Acasa InternationalBasarabia Bucurestiul trimite 500 de TIR-uri cu materiale de constructii pentru Basarabia

Bucurestiul trimite 500 de TIR-uri cu materiale de constructii pentru Basarabia

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Autoritatile vamale de pe amble maluri ale Prutului fac pregatiri pentru asigurarea unui coridor verde pentru cele aproximativ 500 de TIR-uri ce urmeaza sa transporte materialele pentru constructia caselor celor care au avut se suferit in urma inundatiilor din Basarabia. Ajutorul reprezinta o parte din grantul de 100 de milioane de euro, pe care autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca il ofera celor de la Chisinau pentru perioada 2009 – 2013.


In cadrul sedintei Comisiei pentru lichidarea consecintelor inundatiilor, premierul Vlad Filat a cerut pregatirea din timp pentru receptionarea ajutorului sub forma de materiale de constructie. La randul sau, ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale, Marcel Raducan, a declarat ca spatiul pentru stocarea acestor materiale de constructie a fost deja identificat, fiind vorba atat de spatii inchise, cat si de spatii in aer liber, dar care sunt ingradite si pazite.

Guvernul de la Bucuresti a decis, in sedinta din 21 iulie, acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova constand in materiale de constructii necesare pentru constructia si refacerea unui numar de aproximativ 700 de case afectate de inundatii. De asemenea, vor fi acordate materiale de constructii si pentru repararea altor aproximativ 100 de locuinte. Romania a raspuns astfel solicitarii de ajutor umanitar formulate de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Ajutorul este pus la dispozitie, in cadrul Acordului interguvernamental semnat intre Romania si Republica Moldova, care prevede acordarea de catre Guvernul de la Bucuresti a unei sume de 100 de milioane de euro, pe parcursul a 4 ani. Prin Hotararea de Guvern amintita, termenii acordului, care se limitau initial la cooperarea in domeniile infrastructurii de transport si invatamantului, au fost largiti largiti pentru a include si prevederi privind ajutorul umanitar. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului de la Bucuresti, achizitia materialelor de constructii destinate Republicii Moldova a fost facuta prin Bursa de Marfuri, fiind aplicat procedeul folosit deja pentru achizitia materialelor de constructii care sunt trimise in judetele afectate de inundatiile din Romania. Tot pe 21 iulie, Traian Basescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, in audienta pe Iurie Renita, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Moldova in Romania. Ambasadorul Renita a multumit pentru asistenta financiara nerambursabila in valoare de 100 de milioane de euro oferita de Romania Republicii Moldova in transe de 25 de milioane de euro pe o perioada de 4 ani si a informat asupra faptului ca Parlamentul de la Chisinau a procedat la ratificarea acordului de asistenta. Cu referire la inundatiile care au afectat localitati aflate pe ambele maluri ale Prutului, presedintele Basescu l-a informat pe ambasadorul Renita asupra modalitatilor concrete prin care Romania va sprijini autoritatile Republicii Moldova pentru depasirea efectelor calamitatilor naturale. Mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Romania, s-au deplasat in zonele calamitate din Republica Moldova si alaturi de colegii din Republica Moldova au contribui la inlaturarea efectelor calamitatilor naturale. Tot in luna iulie, in timpul unei convorbiri telefonice cu Emil Boc, omologul sau de la Bucuresti, premierul Vlad Filat a multumit pentru ajutorul pe care Guvernul Romaniei a decis sa-l acorde Republicii Moldova. „Acest ajutor este unul important pentru Republica Moldova si, in particular, pentru cetatenii ce au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Vom administra cu mare grija ajutorul primit, asigurind transparenta si eficienta utilizarii lui”, a precizat Filat. La randul sau, Emil Boc a mentionat ca gestul facut de Guvernul Romaniei este unul firesc si a precizat ca Romania e solidara cu sinistratii din Republica Moldova in aceste momente grele.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult