Acasa InternationalBasarabia Ajutorul pentru R. Moldova. Corlăţean îi cere lui Baconschi să intervină pe lângă Udrea

Ajutorul pentru R. Moldova. Corlăţean îi cere lui Baconschi să intervină pe lângă Udrea

scris de M.A.
2 afisari

Titus Corlăţean i-a solicitat lui Teodor Baconschi să intervină pe lângă Elena Udrea în vederea bugetării proiectelor din R. Moldova finanţate prin ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat Chişinăului de Guvernul României.

Titus Corlatean - Agerpres

Titus Corlatean (foto: Agerpres)

„Mie mi se pare nu doar regretabil, ci şi neacceptabil faptul că există un tratat bilateral supus ratificării Parlamentului, inclusiv nouă, Senatul, cu protocol adiţional, respectiv acele 100 milioane de euro alocate pentru finanţarea unor proiecte în R.Moldova. Mi se pare inacceptabil faptul că, la atâta vreme, deşi a existat acel episod al inundaţiilor, un anumit ajutor anticipat şi noi am ratificat în Parlament acest lucru, mare parte a acestor bani nu au fost readmişi. Nu sunt regăsiţi în proiecte efective în R.Moldova. Este o chestiune de onorabilitate, de credibilitate a statului român în R.Moldova într-o relaţie pe care o percepem de ambele părţi ale mesei drept strategică şi profund românească”, a spus Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, potrivit Timpul.md.

“Deci eu vă semnalez politic acest fapt care ridică mari semne de întrebare şi mai constituie şi posibilităţi de atac politic în plan intern la Chişinău. Deci solicitarea Comisiilor de politică externă, cel puţin cea de la Senat, este să faceţi aceste demersuri pe lângă instituţia competentă, înţeleg că este MDRT, care trebuie să fie extrem de atentă la aceste aspecte”, i-a cerut senatorul PSD Titus Corlăţean şefului diplomaţiei, cu ocazia şedinţei Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului ocazionată de avizarea bugetului MAE pentru 2012.

Senatorul social-democrat a subliniat că nu intră în atribuţiile ministrului de Externe bugetarea fondurilor pentru R.Moldova, însă a arătat că îi solicită să intervină politic la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în acest sens.

„Am reţinut ce spuneaţi apropo de cele 100 milioane euro fonduri nerambursabile pentru proiecte de dezvoltare în R.Moldova şi credeţi-mă că nu contenesc să cer şi eu bugetarea acestora şi derularea programelor respective”, a răspuns ministrul Teodor Baconschi.

Premierul României a oferit, la începutul anului 2010, disponibilitatea Guvernului de a acorda Republicii Moldova un grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pentru infrastructură şi şcoli, suma fiind aplicabilă pe o perioada de patru ani, începând cu 2010. Anul trecut, România a alocat Republicii Moldova, în cadrul acestui grant, un ajutor pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor în localităţile de pe râul Prut, constând în materiale de construcţie pentru refacerea a 1.000 de case.

1 comentariu

Simion 07-12-2011 - 20:47

Fatalaul asta ar trebui sa invete sa fie mai cuvincios si sa nu mai latre la luna. PSD nu a facut nimic pentru romanii din Moldova. Guvernul Boc a fost singurul care i-a ajutat. Banii vor fi directionati peste Prut atunci cand va fi multa nevoie de ei si pe proiecte viabile. Corlatean sa-si vada de treaba lui!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult