Acasa InternationalBasarabia Basarabia: Armata continua consolidarea digurilor si ajutorarea sinistratilor

Basarabia: Armata continua consolidarea digurilor si ajutorarea sinistratilor

scris de Ziua Veche
16 afisari

 

.Numarul militarilor a fost suplimentat, iar Armata continua operatiunile de ajutorare a populatiei afectate de inundatiile din ultima perioada si de consolidare a digurilor, anunta Ministerul Apararii de la Chisinau.


La solicitarea autoritatilor locale si a comisiilor pentru situatii exceptionale din raionul Cahul si raionul Cantemir, un contingent de militari ai Armatei Nationale a fost detasat in dimineata zilei de azi, 13 iulie, in localitatile afectate de inundatii. Circa 40 de militari din Brigada „Dacia” din Cahul, ajuta localnicii la umplerea sacilor cu argila si continua lucrarile la fortificarea digului in satul Gheltosu, raionul Cantemir. De asemenea ostasii Armatei Nationale continua lucrarile la constructia unui dig aditional, cu lungimea de 200 metri, pentru pomparea apei de partea opusa a digului, pentru a preveni inundarea altor case in satul Nemteni, raionul Hancesti. Potrivit informatiilor operative in ultimele 24 de ore militarii Armatei Nationale au instalat un pod greu mecanizat TMM-3M, peste podul care asigura accesul in satul Cotul Morii, raionul Hancesti. 

Totodata, luni, circa 12 militari s-au deplasat la vama Oancea, raionul Cahul, si au intarit digul de protectie cu 1.200 de saci cu nisip pe o lungime de 100 metri, iar in satul Tiganca, raionul Cantemir, militarii au fortificat digul cu 1.600 de saci cu argila pe o lungime de 200 metri, pentru a proteja localitatea de inundatii. Circa 20 de militari din Brigada „Dacia” din Cahul au continuat lucrarile la consolidarea digului cu lungimea de 450 metri, din preajma satului Zirnesti, raionul Cahul. In satul Tiganca, raionul Cantemir, militarii au fosrtificat digul pe o lungime de un km pentru a proteja localitatea de inundatii. De asemenea, militarii au acordat ajutor la evacuarea oamenilor si bunurilor materiale. 

.Potrivit informatiilor operative de la Punctul de Comanda din Nemteni, 60 de militari au activat la fortificarea unui dig de protectie in satul Sarateni, raionul Hancesti. Alti 30 de militari activeaza in satul Nemteni, raionul Hancesti, la consolidarea digurilor existente si construiesc un dig aditional prin apa, pentru pomparea apei de partea opusa a digului, pentru a preveni inundarea altor case. Cinci unitati de tehnica din dotarea Armatei Nationale sunt puse la dispozitia satenilor din Cotul Morii, raionul Hancesti, pentru evacuarea bunurilor din gospodariile localnicilor. 

Totodata, Ministerul Apararii a pus la dispozitia sinistratilor corturi, generatoare de curent electric, pompe, hrana calda si apa potabila. La Nemteni a fost instalat un punct medical si o baie de campanie, cu o capacitate de 200 oameni pe ora, pentru imbaierea efectivului si a sinistratilor. Peste 250 de militari si 22 unitati de tehnica din dotare (URAL, KRAZ-255, ZIL, KAMAZ, KP) actionau luni in localitatile inundate. 

Potrivit Radio Vocea Basarabiei, in urma ploilor abundente si a inundatiilor care au distrus sute de case au fost inregistrate 2300 de persoane sinistrate, dintre care au beneficiat de ajutor din partea statului 2013 de cetateni. Iar 250 de copii din zona afectata au fost repartizati in diferite institutii de stat, inclusiv in tabere de odihna, a raportat ministrul de stat, Victor Bodiu la o sedinta a Centrului de comanda al Grupului de lucru pentru prevenirea si lichidarea consecintelor calamitatilor naturale, desfasurata in localitatea Nemteni, raionul Hancesti, transmite Info-Prim Neo.  

.Potrivit lui Victor Bodiu, citat de serviciul de presa al Guvernului, situatia este stabila. Sunt efectuate lucrari de evacuare a oamenilor si a bunurilor din casele afectate, sunt consolidate digurile de protectie etc. Ministrul de stat a precizat ca au fost intreprinse circa 350 de curse pentru evacuare a bunurilor din casele inundate, actiuni care vor continua si pe parcursul zilelor urmatoare. Victor Bodiu a mentionat ca a fost centralizat si procesul de asigurare cu hrana, ceea ce permite alimentarea simultana a circa 2000 de persoane. De asemenea, au fost create conditii pentru respectarea igienei personale. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Cibotaru, a mentionat ca ordinea publica in zona este asigurata de 70 de unitati ale politiei. Pana in prezent nu au fost inregistrate cazuri de incalcare a ordinii publice. In satul Nemteni au fost efectuate lucrari pentru acoperirea rupturii digului din localitate, unde sunt utilizati circa 5000 de saci cu nisip, a mentionat seful Serviciului Protectiei Civila si Situatii Exceptionale, Mihai Harabagiu. De asemenea, au fost continuate lucrarile de consolidare a digului din zona Sarateni-Obileni, unde este antrenat un efectiv de peste 2000 de persoane.  

Premierul Vlad Filat a dispus asigurarea sinistratilor cu locuri de cazare pana cand acestora le vor fi construite locuinte noi. Prim ministrul a precizat ca a fost deja identificat terenul pentru constructia locuintelor pentru sinistratii din satul Nemteni, urmand ca, in coordonare cu cetatenii, sa fie gasit locul pentru constructia caselor sinistratilor din satul Cotul Morii. Toate persoanele sinistrate au primit cate 500 de lei, bani pentru necesitati curente. In caz de necesitate, Guvernul va aloca mijloace suplimentare, a conchis premierul.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult