Acasa InternationalBasarabia Başcanul Găgăuziei sare la gâtul lui Băsescu

Başcanul Găgăuziei sare la gâtul lui Băsescu

scris de P.C.R.
25 afisari

Mihail Formuzal, Başcanul Găgăuziei, a apărat vineri dreptul unităţii autonome la referendum, subliniind că susţine statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de preşedintele Traian Băsescu care, în opinia sa, merită se fie declarat persona non grata, potrivit site-ului oficial al UTA Găgăuzia.

Mihail Formuzal, Başcanul Găgăuziei

„Acţionăm într-un cadru constituţional, nu încălcăm nimic. Avem dreptul să organizăm un referendum consultativ pe teritoriul Găgăuziei”, a afirmat Formuzal.

Başcanul a subliniat că „acţiunile noastre sunt în conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede că regiunea are dreptul la autodeterminare, în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea”.

„Pledăm pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Formuzal, în cadrul unei şedinţe cu primarii din regiune, care are o populaţie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populaţie orotodoxă, de origine turcă).

Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizând reprezentanţii locali care continuă să facă pregătiri pentru consultarea populară. El a menţionat că în Republica Moldova cauzele penale sunt intentate împotriva celor care susţin „statalitatea” ei, şi nu împotriva persoanelor care pledează pentru desfiinţarea acestui stat.

„De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat şi pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce până acum autorităţile de la Chişinău nu l-au declarat pe (preşedintele Traian) Băsescu persona non grata pentru declaraţiile sale? Din contră, cei care pledează pentru păstrarea Republicii Moldova sunt urmăriţi penal în această ţară”, s-a indignat başcanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu în şcoli Limba şi literatura română şi Istoria Românilor au fost în redenumite Limba şi literatura moldovenească şi Istoria Moldovei.

Administraţia din Găgăuzia a intensificat pregătirile pentru referendumul din 2 februarie, decis în noiembrie anul trecut, unde alegătorii sunt chemaţi să opteze între aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamală, dar şi o eventuală independenţă, iniţiativă criticată dur de Chişinău.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, că a atenţionat, în discuţia cu acesta, „asupra riscurilor Găgăuzia şi Transnistria”.

Anterior, Băsescu a acuzat lipsa de reacţie la nivel european faţă de riscurile în privinţa independenţei şi suveranităţii R. Moldova, precizând că România nu va rămâne impasibilă politic dacă din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să întoarcă R.Moldova din drumul spre UE.

„Ştim că butoanele din Transnistria şi din zona găgăuză nu sunt la Chişinău şi nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova”, a afirmat miercuri preşedintele român.

7 comentarii

Virgiliu Soare 18-01-2014 - 19:42

Referendumul din regiunea gagauza va fi, fara indoiala, falsificat. Domnul Mihail Formuzal, autentic urmas al gruzinului Iosif Visarionovici Stalin, va aplica sfatul de neclintit al tatucului: Nu conteaza cine voteaza. Conteaza cine numara voturile. Aici conducerea R. Moldova are dreptul sa aplice legea. Cine actioneaza asupre Costitutiei trebuie sa plateasca. Iar micul dictator trebuie sa cunoasca rigorile legii.

urbos 18-01-2014 - 19:51

Iesi ma in mortii ma-tii de basist prost. Ce nu-ti place ba la Stalin, cretinule, ca era ca Basescu.

UnUL 18-01-2014 - 19:57

DOMNUL?
@Cu Buboș
Fugi de-aici, găgăuz penibil și adorator al lui Stalin!

Ad 19-01-2014 - 10:02

Vrei un judet romanesc sau o republica romaneasca Moldova? In timp Chisinaul o sa preia controlul atat in Gagautia cat si in Tiraspol si in schimb apare Basescu cu ,,unificarile” lui si care in fapt pregateste unificarea in fapt a Transnistriei cu Federatia Rusa la ordinul Moscovei. Azi ai doua state grecesti(Grecia si Cipru) si doua state turcesti(Turcia si Republica Ciprului de Nord nerecunoscuta oficial) produse la fel de o incercare de unificare la comanda .

UnUL 19-01-2014 - 10:47

Ad, Transnistria oricum se va uni cândva cu Federeția Ruaă (evident, dacă va permite Ucraina, dar după cum merg lucrurile la Kiev…). De altfel ea nu a aparținut niciodată României. Aș prefera ca – știu, e cam utopic! – cedând Transnistria, să putem recupera o dată cu Moldova și sudul (litoralul Mării Negre) și Ținutul Herței, aflate acum în Ucraina.

vic 22-01-2014 - 20:52

intelegem ca unire cu moldova nu va exista vreodata dar tipul asta este sluga moscovei si asta o stim cu totii.

Virgiliu Soare 22-01-2014 - 21:43

Turcii crestinati sunt o farama de venetici aruncati sprin satele romanesti din regiunea gagauza. Domnul Mihail Formuzal e o papusa ruseasca menita sa faca clabuci urat mirositori prin Republica Moldova. Cand acesta basica de sapun se desumfla, sarmanii romani din regiune vor putea respira aer curat. Nu-l apreciez pe domnul Traian D. Basescu cu acele vorbe scapate la betie. Vreau sa cred ca Republica Moldova va deveni o tara europeana si in aceasta mare a democratiei isi va gasi vita latina. Asa cum am gasit-o noi cand Maria Tereza a vrut sa ne desparta, inventand cultul greco-catolic. Din aceasta intentie de sfasiere s-a nascut Scoala Ardeleana si devenirea noastra ca neam. In acest context basicile de sapun se sparg zgomotos. Istoria le da adevarata imagine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult