Acasa InternationalBasarabia Basescu le-a cerut ambasadorilor sa explice statelor in care activeaza de ce Romania sprijina Republica Moldova

Basescu le-a cerut ambasadorilor sa explice statelor in care activeaza de ce Romania sprijina Republica Moldova

scris de Ziua Veche
8 afisari

.Presedintele Traian Basescu le-a cerut miercuri ambasadorilor sa explice in capitalele unde isi indeplinesc misiunea de ce Romania sustine Republica Moldova in procesul de integrare in Uniunea Europeana si decizia de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor si a cetateniei pentru cetatenii moldoveni.


 

 

Relatia cu Republica Moldova, trecut, prezent si viitor, a fost o relatie dificila in timpul presedintiei domnului Voronin, chiar daca au existat mici deschideri, au fost urmate intotdeauna de trantiri de usi, care au mers pana la expulzarea ambasadorului nostru de la Chisinau, ca un semn al slugarniciei presedintelui din acea vreme fata de Inalta poarta la care se inchina. Astazi la Chisinau este o guvernare democratica, o guvernare care isi doreste integrarea in Uniunea Europeana si o guvernare pentru care noi facem eforturi transparente, deschise, sa se mentina si dupa alegerile viitoare, pentru ca numai asa vedem sprijinit efortul nostru de a aduce Republica Moldova in pachetul de integrare in Uniunea Europeana, pachetul Balcanilor de Vest. Deci ramane pentru noi o prioritate sa promovam ideea ca Republica Moldova trebuie sa aiba o perspectiva europeana similara cu tarile din Balcanii de Vest. Moldova nu poate sa ramana intr-o situatie neclara, intr-o zona gri, din care nu se stie in ce directie s-ar putea indrepta. Avem obligatia fata de cetatenii Republicii Moldova sa facem acest efort si apropierea Republicii Moldova de integrarea in Uniunea Europeana trebuie sa fie una din marile prioritati ale diplomatiei romanesti”, declarat Traian Basescu.  

Ce va cer este sa explicati in capitalele unde va indepliniti misiunea de ce Romania doreste acest lucru, de ce Romania da cetatenia, a simplificat atat de mult procedura de acordare a cetateniei pentru cei care si-au pierdut fara voia lor cetatenia romana, ei si urmasii lor. De ce vorbim aceeasi limba, de ce avem aceeasi cultura, de ce avem aceeasi veneratie, si pe o parte, si pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Stefan cel Mare, aveti obligatia sa explicati in capitale acest lucru. Eu va marturisesc ca la inceput, in 2005-2006, aveam probleme extraordinare in discutiile cu omologii, si nu numai, atunci cand vorbeam despre Republica Moldova. In primele participari la Consiliu nu intelegeau de ce tin sa se faca o remarca in concluziile Consiliului despre Republica Moldova. Deci lucrurile nu sunt intotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, si efortul de a explica de ce Romania sustine Republica Moldova in procesul de integrare in Uniunea Europeana este un efort pe care trebuie sa il preia toata diplomatia romaneasca. Am vazut politicieni din Uniunea Europeana, politicieni europeni care nu inteleg foarte bine decizia noastra de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor, a cetateniei pentru cetatenii Republicii Moldova. Nu cred ca este nevoie sa va dau dumneavoastra explicatii, dar va cer sa explicati de ce o facem, de altfel s-a discutat subiectul de multe ori la Ministerul de Externe si cred ca nimeni nu mai are nevoie de argumente pe care sa i le dau eu, dar acest efort de explicare trebuie sa continue pana cand prietenii nostri europeni vor intelege de ce dedicam atata efort pentru integrarea europeana a Republicii Moldova”, a mai spus presedintele Romaniei, la intalnirea cu diplomatii romani.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult