Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Alegeri Moldova. Urnele s-au închis: Maia sau Dodon ?

UPDATE – Alegeri Moldova. Urnele s-au închis: Maia sau Dodon ?

scris de M.A.B.
21 afisari

UPDATE – Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise. Până la ora 21:00 au votat 1.601.422 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 53,3 % din alegători. Cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta între 25 – 40 de ani, 27,7%, și 57-70 de ani, 27,5%, conform statisticilor date publicității de Comisia Electorală Centrală.

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar alegătorii moldoveni sunt aşteptaţi să decidă până la ora 21.00 între prooccidentala Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon. De asemenea, moldovenii vor putea vota şi în cele 11 secţii de vot deschise pe teritoriul României.

dodon maia sanduPână în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook – ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Liderul PSRM, Igor Dodon, este convins că va obţine victoria în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. El a declarat că cetăţenii vor pace şi i-a îndemnat pe oponenţii săi să recunoască rezultatele scrutinului, potrivit deschide.md.

„Majoritatea cetăţenilor vor ca ţara să meargă într-o direcţie mai bună. Eu voi fi un preşedinte al tuturor, indiferent de viziuni. Scopul nostru este ca viaţa să fie mai bună. Cetăţenii vor pace, ca situaţia să se liniştească, ca să trăiască mai bine. Eu sper că noi nu vom ajunge la proteste. Doresc ca oponenţii să monitorizeze procesul de votare, iar după pronunţarea rezultatelor să le recunoască”, a spus Dodon, după ce a votat.

Până la ora 09:30, votaseră peste 160.000 de persoane, respectiv 5,68% din numărul total de alegători, prezenţa fiind mai mică faţă de primul tur. Potrivit datelor CEC, în primul tur până la ora 09:30 au votat 212.569 de persoane, respectiv 7,51%.

Şi Traian Băsescu a votat  în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la 3 noiembrie în Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Fostul preşedinte român a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

Traian Băsescu a votat, duminică dimineaţă, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, fostul preşedinte declarând că a votat pentru candidatul care în campania electorală a susţinut că va menţine drumul european al Republicii Moldova şi apropierea de România, anume Maia Sandu.

”Sunt cetăţean al Republicii Moldova şi am votat pentru candidatul care în toată campania a susţinut că va menţine drumul european al Republicii Moldova şi apropierea de România. Categoric în faţa alternativei Dodon sau Mai Sandu orice om care gândeşte la binele Republicii Moldova va opta pentru Maia Sandu pentru că Dodon propune anularea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că cetăţenii Republicii Moldova îşi vor pierde dreptul la liberă circulaţie în UE. Dodon propune intrare în Uniunea Vamală ceea ce înseamnă sărăcie, Maia Sandu propune drumul către Uniunea Europeană, către piaţa liberă a Uniunii Europene şi între cei doi candidaţi este o diferenţă uriaşă în ceea ce propun ca soluţii de guvenare. Maia Sandu propune o Republică Moldova care să-şi însuşească valorile europene, pe când Dodon propune un drum către Moscova care înseamnă o guvernare de tip oligarhic”, a declarat Traian Băsescu după ce a votat la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa proeuropenei Maia Sandu.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult