
Liderii celor 4 partide spun ca dupa avizul Curtii, se vor intruni din nou si vor decide data alegerilor anticipate. Ei spera sa se intoarca in Parlament dupa anticipate cu o majoritate de 61 de mandate, ceea ce le-ar permite sa aleaga seful statului. Totodata, politicienii nu exclud ca vor merge in bloc la alegeri si vor avea un singur candidat la scrutinul prezidential din Legislativ. De asemenea, liderii AIE nu exclud ca vor merge la un dialog cu Partidul Comunistilor pentru a simplifica procedura de alegere a presedintelui de catre deputati, desi nu au mare incredere in comunisti si ii considera in mare parte responsabili pentru esuarea referendumului. „Sa nu se bucure Voronin de esecul referendumului. Alegatorii Aliantei au iesit la vot. Nu este un esec al AIE. Daca nu ar fi fost stabilit pragul, asa cum ne-a recomandat Comisia de la Venetia, Constitutia ar fi fost modificata”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.
In egala masura, e de vina… presa, cred politicienii. „Alegatorii nu au inteles ce trebuiau sa faca din cauza unor mesaje neclare si a campaniilor agresive dintre politicieni. Pe alocuri, a fost greseala tuturor, inclusiv a mijloacelor mass-media, care trebuiau sa aduca lumina. Este un rezultat care caracterizeaza intreaga societate”, a mentionat liderul PD, Marian Lupu. „Este sarcina noastra ca, in urma muncii depuse la urmatoarele alegeri, sa nu admitem ca aceasta situatie sa se repete”, a adaugat liderul PLDM, Vlad Filat. „Referendumul nu este o actiune a unui partid sau a unui om. Cu parere de rau, sunt semne de intrebare si privind comportamentul mass-media inainte de referendum”, a spus liderul AMN, Serafim Urechean.
Partidele din componenta Aliantei pentru Integrare Europeana au avut luni sedinte interne. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a asigurat ca va dizolva cat mai curand Parlamentul pentru a fi organizate anticipate in acest an. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a precizat ca scrutinul trebuie sa aiba loc cel tarziu pe 14 noiembrie, asa cum prevede „termenul rezonabil” din legislatie si angajamentele asumate de AIE fata de partenerii europeni.
Si delegatia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a indemnat luni Republica Moldova sa organizeze alegeri anticipate in acest an. Pe de alta parte, Partidul Democrat considera ca politicienii trebuie sa gaseasca o solutie pentru depasirea crizei politice in Parlament si cheama toate formatiunile din Legislativ la dialog. La randul sau, Partidului Comunistilor se declara gata sa simplifice in Parlament procedura de alegere a presedintelui, astfel incat, dupa 3 tururi de scrutin, seful statului sa poata fi ales cu votul a 52 de deputati.