Acasa InternationalBasarabia Bogdan Aurescu: Limba moldovenească nu există. Este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică

Bogdan Aurescu: Limba moldovenească nu există. Este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică

scris de Misu Andrei
32 afisari

Ministrul Afacerilor Externe a explicat, chestionat referitor la reacția omologului rus cu privire la limba română ca limbă oficială în Moldova, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică.

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe

„Această așa-numită limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, a declarat Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) și a celorlalte reuniuni de astăzi de la Bruxelles.

„Ceea ce pot să vă spun este doar că, atunci când a fost luată această decizie, de către Parlamentul Republicii Moldova ,care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric despre denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al aderării acesteia la valorile europene”, a adăugat acesta.De asemenea, ministrul Aurescu a precizat că va atrage atenția în Consiliul Afaceri Externe (CAE) asupra situației din Republica Moldova și asupra necesității de a sprijini Guvernul de la Chișinău.

„Trebuie să continuăm susţinerea procesului de reformă în vederea integrării europene a ţării. Trebuie să continuăm eforturile de a stabili misiunea civilă (UE) axată pe sectorul de securitate în Republica Moldova. De asemenea, trebuie să ne continuăm eforturile de a crea un regim de sancţiuni împotriva acţiunilor de destabilizare, împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, pe care le-am propus în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior”, a afirmat Aurescu, potrivit Agerpres.

Sintagma „limba română” va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

Parlamentarii Republicii Moldova au adoptat săptămâna trecută proiectul care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația țării, potrivit Multimedia. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.Proiectul de modificare a fost depus de un grup de deputați PAS, care propun să fie considerat încetat textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult