Acasa InternationalBasarabia Atac pe Nistru

Atac pe Nistru

scris de M.A.
1 afisari

Forţele Mixte de Menţinere a Păcii dislocate în raioanele de est ale Republicii Moldova au desfăşurat joi, un exerciţiu practic de menţinere a păcii la un post amplasat între localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, în sectorul de sud al Zonei de Securitate.

Exercitiu de mentinere a pacii la Nistru

Exercitiu de mentinere a pacii la Nistru

Potrivit scenariului un grup de rebeli a atacat un post de menţinere a păcii, iar militarii au fost nevoiţi să răspundă conform normelor de angajare. Pentru intervenţia rapidă au fost mobilizaţi 110 pacificatori moldoveni, ruşi şi din partea transnistreană, iar alţi circa 300 de militari ai Forţele Mixte de Menţinere a Păcii au fost puşi în stare de alarmă. Dotaţi cu tehnică blindată şi de transport, pacificatorii au respins atacul şi au neutralizat agresorii în zona de responsabilitate.

Colonelul Aurel Fondos, comandantul contingentului Forţelor de Menţinere a Păcii din partea R. Moldova în Zona de Securitate, a declarat că exerciţiul este organizat pentru a evalua gradul de operativitate a grupelor tactice de reacţie rapidă şi întărirea posturilor dislocate în Zona de Securitate.

Exerciţiul a fost urmărit de membrii Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentanţii OSCE şi observatorii militari. Ion Solonenco, co-preşedintele CUC din partea R. Moldova, a afirmat că, din 1992 şi până în prezent, militarii din cadrul Forţele Mixte de Menţinere a Păcii au asigurat stabilitatea în Zona de Securitate şi sunt un factor de încredere în regiune. Cu toate acestea, a precizat Solonenco, în contextul negocierilor la nivel înalt privind reglementarea diferendului din raionale de est ale R. Moldova, operaţiunea militară de menţinere a păcii ar putea fi transformată într-o misiune de observatori civili internaţionali.

Forţele Mixte de Menţinere a Păcii sunt compuse din trei contingente: al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, al Forţelor Armate ale organelor constituţionale ale R. Moldova şi al administraţiei de la Tiraspol. În total, în Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km şi lăţimea între 12 — 20 km, sunt dispuse 15 posturi şi aproximativ 1.500 de militari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult