Acasa InternationalBasarabia Alegeri în Republica Moldova

Alegeri în Republica Moldova

scris de M.A.B.
13 afisari

Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați azi la urne pentru a-și alegere președintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

candidati moldovaAlegătorii au inceput sa voteze începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

Este foarte important să construim o Moldovă bazată pe valorile europene, a declarat duminică, după ieșirea de la urne, premierul Pavel Filip, care și-a exprimat convingerea că alegerile prezidențiale vor fi corecte.

„Avem un exercițiu foarte important astăzi, un exercițiu care nu a mai avut loc în Republica Moldova de 20 de ani: alegerea directă a președintelui. Ar fi bine ca toată lumea să participe la aceste alegeri, contribuind astfel la dezvoltarea democrației în Republica Moldova”, a afirmat Filip în fața presei, după ce a votat într-o secție din Chișinău.

„Am votat cu gândul că viitorul președinte va înțelege foarte bine contextul prin care trece Republica Moldova și va contribui de comun acord cu toții la modernizarea Republicii Moldova, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel”, a mai declarat prim-ministrul, făcând referire în special la revenirea țării pe piața financiară internațională.

El și-a mai exprimat convingerea că scrutinul prezidențial nu va fi marcat de probleme, „pentru că am dispus toate măsurile cu colegii de la guvern ca aceste alegeri să aibă loc într-un mod transparent și corect”. Filip a adăugat că peste 3.000 de observatori s-au înregistrat pentru a monitoriza scrutinul, dintre care mai mult de 500 sunt observatori internaționali.

Premierul a subliniat de asemenea că „este foarte important, așa cum ne-am propus de comun acord, să construim o Moldovă bazată pe valorile europene”.

Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, favoriții în sondaje fiind Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când președintele țării este ales prin vot direct, până acum fiind votat de Parlament.

Dezvăluirea în 2015 a dispariției unui miliard de dolari din trei bănci a dus la proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunea Europeană (UE) au oprit atunci ajutorul pentru Republica Moldova, o țară cu 3,5 milioane de locuitori.

Guvernul condus de Pavel Filip, care a venit la putere în luna ianuarie în contextul protestelor de stradă, așteaptă însă să primească în scurt timp o tranșă de circa 180 de milioane de dolari din partea FMI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult