Acasa InternationalBasarabia Alba Iulia, 1 Decembrie 2012. Se va cere Unirea R Moldova cu România

Alba Iulia, 1 Decembrie 2012. Se va cere Unirea R Moldova cu România

scris de M.A.B.
1.703 Afisari

De 1 Decembrie 2012, la Alba Iulia, se va cere Unirea Republicii Moldova cu România. Membrii Consiliului Unirii vor merge de la Alba-Iulia, unde vor da citirii un mesaj de încurajare a reunirii României.

Romania Mare Basarabia

Alba Iulia, 1 Decembrie 2012. Se va cere Unirea R Moldova cu România

Consiliul Unirii îndeamnă guvernele lumii să sprijine Unirea poporului român, numai o Românie reunificată va asigura dezvoltarea economică omogenă a estului Europei, aşa cum reîntregirea Germaniei a însemnat un stat puternic în Europa Centrală”, a menţionat coordonatoarea Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia împlinirii a zece luni de activitate. Întrunirea a avut loc marţi, în sala de conferinţe a cotidianului Timpul, de la Chişinău, unde au participat coordonatorii şi membrii activi ai Consiliului Unirii.

Citiţi mai jos Mesajul Consiliului Unirii către Romanii veniţi la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2012!

Fraţi români,

Secolul XIX, cel al naţionalităţilor”, a însemnat şi cristalizarea conştiinţei de unitate naţională românească, conştiinţa unui destin comun în trecut, prezent si în viitor.

Primii au făcut uz de dreptul la autodeterminare românii dintre Prut şi Nistru. La 21 noiembrie 1917, Sfatul Ţarii a proclamat “Republica Democratica Moldovenească”, iar la 24 ianuarie 1918 a adoptat Declaraţia de Independenţă. Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţarii, ales prin vot universal, direct, egal si secret, a votat următoarea eternă şi memorabilă DECLARAŢIA de UNIRE a Basarabiei cu România:

În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România. Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ

Vicepreşedinte, Pantelimon Halippa

Secretar, Ion Buzdugan”

Pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, în inima Transilvaniei, Marea Adunare Naţională pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei si a Maramureşului cu România, încununa Actele de la Chişinău si Cernăuţi (15 noiembrie 1918) de Unire în hotarele României.

România s-a înscris, astfel, pe traiectoria modernizării autentice, contribuind substanţial, pe plan internaţional, la opera de pace şi securitate. Nicolae Bălcescu ne-a lăsat testamentul: „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea. Pierdută, Libertatea se recapătă, dar Naţiunea, odată distrusă, este definitiv dispărută!”De acest testament se ghidează Consiliul Unirii – platforma unionistă a românilor.

Platforma unionistă „Consiliul Unirii” şi-a lansat Declaraţia de constituire la începutul anului 2012, an în care s-au împlinit două secole de ocupaţie ruso-sovietică a pământurilor româneşti dintre Prut şi Nistru. Am readus, astfel, în memoria comunităţii internaţionale, tragedia poporului român, separat de Pactul Ribbentrop-Molotov, condamnat de întreaga lume, inclusiv de Guvernul Rusiei, care consideră nulă ab initio înţelegerea de la 23 august 1939 dintre Guvernele sovietic şi german. Obiectivul strategic al Consiliului Unirii este reconfirmarea Actului de Unire de la 27 martie 1918 prin lichidarea consecinţelor politico-juridice ale Pactului criminal, fapt relevat şi în Declaraţia de la Chişinău din 28 iunie 1991.

Consiliul Unirii, de un consens naţional larg, include reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţilor româneşti de peste hotare, partide de pe ambele maluri de Prut, românii care păstrează sfîntă aspiraţia de unitate naţională. Patrioţii din 1991au adoptat Declaraţia de Independenţă, care scutură jugul colonial şi deschide calea reîntregireii neamului românesc. Astăzi, Consiliul Unirii spune lumii întregi că şi românii au dreptul să fie împreună şi fericiţi într-un singur stat, să convingă Bucureştiul şi Chişinăul, pe factorii politici din Vest că unitatea românească înglobează şi interesele strategice ale lumii euroatlantice.

Republica Moldova s-a îndepărtat constant de obiectivele Declaraţiei de Independenţă de la 27 august 1991, care a consemnat că, pe 28 iunie 1940, fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herta, aceasta – în absenţa oricărui temei juridic real – a fost alipită imperiului sovietic.

De 21 de ani Basarabia îşi caută identitatea şi ideea naţională. Declaraţia de Independenţă a fost pîngărită de guvernările antieuropene şi românofobe, ce au dominat societatea 15 ani.

La 72 de ani de la invazia sovietică, spunem că am suferit prea mult ca popor, supus politicilor de schimbare forţată a structurii sale şi genocidului în care au pierit peste 1 milion de români, ca o crimă împotriva umanităţii.

Consiliul Unirii, cu alte forţe din societatea civilă, a redat Demnitate Naţională Românilor, cerând, prin acţiuni unioniste paşnice de răsunet, dreptul istoric la unitate, dreptate şi viitor.

Consiliul Unirii declară categoric şi deschis că nu mai doreşte această nedreptate istorică pentru români şi cere recunoaşterea, de către politicienii de pe ambele maluri ale Prutului, a dreptului românilor la unitate naţională.

În 2012, unioniştii au participat la nouă Marşuri ale Unirii în oraşe româneşti, redându-le conaţionalilor încrederea că viaţa lor, împreună cu fraţii români, va fi una bună şi sigură.

 Mesajul Consiliului Unirii către Romanii veniţi la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2012!

Mesajul Consiliului Unirii către Romanii veniţi la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2012!

Dragi compatrioţi,

La 1 noiembrie s-au împlinit 70 de ani de când, în partea de nord-vest a Chişinăului, pe o colină a moşiei Ghidighici, a fost inaugurat măreţul Turn al Dezrobirii Basarabiei (arhitect Octav Doicescu).

Monumentul a fost ridicat în cinstea eliberării Basarabiei de sub ocupanţii sovietici de către trupele române, în vara anului 1942. Niciun complex memorial din Basarabia, creat de bolşevici prin cheltuiala şi jertfa basarabenilor, nu este atât de măreţ sau asemănător ansamblului ce a exprimat esenţa adevăratei noastre Eliberări naţionale, destinat să servească generaţiilor următoare ca loc de reculegere, înălţare sufletească şi mândrie naţională.

La numai doi ani de la inaugurare, în 1944, ocupanţii n-au lăsat iun semn, o urmă, o amintire despre sacrul memorial. Prin distrugerea simbolului spiritualităţii şi libertăţii române, dobândite cu preţul a zeci de mii de vieţi omeneşti, barbarii cominternişti au urmărit scopul diabolic de ştergerea forţată a memoriei istorice, de umilire şi asimilare a naţiunii titulare.

Cred că refacerea Turnului de la Ghidighici ar fi cea mai merituoasă contribuţie a românilor la actul de eliberare naţională, început la finele sec XX „ – crede Andrei Doicescu, fiul arhitectului. Aşa credem şi noi…

Cu acest prilej şi în scopul comemorării tuturor martirilor neamului, reabilitării memoriei istorice a românilor de pretutindeni, trezirii sentimentului de Demnitate şi Mândrie Naţională,

Consiliul Unirii a lansat în iulie un APEL către 30 de milioane de români din întreaga lume – să susţină proiectul de refacere a «Turnului Dezrobirii Basarabiei» de la Ghidighici, inclusiv financiar şi material, solicitînd şi cooperarea instituţiilor celor state româneşti, în special al Primăriei Mun.Chişinău şi a Guvernului de la Chişinău, prin atribuirea terenului pentru amplasarea Memorialului.

Cele doua Guverne româneşti au datoria morala faţă de Ţară să dea curs şi să se implice în refacerea Memorialului – proiect de o însemnătate inestimabilă pentru dăinuirea Naţiunii Romăne, să întreprindă măsuri pentru lichidarea consecinţelor Pactului Hitler-Stalin şi a Protocolului secret din 23 august 1939.

Unirea va fi opera noastră, în baza voinţei românilor şi a Declaraţiei de Independenţă, care spune: „REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL FĂRĂ NICIUN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

Consiliul Unirii îndeamnă Guvernele lumii să sprijine unificarea poporului roman. Numai o Românie reunificată va asigura dezvoltarea economică omogenă a Estului Europei, aşa cum întregirea Germaniei a însemnat un stat puternic în Europa Centrală.

Noi, românii basarabeni, jurăm la Alba Iulia – în numele celor de la Chişinău – că nu ne vom abate de la aspiraţia de Unire şi că, prin efort comun, ne vom regăsi într-un stat modern, european, de care să fim mândri noi şi copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Alba Iulia, 1 Decembrie 2012

14 comentarii

DXN 28-11-2012 - 19:50

Ne-om imbata si ne-om bate, s-o rade lumea de noi cum se bat doua nevoi!
Domnule Batca, nu-i momentul, omule!
Termina cu zgandarirea sentimentelor!
O sa decredibilizezi tot si o sa banalizezi restul ce mai ramane!
Inciti degeaba! Consumi o dragoste printr-o laba mahnita!

Paul din Ohio 29-11-2012 - 01:00

Mai DXN-ule, uite ce am postat eu la acel articol al ba’securistului Campeanu:
„As fi recunoscator autorului acestui articol daca mi-ar raspunde la urmatoarele intrebari: Ce investitie din Ardeal sau Banat se compara cu investitia Ford de la Craiova? sau cu Mittal Steel de la Galati?
Nu demult Nokia si-a inchis portile la Cluj!!!
P.S. Este adevarat ca localitatile ardelene si banatene sunt mai ingrijite, dar de aici pana la elucubratiile din acest articol este cale lunga.”

BULA 30-11-2012 - 05:44

La Craiova americanii de la Ford au facut un mare kakat. Au preluat fabrica pe bani putini, mai mult cadou, si au furat tot inoxul din sectii si utilajele ramase de la Daewoo, pe care le-au reconditionat in Germania si le-au revandut la o fabrica Daewoo(GM) din Uzbekistan. Productie ioc ! Acum se concediaza masiv salariatii si urmeaza sa demoleze fabrica si sa vanda terenul ca sa se construiasca vile.

BULA 30-11-2012 - 05:48

Iar Mittal Steel de la Galati este o mare furaciune, pentru ca se folosec de ce a creat poporul roman pe timpul lui Ceasca si profitul il cara in strainatate. In plus ne consuma si din cota de poluare (emisie de CO2) la care are dreptul Romania.

laur 30-11-2012 - 01:55

Ce facem cu Transnistria? Avem de construit repede poduri peste raul Prut, modernizarea unor drumuri de legatura, construirea unei cai ferate de tip european, cei din Romania sa mearga mai des in Republica Moldova, moldovenii sa vina gratuit in Romania. Fara contacte interumane mai multe intre cele doua tari acum nu vom face unirea in viitor.

Salut 30-11-2012 - 03:31

„Fara contacte interumane mai multe intre cele doua tari acum nu vom face unirea in viitor.”
=================
Not bad, not bad …

briel 30-11-2012 - 05:00

Eh! Cand s-or hotara rusii sa ne dea voie, atunci s-o face Unire.

Tocmai am primit ceva interesant prin e-mail, se cheama:

„Davai ceas, davai palton! Davai ursul campion!……

Marile evenimente se petrec de multe ori in cu totul alte conditii decat cele pe care ni le imaginam la prima vedere. De fapt, clipele hotaratoare din istorie s-au pus la cale in cadru restrans si ambiante inedite. De multe ori soarta si viitorul unei tari au fost hotarate in cluburi selecte, terenuri de golf, cazinouri, loje de diverse rituri sau partide de vanatoare. Evenimentul relatat mai jos nu face exceptie. Datorita lui s-au retras armatele sovietice din Romania…

Urmatoarea intamplare, daca nu ar fi adevarata, ar parea, foarte usor, sa tina de domeniul fantasmagoric.

Problema este ca a fost atat de adevarata incat autoritatile comuniste au tinut-o ascunsa nu doar romanilor de rand din acea epoca, ci si demnitarilor de rang secund din aparatul de conducere al tarii.

Toti romanii trebuiau sa stie ca retragerea fara incidente a trupelor sovietice ramase in tara inca din anul 1944 era un gest de clementa si noblete a “Marelui Frate de la Rasarit ”. Acesta cvasi-necunoscuta si incredibila intamplare din istoria Romaniei a fost instrumentata de nimeni altul decat conducatorul tarii din acea perioada, Gheorghe Gheorghiu-Dej.”

briel 30-11-2012 - 05:04

„Cu toate ca Dej anunatase initial ca trupele sovietice pot ramane in Romania pe aceeasi durata de timp in care trupele americane vor stationa in Germania, planurile sale erau cu totul altele.
Presat de numeroasele acte de violenta si jaf de care se faceau vinovati vajnicii soldati “eliberatori” ai Armatei Rosii si incurajat de succesul sau in anihilarea elementelor alogene din PMR, Dej se gandise deja la un plan neobisnuit de momire a sovieticilor in afara granitelor Romaniei.

Tovarasul vanator suprem vine de la Rasarit

Dupa episodul din anul 1952, cand deja reusise epurarea partidului comunist de liderii evrei si potentialii rivali precum Ana Pauker (Hannah Rabinsohn), Vasile Luca (Laszlo Luka), Teohari Georgescu (Burah Tescovici) si Alexandru Nikolski (Boris Grunberg), Dej se credea indeajuns de abil pentru a se descotorosi de armata sovietica de ocupatie.

In fata unei prezente atat de temute si redutabile, conducatorilor comunisti ai Romaniei le vine o idee bizara la prima vedere, dar care se va dovedi cartea norocoasa a romanilor, vanatoarea! Imediat dupa moartea lui Stalin, la carmaU.R.S.S.-ului se catarase dupa indelungate lupte intestine asa-zisul “reformist”,Nikita Hrusciov. La acea vreme era cel mai puternic om al planetei alaturi de rivalul sau american, Dwight Eisenhower. Ucraineanul avea insa un viciu comun tuturor puternicilor vremii. In afara de politica si vodca de calitate, Hrusciov era literalmente innebunit dupa vanatoare.”

briel 30-11-2012 - 05:06

Jurnalul olandez si jertfa ursului din padure

Au existat putine marturii despre vanatoarea de ursi unde s-a hotarat viitorul Romaniei si soarta armatei sovietice stationate pe teritoriul tarii. Una dintre putinele surse publicate dupa 1989 in care se povesteste episodul cu Hrusciov, Dej si vanatoarea de ursi, este nota memorabila a Ambasadorului Olandei in Romania la acea data, C.M Hanswlick De Jonge, invitat de vaza la acea vanatoare.Fondul de vanatoare de la Budacu de Sus, din judetul Bistrita Nasaud, adapostea in acea perioada una dintre cele mai mari populatii de ursi bruni din Romania. Zona era situata la inaltimea de 800 de metri iar padurile din jur erau intesate de meri si peri salbatici. Pomii fructiferi, o vegetatie rar intalnita la acea altitudine, erau explicatia faptului ca in fiecare an, in preajma lunilor septembrie-octombrie, sute de ursi bruni se adunau in padurile din Budacu de Sus. Acest lucru era deja cunoscut de Gheorghe Maurer, Chivu Stoicasi alti lideri comunisti pasionati de vanatoare. In urma discutiilor avute cuGheorghe Gheoghiu Dej, intreg aparatul de conducere al tarii hotaraste ca, din punct de vedere diplomatic, invitarea lui Nikita Hrusciov la o vanatoare de ursi la Budacu de Sus ar fi un act deosebit de bine inspirat. Conducerea Romaniei din acea vreme tintea de fapt mai sus. In afara de castigarea favorurilor liderului sovietic si de detensionarea relatiilor cu vecinul de la Rasarit , scopul discutiilor de dupa partida de vanatoare s-ar fi axat pe retragerea tuturor soldatilor sovietici din tara. In prealabil, Hrusciov mai fusese abordat pe linie politica, in decursul anului 1957, de catre Emil Bodnaras, ministrul roman al Apararii din acea perioada, tot pe tema retragerii armatelor sovietice. Vanator maniac, Hrusciov nu rezista tentatiei unei vanatori de ursi bruni in Muntii Carpati. Astfel, in luna octombrie a aceluiasi an, avionul Tupolev al delegatiei sovietice, in frunte cu ucraineanul Nikita Hrusciov, aterizeaza la Bucuresti. Autoritatile romane dand dovaza de un exces de zel combinat cu slugarnicie, organizeaza la cabana de vanatoare din Dealu Negru un adevarat festin medieval de unde nu au lipsit nici o serie de dame de companie din categoria “de lux”, aduse special din Bucuresti. Pe mesele temutilor oaspeti se revarsau, la propriu, deliciile ospitalitatii culinare romanesti: ciorba de burta, carnati de cerb, sunca de urs, frigarui de caprioara, friptura de fazan, sarmale de mistret, mamaliguta cu arde iute, vinuri dulci de Lechinta si Giurgiu. Evident, in decursul aceleiasi seri Hrusciov nu avea nici o problema in a da peste cap pahare integi de tuica. Elanul bautor al liderului U.R.S.S. a fost temperat brusc de taria sticlei de horinca, acesta bautura povocandu-i o adevarata explozie de admiratie durului dictator. A doua zi, dis de dimineata, doua camioane pline cu gonaci, padurari si caini de vanatoare porneau la scotocirea padurii si starnirea animalelor. Macelul avea sa inceapa. De jertfa ursilor din Carpati depindea soarta Romaniei…”

briel 30-11-2012 - 05:07

Pana cand va apare si partea a treia, ma opresc aici.

ardeal 01-12-2012 - 09:31

Un drept sfant,o cauza nobila.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS