Acasa InternationalBasarabia Armata chineza a mai acordat armatei din R.Moldova un ajutor nerambursabil de 5 milioane de yuani

Armata chineza a mai acordat armatei din R.Moldova un ajutor nerambursabil de 5 milioane de yuani

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Ministerul Apararii al R. Moldova si Ministerul Apararii Nationale al Chinei au semnat joi Protocolul cu privire la oferirea unui lot de echipament tehnic pentru Armata Nationala in valoare de 5,000,000 yuani (aprox. 600.000 de euro). Pana in prezent, Republica Populara Chineza a acordat Armatei Nationale, prin intermediul programelor de asistenta ajutoare materiale nerambursabile in valoare de 25 de milioane de yuani.


Documentul a fost semnat de colonelul Corneliu Fuior, seful Directiei politica de aparare si planificare a apararii si generalul – maior Qian Lihua, seful Oficiului afacerilor externe al Ministerului Apararii Nationale al Chinei in baza Acordului semnat la Beijing la 21 septembrie 2009, anunta MAp.

Lista echipamentului oferit Armatei Nationale include unitati de transport, grupuri sanitare si spalatorii de campanie, refrigeratoare, generatoare de energie, masini de spalat si uscat automate, echipamente pentru conferinte video, aparataj de calcul, etc. Potrivit protocolului de asistenta, partea chineza si-a asumat toate costurile de transportare a echipamentului pe cale maritima pana in portul Constanta. In aceste conditii, Ministerul Apararii va avea grija sa acopere numai cheltuielile legate de transportarea bunurilor pe itinerarul Constanta – Chisinau.

„Suntem recunoscatori Guvernului chinez pentru asistenta acordata, precum si pentru sprijinul acordat pina in prezent Armatei Nationale. Aceasta este o contributie directa la promovarea reformei militare in Armata Nationala, care necesita investitii costisitoare”, a subliniat ministrul Apararii, Vitalie Marinuta.

Ministrul si-a exprimat speranta ca in viitor R. Moldova si China vor identifica oportunitati pentru amplificarea relatiilor de colaborare in domeniul de aparare. Totodata, ministrul Apararii a multumit Guvernului chinez pentru perfectionarea profesionala a ofiterilor moldoveni in institutiile de invatamant militar din China.

„Consolidarea relatiilor militare dintre China si Moldova are loc ca urmare a dialogului politic foarte fructuos dintre tarile noastre. Desi Guvernul chinez depune eforturi pentru dezvoltarea social-economica a tarii, iar bugetul militar este limitat, am gasit resursele necesare pentru a sustine modernizarea Armatei Nationale a R. Moldova. Echipamentul tehnic care urmeaza sa fie transmis Armatei Nationale este o donatie pe care China o face din toata inima si sunt convins ca in viitor vom gasi noi posibilitati de acest gen”, a declarat generalul – maior Qian Lihua.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult