06:00-18:00, putându-se trece de o parte şi de alta a frontierei doar cu buletinul. Întâlnirea a fost emoţionantă, mărturisesc cei care au trăit acele clipe, fie pe podurile de pe Prut, fie acasă, în faţa televizorului. Alţii nu îşi amintesc de acel eveniment şi spun că cetăţenii români atunci au trecut ilegal hotarul. Acţiunea de acum 21 de ani a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, în colaborare cu Asociaţia culturală BucureştiChişinău şi Frontul Popular din Moldova. La scurt timp după Podul de flori, procedurile de trecere a frontierei moldo-române au fost simplificate considerabil. Însă, în ultima vreme, se remarcă, din nou, o complicare a procedurilor.

250.000 de fraţi şi surori pe malurile Prutului

Podul de Flori in 1990

Podul de Flori in 1990

Acolo erau aşteptaţi de membrii Frontului Popular din RSS Moldovenească, care au pregătit serbări câmpeneşti specific româneşti: – grătare cu frigărui, apă minerală, bere şi vin. Unii profesori şi-au îmbrăcat elevii în costume naţionale, pentru a adânci componenta simbolică a evenimentului. Autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău au negociat să fie deschise punctele de frontieră: Miorcani-Pererita, Stânca-Costeşti, Sculeni-Sculeni, UngheniUngheni, Albiţa-Leuşeni, Fălciu-Ţiganca, Oancea-Cahul. Fluxul cel mai mare de persoane a fost prin punctul de frontieră UngheniUngheni, pe unde au trecut aproximativ 250.000 de oameni, de pe ambele maluri ale Prutului. Numai din gara Iaşi au plecat între orele 6:00 şi 12:00 şase garnituri de tren, cu câte 17 vagoane fiecare. Trenul accelerat Timişoara-Iaşi a trecut graniţa pe la Ungheni, transportând mii de ardeleni care doreau să se vadă cu „fraţii de peste Prut„. Pe la punctul amintit de frontieră au mai trecut 30 de autobuze şi peste 4.000 de autoturisme particulare. Cei mai entuziaşti au parcurs râul înot, aşteptaţi pe maluri cu haine uscate. De pe ambele maluri se auzeau ropote de aplauze pentru temerari.

Ecouri slabe în 2011

Actiunea 2012 - Sprijin unirea Republicii Moldova cu Romania

Actiunea 2012 - Sprijin unirea Republicii Moldova cu Romania

Ce s-a întamplat cu spiritul românilor din 1990, nu se ştie. Din presă, se mai aude doar un ecou slab al acelor evenimente. Astfel, Platforma Civică “Acţiunea 2012” îşi exprimă recunoştinţa şi admiraţia faţă de actul de unitate naţională înfăptuit de către românii de pe ambele maluri ale Prutului în ziua de 6 mai 1990, eveniment care a intrat în istoria naţională sub numele „Podul de Flori”. Din dorinţa de a relua tradiţia inaugurată de către artizanii transformărilor democratice din ambele state româneşti, de comunicare interumană prin ignorarea frontierei administrative nedrepte de pe Prut, voluntarii „Acţiunii 2012” au realizat o reţea de socializare care poate fi găsită la adresa www.romanism.ro. Site-ul se prezintă ca o platformă de comunicare între românii de toate vârstele, convingerile politice şi cetăţeniile. Organizaţiile componente „Acţiunea 2012” îşi exprimă convingerea că site-ul se va transforma într-o punte virtuală care să unească cele două maluri ale Prutului. Romanism.ro oferă posibilitatea utilizatorilor să îşi încarce propriile materiale legate de tematica unirii Republicii Moldova cu România, să creeze forumuri, grupuri de discuţii şi să lege prietenii online. Reţeaua de socializare se va afla timp de o lună în versiunea ”beta”, perioadă în care diferitele probleme tehnice care pot apărea la în cazul unui proiect de asemenea amploare vor fi ajustate. Platforma civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Ia maldavan, ia nenaviju rumîn! „Spasibo dedu za pobedu!”

Panglica Sfantului Gheorghe (jurnaltv.md)

Panglica Sfantului Gheorghe (jurnaltv.md)

Ce s-a întâmplat zilele acestea la Chişinău, în afară de zbaterile unei campanii electorale fraticide? Un singur exemplu, dat de Vadim Vasiliu, în Jurnal de Chişinău: miercuri, un lanţ uman – format din câteva sute de tineri – ţinea în faţa Arcului de Triumf o pânză de 365 de metri pe care erau imprimate culorile panglicii Sfântului Gheorghe, neagră şi portocalie. Potrivit manifestanţilor, această panglică a Sfântului Gheorghe este cea mai lungă din lume. Tinerii scandau în rusă: „Mir! Mai! Pobeda!” („Pace! Mai! Victorie!”), „Pomniu! Gorjus’!” („Ţin minte! Mă mândresc!”). Acţiunea a fost organizată de Liga Tineretului Rus din Republica Moldova, membrii acesteia evidenţiindu-se prin fulare specifice alb-albastre, cu insigna ligii. Unul dintre tineri (nu a vrut să-şi dea numele) ne-a comunicat că aproape jumătate dintre participanţii la acţiune sunt membri ai Ligii Tineretului Rus, iar ceilalţi sunt elevi de prin şcoli generale, licee şi colegii, scrie Jurnal.md. Iulia, o tânără activistă a Ligii Tineretului Rus, afirmă că aceasta este una din cele 66 de manifestaţii pe care le organizează liga cu ocazia celor „66 de ani de la eliberarea Moldovei şi a întregii lumi de fascişti”. Iulia ne-a relatat că activiştii lor au mers prin şcoli şi au chemat copiii, iar aceştia au venit benevol la manifestaţie. Întrebată dacă activiştii au fost şi prin şcolile cu predare în limba română, Iulia a spus că manifestaţia lor este deschisă pentru toţi cei care vor să-şi arate „recunoştinţa faţă de eroii sovietici care au luptat împotriva ocupaţiei româno-germano-fasciste”. Scrie autorul de la Jurnal de Chişinău: Un tânăr pe nume Alexandr mi-a spus că „pentru Liga Tineretului Rus nu contează culoarea pielii sau apartenenţa la o naţiune”. La doar câţiva paşi distanţă de Alexandr, se afla un alt tânăr, care ne-a declarat: „Eu sunt moldovean de la Chişinău. Toţi cei care sunt născuţi în Moldova sunt moldoveni! Ei nu sunt români sau ruşi, ci moldoveni!”. Întrebat dacă el crede cu adevărat ceea ce spune şi dacă a ajuns la această idee fără ajutorul cuiva, el mi-a răspuns: „Ia maldavan, ia nenaviju rumîn” şi a continuat să împartă foi volante cu site-ul moldovenii.md.Un alt activist al Ligii Tineretului Rus, Vladimir Karmanov, a spus că această manifestaţie este şi un protest împotriva Legii veteranilor, conform căreia veteranii armatei sovietice au acelaşi statut şi drepturi ca şi veteranii care au luptat în Armata Română.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult