UPDATE 15.00: „Dacă în Republica Moldova este democraţie, atunci şi proiectul nostru este pe termen lung. Asta înseamnă că respectăm dreptul cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi alege propriul destin. Credem în discernământul cetăţenilor din Republica Moldova, nu-i credem rupţi de realitate, le respectăm opţiunea, oricare ar fi ea şi ne dorim, aşa cum poţi să-ţi doreşti binele unui frate, ca democraţia să funcţioneze cu adevărat în R.Moldova”, a declarat şeful diplomaţiei române, cu prilejul unei declaraţii de presă comune cu omologul său Iurie Leancă.
Afirmaţiile ministrului Baconschi au fost făcute drept răspuns la întrebarea dacă România are un proiect pe termen lung pentru R. Moldova, indiferent de forţele politice care ar veni la putere, în perspectiva alegerilor, transmite Agerpres.
„Democraţia apare în momentul în care electoratul unei ţări este în mod corect chemat la urne, înţelege ce vrea cu propriul lui viitor, are de ales şi poate să o facă în mod liber. Acestea sunt condiţiile preliminare pentru orice democraţie, din orice lume. Noi ne dorim democraţie în Republica Moldova pentru că suntem convinşi că ea extinde baza de libertate, diversifică oportunităţile de dezvoltare economică, stabilizează viaţa politică şi dă vieţii de zi cu zi a fiecărui cetăţean un sens comunitar. Aceasta este abordarea pe care o avem faţă de Republica Moldova pe termen lung”, a conchis Teodor Baconschi.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, efectuează miercuri şi joi o vizită în Republica Moldova, ocazie cu care va participa la inaugurarea Institutului Cultural ‘Mihai Eminescu’ de la Chişinău, transmite Agerpres. Potrivit MAE, vizita include întrevederi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă.
Teodor Baconschi va participa, totodată, la inaugurarea Institutului Cultural ‘Mihai Eminescu’ din Chişinău, alături de preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Noul Institut Cultural va contribui la consolidarea spaţiului cultural comun, regăsirea valorilor şi tradiţiilor comune şi protejarea şi promovarea limbii române.
De asemenea, şeful diplomaţiei române va lua parte joi, 30 septembrie, la cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Această iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, oferă o platformă foarte utilă pentru promovarea vocaţiei europene a statului vecin.
Deschiderea Institutului Cultural ‘Mihai Eminescu’ la Chişinău face parte din politica de extindere a reţelei institutelor culturale româneşti din străinătate. Înfiinţarea Institutului Cultural la Chişinău a constituit o prioritate a politicii externe româneşti, înscriindu-se în demersurile MAE şi ICR vizând păstrarea identităţii culturale a românilor din afara graniţelor României. Petre Guran a fost numit directorul Institutului Cultural ‘Mihai Eminescu’.