Acasa InternationalBasarabia Bătălia pentru Chişinău – turul doi

Bătălia pentru Chişinău – turul doi

scris de P.C.R.
1 afisari

Turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor localităţilor din Republica Moldova se va desfăşura duminică în 512 primării din cele 898. Miza o constituie în special municipiul Chişinău, unde în turul doi se întâlnesc deputatul comunist Igor Dodon şi actualul primar Dorin Chirtoacă.

Dorin Chirtoaca si Igor Dodon merg in turul doi (foto 24h.md)

Dorin Chirtoaca si Igor Dodon merg in turul doi (foto 24h.md)

Acuzaţiile între candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului s-au multiplicat în ultima zi de campanie, după ce Igor Dodon a depus plângere pentru corupţie împotriva lui Dorin Chirtoacă, care l-a acuzat de calomnie şi a cerut despăgubiri în valoare de 12,5 milioane euro. Ultimele două săptămâni de campanie au fost marcate de certurile dintre cei doi, care s-au acuzat reciproc de fraude şi au depus cereri la Procuratură Generală, unul asupra altuia.

Rezultatul alegerilor nu este privit doar prin prisma importanţei economice şi sociale a Chişinăului, dar şi ca unul care va influenţa semnificativ evoluţia politică şi chiar vectorul extern al Republicii Moldova, scrie Agerpres.

La primul tur de scrtuin, din 5 iunie, Partidul Comuniştilor a obţinut majoritatea celor 51 de mandate în Consiliul municipal Chişinău, iar Igor Dodon a acumulat 48% din voturi, în timp ce Dorin Chirtoacă – 46,5%.

Analiştii din Republica Moldova urmăresc rezultatul alegerilor de la Chişinău în contextul evoluţiilor politice din ţară. O eventuală victorie a lui Igor Dodon este privită şi ca un prim pas spre noi alegeri anticipate, care vor fi în interesul comuniştilor. Pe de altă parte, victoria lui Chirtoacă va consolida poziţiile Alianţei pentru Integrare Europeană şi va continua apropierea Republicii Moldova de UE.

În turul doi de scrutin pentru funcţia de primar concurează 1024 de candidaţi de la 15 partide, precum şi independenţi. Cei mai mulţi candidaţi rămaşi în cursa electorală – 311 – sunt de la Partidul Liberal Democrat. Urmează 243 de reprezentanţi ai Partidului Democrat şi 240 de comunişti. 124 de candidaţi la funcţia de primar sunt din partea Partidului Liberal, iar 61 – independenţi.

Din cei 386 de primari aleşi din primul tur, la 5 iunie, 120 sunt din partea Partidului Liberal Democrat, iar 115 ai Partidului Comuniştilor. Candidaţii Partidului Democrat au învins în 85 de primării, iar ai Partidului Liberal – în 27. În 35 de localităţi au câştigat candidaţii independenţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult