Acasa InternationalBasarabia Anca Dragu, propusă pentru funcţia de guvernator al Băncii centrale a Republicii Moldova

Anca Dragu, propusă pentru funcţia de guvernator al Băncii centrale a Republicii Moldova

scris de Misu Andrei
198 Afisari

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat vineri că o va propune pe Anca Dragu, fost ministru de finanţe şi fostă preşedintă a Senatului României, pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, care a devenit vacantă după ce joi legislativul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu.

„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. (…) Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, a anunţat Igor Grosu, citat de NewsMaker.

Potrivit şefului Legislativului moldovean, Anca Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE. Oficialul a subliniat că Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României.

Guverrnatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM), Octavian Armaşu, a fost revocat din funcţia de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeaşi zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furaţi în frauda bancară de un miliard de dolari din perioada 2014-2015. Deputaţii PAS (partidul de guvernământ la Chişinău) au criticat lipsa de acţiune a guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Armaşu nu i-a suspendat pe angajaţii BNM care sunt învinuiţi în dosarul „frauda bancară”. La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda persoanele respective din funcţie. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS