Acasa InternationalBasarabia Câţi bani au în bănci cei mai cunoscuţi bugetari din Republica Moldova!

Câţi bani au în bănci cei mai cunoscuţi bugetari din Republica Moldova!

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Recent, Econtext a publicat un articol care a facut senzatie in presa romaneasca. Acesta se referea la sumele de bani pe care le detin in conturi bancare bugetarii de top ai Romaniei. Si am listat cei mai de seama bugetari ai tarii, de la presedintele si premierul Romaniei si pana la sefii si directorii celor mai insemnate agentii si companii de stat.

Pe scurt, am aratat cati bani au in banci cele mai sonore nume din sistemul public al tarii: Traian Basescu, Emil Boc, Vasile Blaga, Mugur Isarescu, Sorin Oprescu, Codruta Kovesi, Daniel Morar (DNA), Sorin Blejnar (ANAF), Augustin Zegrean (Curtea Constitutionala), George Maior (SRI), Radu Ghetea (CEC), Bogdan Chiritoiu (Consiliul Concurentei), Adrian Piteiu (Romgaz) etc. In aceasta analiza privind demnitarii Romaniei, cea mai mare suma de bani o avea in conturi Radu Ghetea, presedintele CEC. El are bani in mai multe conturi, suma totala ridicandu-se la 1.311.485 euro. Mai mult decat au toti ceilalti 19 la un loc!

In analiza curenta, intentionam sa va prezentam o comparatie extrem de interesanta! Va aratam cati bani au in banci cei mai cunoscuti bugetari, dar… din Republica Moldova!

Este vorba despre ministri ai Guvernului de la Chisinau, dar si de deputati din Parlamentul Republicii Moldova. Datele provin din declaratiile acestora de avere si au fost prezentate de catre publicatia Union, din Republica Moldova.

Guvernul moldovenesc

Dintre membrii Guvernului, Oleg Efrim, ministrul Justitiei, are doua depozite bancare, ce au o valoare totala de 36.000 de lei moldovenesti. Adica, 10.260 lei sau circa 2.400 de euro. De asemenea, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii si Industrie Alimentare, are in conturi o suma apropiata: 30.000 de lei. Echivalentul sumei de 8.550 lei sau 2 mii de euro. Mai bogat (cel putin dupa banii cash din conturi) este Iurie Leanca, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Externe. El are circa 30.000 de euro, dupa cum afirma publicatia moldava.

Deputati bogati

Dintre deputati, cei mai multi bani in conturi ii au deputatii din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). De exemplu, Chirili Lucinschi are in banci 815.331 lei moldovenesti (54.040 euro). Petru Vlah, un alt deputat liberal-democrat, are 600.000 de lei moldovenesti (171.000 de lei romanesti, 39.800 de euro). Si Liliana Palihovici are o suma apropiata: 533.000 lei moldovenesti (151.905 lei, 35.327 euro). Nici comunistii nu stau prost. Alla Mironic, deputata din partea Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), are in banci 240.000 de lei moldovenesti (68.400 lei, 16.000 de euro). De notat ca deputatii Partidului Liberal (PL) au toti frica de banci si isi tin banii acasa. Ceea ce e amuzant, deoarece liberalii ar trebui sa aiba o flexbilitate mentala mult mai ridicata decat multi conservatori, cum sunt, de exemplu comunistii. Iata ca nu e asa!

Ca o concluzie, demnitarii din Republica Moldova sunt mici copii fata de bugetarii de top ai Romaniei. Sa mai amintim doar ca cea mai mare suma din banci este detinuta de sotia fostului presedinte Vladimir Voronin (putin peste 350.000 de euro). Dar iata cati bani au in bancii demnitarii Republicii Moldova:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult