Acasa InternationalBasarabia Alegeri locale în Republica Moldova. Cine are prima șansă ?

Alegeri locale în Republica Moldova. Cine are prima șansă ?

scris de M.A.B.
357 Afisari

Peste 2,7 milioane de cetățeni moldoveni votează astăzi, 5 noiembrie, în cadrul alegerilor locale, unde vor fi aleși 898 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. Urnele s-au deschis la ora locală 7.00 și se vor închide la 21.00 (aceleași ore în România). Potrivit săptămânalului din Republica Moldova, Ziarul de Gardă, în primul tur al alegerilor locale nu vor fi sondaje exit-poll.
Prezența la vot la nivelul întregii țări, la ora 18.30, este de 39,26%. Până la această oră și-au exprimat opțiunea electorală 1.087.557 de alegători, potrivit datelor transmise în timp real de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintei Maia Sandu va avea dificultăți în a câștiga primăriile din marile orașe și de la Chișinău. Unul dintre motive este acela că nu pot participa la scrutin alegătorii din diaspora, care au avut un rol major în câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu, în 2020, și a celor parlamentare de către PAS, în 2021, notează Europa Liberă.

Record de candidați pentru Primăria Chișinău

Pentru Primăria Chișinău s-au înscris 28 de candidaţi, conform datelor Comisiei Electorale Centrale. Cu toate acestea, doar 27 au rămas în cursă, după ce candidat Partidului „Șansă”, Cristina Vulpe, a fost anulată de către comisia electorală, alături de toți candidați formațiunii apropiate de oligarhul Ilan Șor. Este vorba despre un număr record, în condițiile în care la scrutinul precedent, din 2019, au fost 18 candidaturi. Principalii candidați în alegerile locale din capitală sunt actualul primar Ion Ceban, candidat al Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională”, al cărui președinte este, și Lilian Carp, din partea PAS. Dacă după scrutinul de astăzi, niciunul dintre candidați nu va obține o majoritate simplă de 50%+1 din voturi, pe 19 noiembrie se va organiza un al doilea tur de scrutin la care vor participa primii doi clasați.
Dintre cei 28 de candidați pentru Primăria Chișinău, doar 27 intră în cursa electorală, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a decis anularea candidaturilor Partidului Politic „Şansă”, formațiunea prorusă fiind asimilată unei grupări de criminalitate organizată.
Partidul avea 652 de candidaţi înregistrați la funcţia de primar şi peste 9.000 de candidaţi pentru postul de consilier. Din partea „Șansă” candida pentru Primăria Chișinău Cristina Vulpe, notează Agerpres. Partidul „Şansă” este afiliat lui Ilan Şor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtului miliardului”. Anunțul privind anularea candidaturilor partidului a fost făcut vineri de premierul moldovean Dorin Recean. Prim-ministrul de la Chișinău a declarat că decizia a fost luată „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin, Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic «Şansă»”.
„Atrag atenţia! Decizia este luată din considerente de securitate naţională, în condiţiile unui război hibrid pe care Federaţia Rusă îl poartă în Republica Moldova (…) Acest lucru este despre securitatea naţională şi (arată) că implicarea unui actor străin în procesul electoral, în procesul fundamental democratic, al Republici Moldova nu va fi admis”, a mai spus Recean. Formațiunea a anunțat că a contestat decizia de anulare a candidaturilor, însă atât Judecătoria Chişinău, cât şi Curtea de Apel au refuzat să examineze cererea, relatează News.ro, care citează publicația NewsMaker din Republica Moldova. Partidul susține că, până la o deciziei a Curții Supreme de Justiție, autoritatea electorală nu are voie să scrie „retras” în dreptul candidaților săi.
Partidul „Șansă” a apărut după ce „Partidul Șor” a fost scos în afara legii, în iunie 2023, de către Curtea Constituțională, pe motiv că pune în pericol independența statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS