Acasa InternationalBasarabia Alegeri în Moldova. Scheme frauduloase, nereguli şi intimidări

Alegeri în Moldova. Scheme frauduloase, nereguli şi intimidări

scris de M.A.
1 afisari

Partidul Liberal Democrat din Moldova a avertizat cetăţenii să nu se lase implicaţi în scheme de fraudare a alegerilor. De asemenea, reprezentanţii unui ONG au atras atenţia asupra unor nereguli în procesul electoral şi asupra intimidărilor venite din partea separatiştilor transnistreni.

Alegeri in Republica Moldova - 5 iunie (Moldpres)

Alegeri in Republica Moldova - 5 iunie (Moldpres)

Şeful staff-ului electoral al PLDM, Vadim Pistrinciuc, s-a arătat alarmat de „numărul mare de alegători care nu ştiu unde le este domiciliul”, transmite Moldpres. „Apelez şi la cei care recurg să aplice astfel de scheme frauduloase: acestea ar putea duce la anularea alegerilor în anumite localităţi”, a spus reprezentantul PLDM. Vadim Pistrinciuc a declarat că PLDM va cere anchetarea minuţioasă a oricărei încălcări în procesul de votare. El a spus că este informat de reprezentanţii partidului în teritoriu că există secţii de votare unde vin prea mulţi alegători care şi-au perfectat vizele de reşedinţă în ultimele zile. Vadim Pistrinciuc a cerut întreprinderii de stat „Registru” să ancheteze modul în care au fost perfectate documentele pentru certificarea vizelor de reşedinţă în ultimele zile. PLDM a depus şi o contestaţie legată de presupusele încălcări la Comisia Electorală Centrală şi a chemat observatorii independenţi de la secţiile de votare să fie mai vigilenţi. La un briefing de presă, susţinut duminică, şeful staff-ului electoral al PLDM nu a dat nume de localităţi unde s-ar fi produs eventuale fraude şi nici nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Alegeri locale R. Moldova - 15.30

Alegeri locale R. Moldova - 15.30

De asemenea, până la orele 12:00, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe nereguli în procesul de desfăşurare a scrutinului. Acestea ţin de întârzierea deschiderii secţiilor de votare, insuficienţa buletinelor de vot dar şi erori în cadrul acestora, agitaţie electorală. În ceea ce priveşte deschiderea secţiilor majoritatea dintre acestea s-au deschis în termenul stabilit de legislaţia în vigoare, adică la ora 07.00. Mici abateri de la acest termen, de până la 15 minute, au fost înregistrate în cel puţin 9 secţii de votare. Observatorii Promo-LEX au raporta şi carenţe la capitolul pregătirea logistică a secţiilor de votare ce ţin de lipsa listelor electorale la unele birouri, fapt care a dus la întârzierea deschiderii secţiei de votare. În cel puţin cel puţin 5 circumscripţii electorale, observatorii au constatat lipsa draperiilor de la intrarea în cabinele de vot, care au fost scoase de către membrii BESV, urmare a indicaţiilor CEC. Observatorii au constatat numeroase cazuri de insuficienţă de buletine de vot, urmare a introducerii în listele electorale a alegătorilor. Situaţia respectivă a fost sesizată în cel puţin 9 circumscripţii electorale.

În satul Oclanda, din raionul Soroca, observatorii au constatat eroare de tipar la buletinele de vot, exprimată prin includerea greşită a denumirii unui concurent electoral-partid politic. Membrii BESV au ales o modalitate inedită de completare a denumirii cu pixul direct pe buletinul de vot. O situaţie similară s-a constatat în secţia de votare nr.3 Taraclia, CER 33 unde s-a atestat lipsa unui concurent electoral din buletinul de vot. De remarcat că în restul secţiilor de votare din această circumscripţie buletinele de vot sunt corecte. De asemenea observatorii au constatat cazuri izolate de vânzare a băuturilor alcoolice în apropierea secţiilor de votare şi lipsa energiei electrice în incinta secţiilor de votare (în cel puţin 4 cazuri).

Provocările separatiştilor

Provocari din partea separatistilor in Corjova (promolex.md)

Provocari din partea separatistilor in Corjova (promolex.md)

Potrivit observatorilor Promo-LEX cetăţenii din. satul. Corjova, raionul Dubăsari, întâmpină dificultăţi în a-şi exercita dreptul la vot, fiind blocate drumurile către satul Cocieri, unde este amplasată secţia de vot pentru această localitate. De asemenea, aceştia sunt intimidaţi de un grup de persoane care pichetează sediului liceului M. Eminescu. Observatorii Promo-LEX au comunicat că, deşi circulaţia transportului auto a fost deblocată în localitate, rămân impresionante forţe ale structurilor ilegale din Dubăsari. Totodată, în localitate sunt prezente numeroase persoane ce reprezintă structuri militarizate şi alte organizaţii patriotice din regiune. Promo-LEX a constat că, aproximativ pe la orele 5.00 dimineaţa, drumurile din Corjova au fost blocate, în localitate fiind concentrate numeroase echipaje ale miliţiei ilegale din regiune. S-a constat, de asemenea, că, în ultimele săptămâni, locuitorii din Corjova au fost vizitaţi la domiciliu de către miliţia ilegală.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult